FB-pagina #‎Nietmijnislam komt op voor de open samenleving

nmi

Zo moet het dus in Nederland: ideeën moeten met ideeën, en niet met geweld bestreden worden. De FB-pagina #Nietmijnislam zegt over de eigen doelstelling: ‘Het doel (..) is een platform te bieden en mensen inspireren die stelling willen nemen tegen de misdadigers die keer op keer in naam van onze mooie religie misdaden tegen de menselijkheid plegen en tegen de islam zelf. Dit omdat we geloven dat het onze verantwoordelijkheid is om ons geloof te beschermen tegen de mensen die het zwartmaken, misbruiken en verdraaien voor hun eigen onwenselijke agenda. Iedereen die deze doelstelling onderschrijft is welkom, ongeacht religieuze achtergrond.’ Dit klinkt overtuigend. Deze moslims tonen hun burgerschap.

De initiatiefnemers bestrijden niet dat de terroristen moslim zijn, maar nemen het standpunt in dat ze geen beroep op de islam zouden moeten doen gezien hun handelen dat in strijd met de islam is. Ze komen op voor het principe van de vrijheid van meningsuiting zonder zich verplicht te voelen alle ideeën te omarmen. Dat is een correcte interpretatie die ik eerder hier uitwerkte. Ik heb de FB-pagina #‎Nietmijnislam geliked. 

Foto: Schermafbeelding van FB-pagina #‎Nietmijnislam.

2 gedachten over “FB-pagina #‎Nietmijnislam komt op voor de open samenleving

  1. Het is de vraag of ‘nietmijnislam’ de meerderheid vormt. Onderzoek kan daar uitsluitsel over geven. Ook de bewering dat het handelen van de terroristen in strijd is met de islam snijdt geen hout. Dé islam bestaat niet. Wat wél bestaat is het boek, de Koran. Dit boek kan op diverse manieren geinterpreteerd en als leiddraad voor gelovigen dienen.

    Like

  2. @Anoniem
    De islam bestaat niet en kent vele varianten en stromingen. Daarmee is niet gezegd dat er geen uitspraken over de islam zijn te doen. Zoals er ook best uitspraken over het diverse Nederland zijn te doen. Maar zeker, voorzichtigheid is geboden in het doen van dat soort algemene uitspraken.

    Inderdaad is het de vraag hoe de Nederlandse moslimgemeenschap precies is samengesteld en hoe die denkt over de aanslag op Charlie Hebdo. Dat weten we niet. In de media circuleren cijfers dat 90 tot 95% van de Nederlandse moslimgemeenschap de aanslag afkeurt. Maar hoe dat getal is bepaald weten we opnieuw niet. Is het wensdenken of het afdwingen van een standpunt, of is het werkelijk zo? Maar zelfs als de getallen kloppen zijn er zo’n 60.000 Nederlandse moslims (7,5% x 800.000) die de aanslag op Charlie Hebdo niet afkeuren. Kortom, hoe dan ook veel werk aan de winkel voor #‎Nietmijnislam.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.