Na Charlie Hebdo: Religie verdient niet meer respect dan andere menselijke constructie, gedachtengoed of levensbeschouwing

sr

Salman Rushdie wijst in een reactie op de site van de schrijversvereniging Engelse PEN de aanslag op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo in Parijs af. Daarbij kwamen vanochtend tot nu toe tien medewerkers en twee politieagenten om het leven. Met grote waarschijnlijkheid lijkt het te gaan om een aanslag die door moslims in naam van de islam is gepleegd. Wat moet behalve de veroordeling van geweld de reactie zijn?

Relativeren kan door te wijzen op de vele doden die dagelijks in Pakistan, Afghanistan, Syrië of Irak vallen. In de meeste, maar niet alle gevallen door geweld tussen moslims onderling die de andere moslim niet altijd als moslim erkennen. Relativeren kan door met aannames, analogieën en projecties complottheorieën op te tuigen. Met als gevolg dat door het breed te maken de oorzaak voor het geweld van vandaag uit zicht verdwijnt. Maar in het aangezicht van de dagelijkse spiegel, de wereldse rechter of een hogere macht waarin iemand gelooft is het enkel en alleen de dader die verantwoording voor de eigen daad moet -en kan- geven.

Rushdie noemt religie een middeleeuwse vorm van onredelijkheid die in combinatie met moderne wapens een echte bedreiging voor onze vrijheden wordt. Hij ziet in wat vandaag in naam van de islam gebeurde een dodelijke mutatie in het hart van de islam. Met tragische gevolgen. Treffend is wat Rushdie zegt over ‘het respect voor religie’, dat zou zijn uitgegroeid tot en omgeslagen in ‘angst voor religie’. Religies verdienen echter als alle andere ideeën en menselijke constructies kritiek, satire en onverschrokken gebrek aan respect.

Onze reactie op een aanslag zoals die vandaag in Parijs plaatsvond moet niet het wegkijken voor de uitwassen van religie zijn, maar het mobiliseren van kracht ertegen. Redelijke gelovigen hoeven zich niet aangesproken te voelen in de veroordeling van dit geweld dat in naam van religie plaatsvindt. De reactie op religie moet evenmin het terugdringen ervan zijn, maar wel het bekritiseren ervan en het duidelijk maken aan gelovigen of pseudo-gelovigen die in naam van religie dit soort geweld plegen dat ze niet boven of buiten de wet staan. De juiste reactie op dit soort daden door radicale ‘gelovigen’ is een samenleving die eensgezind religie erkent als idee dat gelovigen inspireert, maar tegelijk religie niet als iets erkent dat vanuit een hoger beroep meer respect verdient dan willekeurig ieder andere menselijke constructie, gedachtengoed of levensbeschouwing.

Foto: Verklaring van Salman Rushdie op English Pen naar aanleiding van de aanslag op Charlie Hebdo, 7 januari 2015.

Advertentie

10 gedachten over “Na Charlie Hebdo: Religie verdient niet meer respect dan andere menselijke constructie, gedachtengoed of levensbeschouwing

 1. Het bijzondere van MH17 is dat er alom twijfel is aan de versie van ‘de rebellen deden het met raketten die Putin leverde’.
  Ik weet niets soortgelijks met zoveel twijfel.

  Weliswaar is er grote twijfel over de officiële 11 sept versie, maar toch lijken de meeste mensen die te geloven.
  Vlak na 11 sept kwam het niet in mij op dat 11 sept de smoes zou worden voor oorlogen, ook Anatol Lieven voorzag dat niet, eind sept begin okt 2001, in de Guardian, New Cold War.

  Op dit moment zijn er twee verklaringen voor de huidige moordpartij: inderdaad godsdienstgestoorde Moslims, of iets heel anders.
  Het in koelen bloede afmaken van een al neergeschoten politieagent duidt in elk geval op vakwerk, toch snap ik dat vakwerk niet.
  Als het gekke Moslims waren, de agent was geen cartoonist.
  De aanslag past helemaal niet in de Merkel poging de Pegida beweging de wind uit de zeilen te nemen.
  Het afmaken kan duiden op tot elke prijs elk spoor wissen.
  Iets voor professionals, net als dat nu elk spoor weg schijnt te zijn.

  Hoe dan ook, als bij vrijwel alle andere aanslagen, media en politici hebben hun oordeel al klaar.

  Pas als mij duidelijk begint te worden, wie hier iets aan heeft, begint mijn argwaan.

  PS
  MH370 zat vol met Chinese technici gespecialiseerd in vliegtuigen onzichtbaar maken voor radar.

  Like

 2. @Richard
  Ik had niet beter kunnen illustreren hoe het optuigen van een complottheorie werkt als afleiding van de zaak in kwestie. Stapelen van aannames, verdachtmakingen en eigen projecties. Interessant als fenomeen om onze tijd te begrijpen, maar onbruikbaar als verklaring.

  Je gaat volledig voorbij aan m’n betoog dat over de positie van religie in onze maatschappij in het algemeen gaat. Het kan ook gelezen worden los van de gebeurtenissen vandaag bij Charlie Hebdo. Ik ben benieuwd hoe anderen denken over de positie van religie. Verdient het nog wel het respect dat het wellicht vroeger echt waard was, maar nu niet meer?

  Like

 3. Klopt. Religie is niks anders dan een menselijke constructie. Heeft iemand weleens een kat zien bidden ?
  Dus.
  Als ik een gedicht niet mooi vind, mag ik dat ook gewoon zeggen.

  Like

 4. Pingback: Investeren in geluk – Invest in happynessAngels and Demons

 5. Ik heb geen theorie.
  Ik krijg alleen maar steeds meer vragen.
  Als bij 11 sept lag er een identiteitsbewijs in de vluchtauto, op 11 sept bovenop het puin.
  Elke O Europese huurmoordenaar bij ons steekt zo’n auto in de fik na de moord.

  Like

 6. Er ontstaat bij mij een hypothese.
  Is dit de tegenaanval van IS op Frankrijk ?
  Vanmorgen in het Z van Parijs twee agenten neergeschoten, één al dood, de ander in kritieke toestand.
  Explosie bij een moskee bij Lyon.
  De identiteitskaart dient dan om de politie op een dwaalspoor en belachelijk te maken.
  Het doet me denken aan Frankrijk ten tijde van de Frans Algerijnse oorlog, toen allen De Gaulle een burgeroorlog kon voorkomen.
  Moet Sarko nu de sterke man worden ?
  Als dit nog een paar weken zo doorgaat ligt Franrijk lam, en valt de euro.

  Like

 7. @Richard
  We moeten oppassen met overhaaste conclusies. De aanslag in Parijs-Zuid lijkt geen terroristisch oogmerk te hebben en niet verbonden te zijn met een islamitische aanslag.

  Het zou kunnen dat de aanslag bij Charlie Hebdo onderdeel is van de strijd van ISIS of een andere islamitische strijdgroep. Het is ook mogelijk dat individueel opererende moslims menen aan autoriteit te winnen door te verwijzen naar ISIS of andere terroristische organisaties.

  De aanslagen kunnen ook tot het omgekeerde effect leiden, namelijk bolstering van de tegenkrachten die gaan voor de open samenleving en de vrijheden. De zogenaamde ‘soft power’ van de Europese landen is naar mijn idee sterk genoeg om dit soort aanslagen te weerstaan.

  Maar ik hoop wel dat de partijpolitiek uit de eigen comfort zone komt en zich nu eens goed realiseert wat het de afgelopen 40 jaar heeft aangericht op het gebied van de integratie en immigratie. Vooral wat het tempo daarvan betreft. Bij al dit soort gebeurtenissen die op het moment zelf als belangrijk worden gezien verdringen opinieleiders elkaar om lippendienst te bewijzen en naar de ander te verwijzen. Waarmee ze de hand opnieuw niet in eigen boezem steken en zichzelf niet als onderdeel van het probleem zien. Wat ze wel degelijk zijn.

  Like

 8. De vervolging van de Bahai lijkt deel uit te maken van een bredere golf van repressie in Iran, waarmee de leiders van het conservatieve islamitische regime nog eens lijken te willen onderstrepen dat er niet valt te tornen aan hun fundamentalistische beginselen. Een aantal liberaal gezinde filmmakers is de laatste weken gevangengezet en er wordt op straat weer strenger gecontroleerd of vrouwen hun hoofddoek wel volgens de regels dragen. Overtreders daarvan dreigen te worden gearresteerd of een boete te krijgen.
  https://www.nrc.nl/nieuws/2022/08/29/iran-sloopt-huizen-ketterse-minderheid-a4140197

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.