Media en R’damse hulpdiensten noemen studenten ‘kunstenaars’

Wat bijzonder is aan het bericht is de berichtgeving over de identiteit van de betrokkenen. De NOS zegt: ‘Een vrouw in Rotterdam liet zich vanmiddag op het Grotekerkplein in gips gieten voor een kunstproject. Toen het blok hard werd, raakten de kunstenaars in paniek.’ Maar over welke kunstenaars gaat het eigenlijk? Ook wijkagent Marco Smit twittert over ‘kunstenaars’, ze zouden zelfs het Grote Kerkplein ‘vervuild‘ hebben. RTL Nieuws bericht dat over de identiteit van ‘de kunstenaars’ de politie verder niets kwijt wil. Kortom, hulpdiensten en media beweren zonder twijfel of slag om de arm dat het om ‘kunstenaars’ gaat. Zonder namen van personen, een kunstinstelling, een projectgroep, een museum of galerie te noemen.

Zou het gezien de leeftijd van de betrokkenen die beteuterd op het Grote Kerkplein de reddingsactie van de hulpdiensten gadeslaan, hun klaarblijkelijke gebrek aan ervaring en het verzwijgen van hun identiteit door de politie niet logischer zijn te veronderstellen dat het om studenten gaat? Jongvolwassenen die enige clementie gegund wordt. Bijvoorbeeld van de Willem de Kooning Academy. Maar hun project in de soep lieten lopen.

De les voor de media en hulpdiensten is dat niet bij voorbaat iedereen die wat met gips aanklooit een kunstenaar is. Zoals evenmin iedereen met een camera een cineast is, iedereen met een opschrijfboekje een journalist, iedereen met een keuken en een fornuis een kok of iedereen die in de badkamer zingt een zanger is. In elk geval niet van professie. Kortom, het was weer even leuk om kunstenaars in de hoek te zetten. Wat zijn ze onervaren, dom, onhandig en roekeloos. Van onze subsidiecenten. Foei. Typisch lui zonder identiteit.

pol

Foto: Tweet van Wijkagent Smit, Binnenrotte Rotterdam. 19 januari 2015.

7 gedachten over “Media en R’damse hulpdiensten noemen studenten ‘kunstenaars’

 1. Sommige media waren gisteren toen het stof opgewaaid was wel nauwkeurig in hun woordkeuze. Ze hadden het niet over kunstenaars -maar: mensen- en wel over een kunstproject:
  ‘In Rotterdam zijn vanmiddag vijf mensen aangehouden omdat ze op straat bezig waren met een gevaarlijk kunstproject. Een vrouw liet zich daarbij vrijwillig in een gipsblok gieten, aldus de politie.’
  http://www.hln.be/hln/nl/948/Kunst-Literatuur/article/detail/2187274/2015/01/19/Levensgevaarlijk-kunstproject-vrouw-levend-in-gips-gegoten.dhtml

  Like

 2. Op de facebook pagina (www.facebook.com/pages/What-If/575661142577589) die werd aangemaakt betreffende deze ‘performance’ wordt meerdere malen omschreven dat de performance door een kunstenaar uitgevoerd zal worden. Ik vind het dan ook niet gek dat de media dit zo berichten. Als je die rol aanneemt dan kun je verwachten dat er dus ook gevolgen aan zitten.

  Like

 3. @mikesak
  Dank je voor je reactie. Van de andere kant wijst de oproep van Jelena Dolgopol om vrijwilligers te werven er juist op dat het niet om kunstenaars gaat. Want ze presenteert haar eindproject voor anderen als een mooie kans om ervaring op te doen. Dat onderscheid tussen Jelena en de anderen die met het gips in de weer gingen misten de hulpdiensten en meeste media sowieso.

  Het is zeker zo dat Jelena zich kunstenaar noemt. Of ze dat nou is of niet. Wellicht eerder een mentaliteit, dan iets wat met opleiding, vakkennis of een reflectie op de eigen beroepspraktijk te maken heeft. Of de hulpdiensten en media zich baseerden op genoemde FB-pagina betwijfel ik. Ze verwezen er in elk geval niet naar. Ik vermoed eerder dat de media zich baseerden op de tweets van de wijkagent.

  De rol van de media is om onderscheid te maken. Kan een radicale moslim zonder theologische opleiding die preekt op sociale media een imam genoemd worden? Of een student theologie aan een Nederlandse universiteit die nog nergens beroepen is een dominee? Daarbij komt dat aan HBO-kunstacademies studenten niet alleen opgeleid worden als autonoom kunstenaar, maar ook als docent Beeldende Kunst en Vormgeving. Of andere beroepsvarianten: tentoonstellingsmaker, kunstcriticus of beleidsambtenaar cultuur. Dus elke kunststudent is niet bij voorbaat een kunstenaar.

  Enfin, volgens Napoleon droeg elke soldaat van zijn leger de maarschalkstaf in zijn ransel. Zo denken sommige kunststudenten ook. En die ambitie is een noodzakelijke voorwaarde om er te komen. Dus prima. Maar de praktijk is dat niet elke kunststudent autonoom ook echt een kunstenaar zal worden.

  Like

 4. Verschillende media berichten vandaag en gisteren over een uit de hand gelopen performance van vierdejaars student Autonome beeldende kunst Jelena Dolgopol (26). Graag geven wij u met dit statement meer tekst en uitleg. Wij hebben de student en haar begeleidende docenten vandaag uitvoerig gesproken.

  We zijn enorm geschrokken, maar ook ontzettend blij dat het dus uiteindelijk goed afgelopen is. Het was een niet goed doordachte actie van de student, maar gelukkig is ze met de schrik vrijgekomen en gaat het goed met haar.

  De Willem de Kooning Academie stimuleert het creatief pionieren van haar studenten; daarbij zoeken ze de grenzen op en gaan zij er soms overheen. Het is echter nooit de bedoeling dat zij of anderen enig risico lopen.

  Het betrof in dit geval een zelfstandige performance, een ‘spannend moment’ (zo zegt de student in kwestie zelf), waarvoor geen autorisatie was vanuit docenten of de externe begeleider. De officiële afstudeeropdracht luidt in het kort: formuleer je eigen eindproject. Deze actie betrof dus GEEN officiële opdracht.

  De studente is niet gezakt; haar officiële eindexamen is pas donderdag. Ze heeft in het verleden wel gesproken met docenten en begeleiders over haar eindproject, maar daarbij informatie over de praktische uitvoering achtergehouden. Was alle informatie bekend geweest, dan zou ze vanuit de academie geen toestemming krijgen. Studente realiseert zich dat ze fout geweest is en neemt alle verantwoordelijkheid voor deze actie op zich.

  Idee en uitvoering
  Het idee van de student achter de performance was dat dit gebaar een ‘wedergeboorte’ moest uitbeelden.

  Ze heeft WEL veel ervaring met performances en gips. Zij was NIET helemaal ingegipst (ze zat in een kist met om haar heen een mal; het gips zat dus niet direct op haar huid), maar is wel – per ongeluk – verkeerd om in de daarvoor bestemde kist gaan liggen. In verschillende media circuleert dat ze alleen lucht kon halen door een rietje; dit is onjuist. Studente heeft aangegeven dat ze een grotere luchtpijp had ingebouwd. Ze heeft, samen met de vier vrijwilligers, een boete van 90e gehad voor het verstoren van de openbare orde en verder een algemene boete van 300e voor alle rotzooi die ze heeft gemaakt. Verdere kosten (politie, hulpdiensten e.d.) volgen. Zij neemt dit allemaal voor eigen rekening.

  Wij hebben een indringend gesprek gehad met de student, en haar vooral laten weten dat we blij zijn dat ze met de schrik is vrijgekomen. Ook hebben we met haar gesproken over haar afwegingen en keuzes die zij heeft gemaakt. Ze heeft autonoom gehandeld, maar daarbij een grove inschattingsfout gemaakt over de dikte van het gips, de duur van haar actie (en mogelijke bevrijding) en haar positie. Technisch is het dus behoorlijk fout gegaan. Zij geeft zelf aan dat ze onverstandig heeft gehandeld, en neemt alle verantwoordelijkheid op zich.
  http://www.wdka.nl/nl/Actueel/Nieuws/nieuwsbericht/?article=2281

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.