Westen moet Russische invasie Oekraïne coherent beantwoorden

In Donetsk wordt een bij het vliegveld gevangengenomen Oekraïense krijgsgevangene naar de plaats van een granaataanval op een trolleybus gebracht waarbij vanochtend 13 doden vielen, door de bevolking geslagen en weggevoerd in een nieuwe auto met een Russisch nummerbord. De OVSE onderzoekt het incident, mogelijk is het door separatisten met een zogenaamde motodrom uitgevoerd. Dat de bus door de autoriteiten na korte tijd van de plek is verwijderd zonder grondig onderzoek wijst op het vernietigen van forensisch bewijs.

Een redactioneel van de Washington Post ziet het ongenoegen met Rusland als meer dan een hobbel in de weg. Het bespeurt met name in de te welwillende opstelling van de buitenlandcoördinator van de EU, de Italiaanse Federica Mogherini een storende factor. De WP pleit voor een beter doordachte Oekraïne-strategie, een sterkere betrokkenheid van EU en VS bij de Oekraïense regering en het afstappen van het idee dat met het Rusland van Putin een constructief gesprek te voeren valt. Westerse leiders moeten eens goed het besef tot zich door laten dringen waarvoor ze staan om een keuze te maken en die vervolgens coherent uit te voeren.

Tot nu toe weigeren Westerse landen om Oekraïne defensieve wapens te leveren tegen het Russische leger dat delen van het land heeft bezet. Rusland dat afgelopen september de overeenkomst van Minsk en het vervolg van 19 september heeft ondertekend wat inhoudt dat het de Oekraïense grenzen gegarandeert en huurlingen en/of militairen terugtrekt komt deze overeenkomst niet na. Op 27 maart 2014 nam een meerderheid in de Algemene Vergadering van de VN resolutie 68/262 aan die de ‘territoriale integriteit’ van Oekraïne erkent en de annexatie door Rusland van de Krim en het zogenaamde Krim-referendum  als onrechtmatig veroordeelt.

De bewijzen van militaire Russische aanwezigheid in Oost-Oekraïne zijn zo overweldigend dat de leiders van de VS en de Europese landen niet langer net kunnen doen alsof Rusland niet langdurig en grootschalig in Oekraïne intervenieert. Door weg te kijken verliezen ze hun geloofwaardigheid. Daarbij komt het menselijk leed dat vooral veroorzaakt wordt door de separatisten die alleen oorlogstaal kennen en onderhand op een onaanvaardbare manier de burgerbevolking terroriseren met lukraak afschieten van granaten. Rusland moet door de VS en EU nog krachtiger onder druk gezet worden om de wapenstilstand te respecteren en met huurlingen en militaire troepen Oekraïne te verlaten. Alle partijen in het conflict zeggen dat een militaire oplossing niet de oplossing kan brengen, maar als de politiek keer op keer faalt dan resteren er weinig opties.

7 gedachten over “Westen moet Russische invasie Oekraïne coherent beantwoorden

 1. Je blijft wel stug volhouden wat betreft die Russische invasie. Is de invasie inmiddels al ergens gespot? Moet niet zo moeilijk zijn met al die moderne apparatuur.

  Like

 2. @Pjotr
  Haha, niet ik maar het Russische leger blijft stug volhouden. Ten koste van de burgerbevolking. En van Rusland. Dat baart me zorgen. Ja hoor, die invasie is op Oekraïense, Russische en internationale sociale media inmiddels overvloedig vastgelegd. En ook door de OVSE. Het Kremlin vergist zich door te denken dat het nog 1991 is en zo’n grootschalige invasie verhuld kan worden.

  Like

 3. When the Ukrainian soldiers defending the airport were overwhelmed due to increasing attacks, Kiev had no choice but to launch a counterattack or watch its men die. Now, the airport has fallen, and Ukraine has once again agreed to a new “ceasefire.” Will the fighting stop now? Will the West finally realize that Ukraine cannot resist Vladimir Putin’s invasion on its own?
  http://foreignpolicy.com/2015/01/22/the-death-of-ukraines-cyborg-army-ukraine-russia-donetsk-airport-shelling/

  Like

 4. “We lose our country as a great power” without such collaboration, Primakov said in an article published last week in Rossiyskaya Gazeta, the state newspaper. Primakov, who was born in Kiev in 1929, said that while Crimea is non-negotiable, Putin should now respect Ukraine’s territorial integrity and avoid sending troops to support pro-Russia militias.
  http://www.businessweek.com/news/2015-01-22/putin-said-to-shrink-inner-circle-as-ukraine-hawks-trump-tycoons

  Like

 5. @Pjotr
  Om op je vraag terug te komen naar voorbeelden van de aanwezigheid van onderdelen van het Russische leger in Oekraïne en modern Russisch legermateriaal:
  ‘Over the last 72 hours, increaring reports of regular “Russian army” deployments inside Ukraine emerged, not only from blogging insiders and investigative homepages, but also from the Ukrainian president and army command themselves (a very rare move, despite the widely dominating verbal calming down attempts). Nonetheless, footage to prove such “new” statements was lagging over the first days, a fact, understandable under the current circumstances of the Moscow regime, not willing to uncover its full-scale military invasion into Ukraine. However since yesterday, January 22, several undeniable video sequences from different front sectors across Donbas emerged, undeniably supporting the Ukrainian intelligence reports.
  http://conflictreport.info/2015/01/23/hard-evidence-the-regular-russian-army-invades-ukraine/

  Like

 6. Pingback: Oorlog in Oekraïne slaat om in terrorisme. Volgen de media dat? | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.