Rusland: propaganda in strijd met vrijheid van meningsuiting. Dus?

Aan propaganda hebben nieuwsconsumenten weinig nieuws. Aan de orde is de vraag of de EU een Russisch-talige nieuwszender moet oprichten om Russische propaganda te counteren. Letland en Litouwen voelen zich kwetsbaar vanwege de Russische propaganda -die geen verlengde van de politiek is maar een integraal onderdeel ervan- en pleiten ervoor. In Rusland worden kritische nieuwzenders in snel tempo afgesloten, ze wijken in een andere vorm uit naar internet zoals Newsweek opsomt. De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Aleksei Meshkov vindt oprichting van een Russisch-talige zender door de EU een slecht idee omdat het in strijd zou zijn met de vrijheid van meningsuiting, aldus het Russische persbureau TASS.

Meshkov heeft gelijk. Propaganda vertekent de werkelijkheid voor politieke doeleinden. Rusland lanceert in hoog tempo onder ter beschikking stelling van honderden miljoenen dollars nieuwszenders zoals RT en Sputnik die specifiek op Europese landen zijn gericht en in diverse Europese talen uitzenden. Ze zijn in strijd met de vrijheid van meningsuiting. Goed dat een Russische bewindsman dat nu eens in het openbaar zegt.

2 gedachten over “Rusland: propaganda in strijd met vrijheid van meningsuiting. Dus?

  1. Wat mij zorgen baart is de westerse propaganda tegen Rusland en tegen Moslims.
    Wat betreft onze vrijheid van meningsuiting, mogen nu de gaskamers worden ontkend ?

    Like

  2. @Richard
    Mij baart alle propaganda zorgen. Dus media die politiek boven journalistiek zetten. Ik zie de logica niet om de Russische propaganda te aanvaarden en de andere propaganda te veroordelen. En wat mij zorgen baart is dat een Russische minister de propaganda van de EU veroordeelt, maar de eigen propaganda buiten schot laat. Dus een kwestie die gaat over een gebrek aan eigen logica.

    De vrijheid van meningsuiting is niet absoluut. Die is werkzaam binnen de nationale wet. Dus als de nationale wet het ontkennen van de Holocaust verbiedt, dan volgt daaruit dat dat volgens de vrijheid van meningsuiting evenmin gezegd kan worden. Ook voor Charlie Hebdo was de meningsuiting niet absoluut. Daarom werden ze steeds bestookt met processen.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.