Terroristische aanslag in Parijs op Charlie Hebdo: 12 doden. Islam?

Update 13.25: Volgens L’OBS heeft een Arabisch sprekende vrouw die op de plek aanwezig was de aanvallers in het Arabisch horen schreeuwen: Allah akbar, de profeet is gewroken. (Allah akbar, le prophète a été vengé).

Frankrijk is in schok. Twaalf doden, waarvan twee agenten bij een terroristische aanslag op het kantoor van het satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs. Befaamd voor het aanpakken van politici en themanummers over religie, waarop moslims doorgaans onverdraagzamer reageren dan joden of katholieken. Wellicht omdat activistische moslims minder gevoel voor humor hebben en de werking van de westerse persvrijheid niet begrijpen. Het onderzoek naar de twee daders die beschikten over automatische wapens is nog in volle gang.

De video toont dat ze ‘Allah akbar’ roepen, zodat aangenomen mag worden dat de daders moslim zijn. Door de regering is het plan Vigipirate ingesteld, zo meldt L’OBS. In 2011 werd er een aanslag met een brandbom op het kantoor gepleegd. Er was politiebewaking. President Hollande spreekt van een ‘lafhartige aanslag‘.

Advertentie

8 gedachten over “Terroristische aanslag in Parijs op Charlie Hebdo: 12 doden. Islam?

 1. “De video toont dat ze ‘Allah akbar’ roepen, zodat aangenomen mag worden dat de daders moslim zijn.” Evengoed kun je aannemen dat ze zijn naam misbruiken. Dat wordt tenminste al decennialang door moslims gevonden die dergelijke aanslagen bijna dagelijks moeten verduren in Pakistan bijvoorbeeld. Om ze op een hoop te gooien is ‘geloofsfacisten’ wellicht een onderscheidende term, waar we de strijd met z’n allen tegen kunnen aanbinden.

  Like

 2. @afterallart
  Wat je zegt is een mogelijkheid. Het kan dat niet-moslims de islam in een kwaad daglicht willen stellen en daarom net doen alsof ze moslim zijn en suggereren dat ze in naam van de islam handelen. Vandaar dat ik die optie openliet. In een zich ontwikkelend verhaal waar steeds meer details naar buiten komen.

  De getuigenis van de Arabisch sprekende vrouw ter plekke die ik in de update noem maakt het aannemelijk dat het om Arabieren gaat die moslim zijn. Dan nog kunnen het provocateurs zijn die zich anders voordoen dan ze zijn. Maar het bewijs stapelt zich op dat dit steeds onwaarschijnlijker is en het daadwerkelijk om moslims gaat die in naam van de islam handelden. Nog een aanwijzing daarvoor is de verschijning van een themanummer naar aanleiding van het vandaag gepresenteerde nieuwe boek van Michel Houellebecq. Maar voor de zekerheid hield ik met de vraagteken in de titel -islam?- deze steeds minder waarschijnlijk wordende optie open.

  De moslims in Pakistan is weer een ander verhaal. Degenen die daar aanslagen plegen zijn overduidelijk moslim en beroepen zich in hun handelen op de islam. Het kan zijn dat andere moslims buiten Pakistan dat vervolgens afkeuren, maar daarmee is de claim van de daders moslim te zijn en in naam van de islam te handelen nog niet weerlegd.

  Like

 3. Het 11 sept gevoel bekruipt mij.
  Op die dag al zei ik tegen mijn vrouw ‘alleen Israel heeft hier iets aan’.
  Nog geen idee toen dat de VS de ‘aanslag’ zou misbruiken voor de oorlogjes tegen Afghanistan en Irak.
  Ook nu zie ik niet welk belang Moslims hebben bij dit bloedbad, in tegendeel.
  Wat opvalt is dat iedereen er al weer van uit gaat dat Moslims de daders zijn.
  Wat ook opvalt dat Parijs nog nooit het toneel was van een ‘Islamitische aanslag’.
  Is Amsterdam nu aan de beurt ?
  George Bush heeft zich al eens in deze zin uitgelaten.

  Like

 4. @richard
  Aan de feiten hebben we meer dan aan complottheorieën. Want daarvan zijn er op sociale media al zoveel. Over de achtergrond van de daders weten we met zekerheid nog niets. Er zijn alleen aanwijzingen dat het om moslims gaat. Maar nogmaals, dat moet verder uitgezocht worden.

  Als het werkelijk om moslims gaat, dan is hun motief duidelijk: het wreken van de profeet. Want z’n naam zou volgens deze daders in diskrediet zijn gebracht door die dekselse vrijdenkers van Charlie Hebdo die niet om God of gebod geven.

  Het is onjuist dat Parijs nog nooit het toneel zou zijn geweest van aanslagen door moslims. Zie bijvoorbeeld de golf aanslagen door het Algerijnse GIA in 1995:
  https://fr.wikipedia.org/wiki/Vague_d%27attentats_commis_en_France_en_1995

  Like

 5. Pingback: Na Charlie Hebdo: Religie verdient niet meer respect dan andere menselijke constructie, gedachtengoed of levensbeschouwing | George Knight

 6. Hoe dan ook walg ik van deze aanslag, want het is gewoon een laffe daad. Nu maar hopen dat de daders snel gepakt worden, want deze daders zijn gewoon een gevaar voor de samenleving. Overigens mag de politiek in Nederland ook wel meer maatregelen treffen om deze extremistische moslims nog harder aan te pakken, en wat mij betreft gewoon direct het land uitzetten.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.