Girkin: Rusland vecht een oorlog in Oekraïne. Geef dat gewoon toe

gir

Een harde dobber voor de machthebbers in het Kremlin en alle Europeanen die mede door de niet aflatende Russische propaganda nog steeds in een fase van ontkenning verkeren. Ze geloven maar al te graag dat er in Oekraïne sprake is van een burgeroorlog tussen bevolkingsgroepen die van onderop is ontstaan. De orthodoxe nationalist, Russische oud-kolonel van de geheime dienst en voormalige separatistenleider die in augustus 2014 door het Kremlin werd afgezet als leider van Donetsk Igor Girkin doorbreekt de illusie. Hij roept Rusland op niet langer de kop in het zand te steken en toe te geven dat het een oorlog in Oekraïne voert. Girkin gooit olie op het vuur dat het pro-Oekraiense Euromaidanpress maar al te graag oppakt.

Vorige week werd in Loehansk de militiecommandant Batman vermoedelijk met behulp van Russische speciale troepen bij een aanslag gedood. Hij was een geestverwant van Girkin. Tegenover alle partijen moeten de nationalisten hun onverzoenlijkheid bekopen. Oorlog is een kwestie van schipperen en flexibiliteit. Russische vrijwilligers die in de milities vechten worden in bepaalde gevallen bestreden door Russische troepen omdat ze onder de verkeerde commandanten dienen. Girkin blijft interviews geven om in de aandacht te blijven en zijn politieke relevantie te benadrukken. Hoelang hij nog getolereerd wordt door het Kremlin is de vraag.

Foto: Schermafbeelding van artikel ‘Former top terrorist leader urged Russia to admit it is fighting a war against Ukraine’ op Euromaidanpress.

5 gedachten over “Girkin: Rusland vecht een oorlog in Oekraïne. Geef dat gewoon toe

 1. @Richard
  VSEUNATO? Nieuwe voetbalclub, net als het Griekse AVROTROS? Dan ligt het voor de hand dat VSEUNATO Rusland in de aanval zet. Want de kwaliteiten van Rusland bestaan eruit -naast het voetballend vermogen- dat het een aanvaller is maar net doet alsof dat niet zo is. En buiten de lijnen meespeelt. Zodat de tegenstanders in het begin van de wedstrijd in verwarring worden gebracht door wat ze zien als een buitenstaander die ineens salvo’s aan pegels afschiet.

  Dus het zou goed kunnen dat Rusland zich in laat lijven door VSEUNATO. Wellicht dat trainer Philip Breedlove de komende dagen meer duidelijkheid geeft. Een nadeel is trouwens het gebrek aan discipline en de slechte talenkennis van Rusland. Wellicht dat een uitgekiend inburgeringsprogramma over de rol van democratie, mensenrechten en omgangsvormen Rusland klaar kan maken voor de Westerse markt.

  De transfer kan mogelijk ook nog afketsten op de wegzakkende roebel. Want Rusland wil per se in roebels betaald worden en het is de vraag of VSEUNATO dat valutarisico nog ergens kan verzekeren. De verzekeringsmarkt is daar steeds terughoudender in. Kortom, spannende ontwikkelingen!

  Like

 2. George,
  Je kan er natuurlijk een grap over maken, maar in de kern heeft Richard Kamp wel gelijk.
  Maar of je kan spreken over inlijven, dat gaat ook mij ook te ver, maar dat Amerika er liever een pro westerse zetbaas in het kremlin wil hebben lijkt ook mij overduidelijk.
  En ook in de RF is er altijd wel iemand te vinden die de grondstoffen voor eigen gewin in de uitverkoop wil doen.
  Roberto

  Like

 3. @Roberto
  Ik meen het serieus. Inlijven lijkt me onzin. Zoals Rusland om economische redenen de Donbas niet kan en wil inlijven omdat het die last niet kan dragen, zo denk ik dat Europa en de VS Rusland om economische redenen niet kunnen en willen inlijven. Wat de komende jaren vooral in het belang van de VS en Europa is dat Rusland niet in elkaar stort en er aan de Europese Oostgrens chaos en anarchie ontstaat. Als Putin zo doorgaat met zijn escalerende politiek wordt de implosie van Rusland onvermijdelijk. Maar de beste manier om dat te voorkomen lijkt me eerder het aan de macht helpen van een liberale factie in het Kremlin dan een inlijving. Daartoe is de Russische Federatie ook gewoonweg te groot en te divers. Vanuit Moskou kan het nu al nauwelijks bestuurd worden.

  Ja, in de oorlog teert de corruptie hevig. Zoals Girkin zegt over het Russische leger in Oekraïne dat vaak eerder aan de maffia doet denken dan aan een leger dat de waarden van een land verdedigt. Nou, vergeet dat idee maar snel. Oorlog is vakantie van het gewone en daarom een buitenkans voor machthebbers om snel winst te maken. Zo cynisch is het. Dat geldt voor bijna alle landen.

  Like

 4. Pingback: Oorlog in Oekraïne slaat om in terrorisme. Volgen de media dat? | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.