Media: Religieus of levensbeschouwelijk manifest in Rotterdam?

man

Er is iets opmerkelijks aan de hand met de presentatie van het Rotterdamse manifest tegen uitsluiting en haat. In de media klinken verschillende geluiden. Soms wordt uitgemeten dat het breed is ondertekend door ‘tientallen leiders en vertegenwoordigers van de diverse religieuze en levensbeschouwelijke gemeenschappen in Rotterdam’ (Christelijk Nieuws). Soms wordt uitsluitend naar religieuze instellingen gewezen: ‘een manifest dat dinsdag door tientallen religieuze leiders in de stad is ondertekend’ (Nederlands Dagblad) of ‘Een breed scala aan geloofsgemeenschappen, waaronder de Joodse Gemeente, heeft gisteren een manifest getekend’ (NIK) . En soms staat er in de kop ‘Religieuze groepen in Rotterdam keren zich tegen haat’ wat anders dan in de tekst ‘Tientallen vertegenwoordigers van religieuze en levensbeschouwelijke gemeenschappen’ (RD).

Zo resteert een tegenstrijdig beeld  over de achtergrond van het manifest. Maar die verwarring is begrijpelijk, want behalve het Humanistisch Verbond betreft het uitsluitend religieuze organisaties. De ondertekenaars zijn 29 religieus geïnspireerde instellingen tegenover die ene ‘levensbeschouwelijke’ instelling. Zodat het de vraag is of er wel gesproken kan worden van ‘levensbeschouwelijke gemeenschappen’ als alleen het Humanistisch Verbond betrokken is, en andere levensbeschouwelijke gemeenschappen ontbreken.

Da’s niet alleen een gemiste, maar ook een wat overbodige kans in een land dat meer atheïsten dan gelovigen telt, zoals blijkt uit een recent onderzoek van Ipsos, politicoloog André Krouwel en godsdienstpsycholoog Joke van Saane van de Vrije Universiteit in opdracht van Trouw. Niet te verwachten valt dat dat in Rotterdam anders is. En 63 procent overigens denkt dat religie meer kwaad dan goeds brengt. Het is goed mogelijk dat genoemde religieuze organisaties dat ook van zichzelf denken en daarom het manifest hebben opgesteld.

tr

Omdat ze vinden dat ze zelf voor de meeste problemen zorgen en het nodig achten om hun gelovigen via het manifest nogmaals te wijzen op de werking van de rechtsstaat. Wie namens wie spreekt maakt het complex. Voor de duidelijkheid was het beter geweest als het Humanistisch Verbond z’n naam er niet aan had geleend.

Foto 1: Schermafbeelding van manifest en ondertekenaars uit Christelijke Nieuws, 21 januari 2015.

Foto 2: Artikel ‘Ongelovigen halen de gelovigen in’ met grafiek in Trouw, 16 januari 2015.

Advertentie

2 gedachten over “Media: Religieus of levensbeschouwelijk manifest in Rotterdam?

 1. Ik vind de groep agnosten erg groot. Zelf behoor ik tot die groep. Als ik een zevenkoppige draak met gele stippen verzin die alles creëert en bepaalt dan lijkt het me onwaarschijnlijk dat dit verzinsel van mij echt bestaat en alles heeft gecreëerd en alles bepaalt. Maar 100% uitsluiten kan je nooit. Zo zie ik god ook. Helemaal uitsluiten kan je het nooit als je er goed over nadenkt.

  Maar ik denk dat de meeste ‘agnosten’ in deze studie niet zo denken maar als volgt: Ja of nee, fifty-fifty; ik weet het niet, kan zijn maar kan ook niet. In dat geval zit ik dichter bij de atheïsten vrees ik dan de meeste agnosten uit deze studie…

  Like

 2. @Marthijn
  Ja, de groep agnosten is groot. Het zijn de twijfelaars. Ikzelf voel me bij geen van de vier categorieën thuis. Ik heb al vanaf mijn vroegste jeugd het idee dat het bestaan van een hogere macht als God een prima verzinsel van de mens is. Die constructie heeft vele functies, zoals zingeving, maar ook machtsvorming door groepen die God aanwenden voor eigen gebruik.

  Maar atheïst vind ik een verschrikkelijk woord, zo voel ik me niet en kan ik mezelf niet zien omdat het te weinig afstand neemt tot bestaande ideeën over godsdienst en godsdienstfilosofie. Ik ben een constructionist. Iemand die God en religie als een culturele constructie ziet zonder het nodig te achten om daarover verdere uitspraken te doen wat de eigen positionering betreft. Want ik meen dat door jezelf negatief te vergelijken met het theïsme als atheïst of nontheïst je de filosofie over goden of een God via een omweg introduceert en relevant maakt doordat je in dat debat erover getrokken wordt. Vooral omdat de opinieleiders van onze samenleving gezien hun eigen religieuze historie en oriëntatie dit aspect in relatie tot God en godsdienst blijven zien, of wensen te ‘framen’. Daar doe ik niet aan mee.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.