Pegida verovert Duitsland: wat moeten we ervan denken?

10849893_820055061366252_7417056979869145554_n

Als ik in Duitsland woonde zou ik dan sympathiseren met de Pegida-optochten? Ik denk het niet, vooral omdat ik initiatiefnemer Lutz Bachmann en zijn bondgenoten niet vertrouw. Opvallend is dat de eurokritische partijen die volop aandacht van de Russische propgandazender Russia Today krijgen om de EU te verzwakken niet aan dezelfde kant staan. Die Linke ageert tegen Pegida, AfD is voor. De partijen bestrijden elkaar.

Inhoudelijk is er met Pegida niet veel bijzonders aan de hand. Pegida staat voor Patriotische Europäer egen die Islamisierung des Abendlandes. Uit het Positionspapier blijkt eerder sprake van een conservatieve, dan een anti-islamitische beweging. Zo komt punt 11 ‘PEGIDA ist FÜR den Widerstand gegen eine frauenfeindliche, gewaltbetonte politische Ideologie aber nicht gegen hier lebende, sich integrierende Muslime!’ overeen met het oude standpunt van Geert Wilders voor zijn recente radicalisering. In punt 6 wordt het Nederlandse asielbeleid als voorbeeld gesteld. Sommige media staan niet neutraal tegenover Pegida en voeren er een campagne tegen. Dat maakt het verwijt van de arrogantie van de macht er alleen nog maar groter op.

Zowel voor Pegida als de beweging tegen Pegida voel ik niks. De botte bijl tegenover zalvende praatjes die goedpraten. Miskenning tegenover burgermansfatsoen. De Duitsers hebben een lastig verleden dat ze nog steeds met zich meeslepen en daardoor een achterstand van 15 jaar opgelopen in het bespreken van de nadelen van de multiculturele samenleving. Dat vertaalt zich nu in het verwijt dat de politieke partijen een gesloten front vormen en problemen over integratie niet toelaten in de politieke arena. Van de weeromstuit omarmt Bernd Lucke van de conservatieve en eurokritische politieke partij AfD Pegida door als politicus antipolitiek begrip te tonen voor de burgers tegen de gevestigde politiek. Daarmee kaapt hij de burgerwil.

Pegida is een projectiescherm waarop Duitsers individueel hun eigen groepswaarheid projecteren en hun deelbelang onderstrepen. Uit emoties, uit bezorgdheid over de stand van de democratie of uit partijpolitiek opportunisme. Lijden de Duitsers wellicht aan een zogenaamde ‘Kollektivdispositionen’, een collectieve gemoedsgesteldheid waardoor ze neigen naar het uitvergroten van onderlinge verschillen, de faalangst om verkeerd te doen en de vrees om achter de façade te kijken? Duitsland is een democratie die even tijd nodig heeft om een nieuw fenomeen een plek te geven. Het waait wel over. Hopelijk met een frisse Westenwind.

788px-schatten1923

Foto 1: Profielfoto van Pegida op Facebook.

Foto 2: Still uit Schatten (1923) van Arthur Robison.

6 gedachten over “Pegida verovert Duitsland: wat moeten we ervan denken?

  1. Het lijkt me nogal duidelijk dat Moslims geen Duitsers zijn.
    Het ontkennen van het bestaan van volkeren is één van de EU blunders.
    Voor rationele bezwaren tegen immigratie zie Thilo Sarrazin, ‘Deutschland schafft sich ab, Wie wir unser Land aufs Spiel setzen’, München 2010.

    Like

  2. @Richard
    Als moslim zijn een religie is, dan kan dat met alle nationaliteiten samengaan. Alleen, als moslims zich in een bepaald land voortdurend profileren en identificeren met de nationale identiteit van het land van herkomst -van zichzelf of de voorouders- dan gaat er iets wringen. Zowel voor het land van aankomst als de inwijkelingen is dat een ongewenste situatie.

    De oplossing? Eerlijke en ruimhartige integratie van alle inwijkelingen -vooral wat betreft de toegang tot de arbeidsmarkt- en tegelijk het afsluiten van ongewenste buitenlandse invloeden -religieus en seculier- die de inwijkelingen mentaal in hun land van herkomst houden. Waarbij Nederland zichzelf zonder aarzelen als immigratieland beschouwt dat eisen aan inwijkelingen stelt -zoals Canada, Nieuw-Zeeland of Australië dat ook doen- en vooral kijkt wat er economisch nodig is.

    Een uitruil dus waarbij de linkse partijen hun bezwaren tegen het principe van ongebreidelde immigratie en sociale politiek moeten inslikken en de rechtse partijen tegen het idee van een volwaardige integratie voor degenen die van buiten komen. Door de patstelling tussen links en rechts -die trouwens de afgelopen jaren al wat is afgesleten- was het Nederlandse integratie-beleid sinds de jaren ’70 minder optimaal dan het had kunnen zijn geweest.

    Like

  3. Politieke opiniepeilingen tussen Duitsland en Nederland. zetelverhoudingen in de Tweede Kamer, de Bundestag en opkomstpercentages vergelijkend, zou in ‘petitieland Nederland’ -Duitsers zijn sneller geneigd te demonstreren- de (besmuikte) aanhang van een Nederlandse ‘Pegida’ beweging verhoudingswijs waarschijnlijk groter zijn.
    Hoeft weinig betoog dat Pegida extra-parlementair met behulp van valse vlag tactieken vreemdelingenangst, verkeerd nationalisme en onrust uitdraagt, genereert en katalyseert. Mede een gevolg van de in feite reeds in 2008 begonnen, niet aflatende euro- en banken- en schuldencrises, die door onbereikbare politici over de hoofden van het gewone volk wordt uitgestrooid. Waaronder een niet onaanzienlijk deel niet alleen met de grotere wordende kloof tussen tussen bevoorrecht rijk en arm in alle sectoren van de samenleving wordt geconfronteerd, maar evenzo de groter wordende afstand tussen ongrijpbare (Brusselse) politiek in hun dagelijkse leven.
    Voor de politieke partijen mogen de tegendemonstraties en acties van kerken geen aanleiding zijn dit probleem te bagatelliseren.

    Like

  4. Dit is op Free Citizen herblogden reageerde:
    Maar toch: het is al heel wat dat steeds meer Duitsers, in weerwil van hun verleden, hun mond durven opendoen. Wat nu van belang is, is dat – inderdaad – extreem rechts er niet mee aan de haal gaat!

    Like

  5. ‘Links’ heeft de qualificatie ‘rechts’ of ‘extreem rechts’ altijd gebruikt om het morrende volk onder de duim te houden. Maar ook hier geldt dat de kruik net zo lang te water gaat tot ie barst! In Frankrijk is het Front National volgens de peilingen inmiddels de grootste partij zoals de PVV dat hier is. Wat er in Duitsland gaat gebeuren is nog ongewis, maar dat er een dergelijke ontwikkeling, zie Frankrijk en Nederland, aan de gang is, is wel zeker! Het is dan ook nogal curieus dat uitgerekend de Bild-zeitung, toch altijd de ‘schrik’ van ‘weldenkend’ Duitsland, nu ineens de kant van de culturele elite heeft gekozen en de Duitse ‘tokkies’ in de steek laat! Onder invloed van ‘Europa’ is het trouwens in heel Europa aan het ‘gisten’ en ‘kraken’ en kan 2015 wel eens het jaar worden van het ‘einde’ van het ‘Europa-ideaal’! Uiteindelijk ook een ‘idee’ uit de Hitler-periode!

    Like

  6. @appie
    De steunverklaring van de zogenaamde prominenten -zeg maar: BD’ers- in Bild werkt naar mijn idee averechts. Het gooit olie op het vuur. Het bevestigt de kloof tussen elite en volk. Ik begrijp dan ook volstrekt niet waarom de opstellers ervan denken dat dit middel de maatschappelijke onvrede tot zwijgen kan brengen. Zo’n betuttelende opstelling bevestigt nog meer de arrogantie van de macht. Kortom, de Duitse elite weet zich geen raad met Pegida en reageert er verkeerd, dus contraproductief op.

    Zeker niet als sommigen de demonstranten van Pegida bewust beledigen. Zoals acteur Hannes Jaenicke: ‘Leider fehlt diesen Menschen nicht nur der Minimal-IQ (..)’. Maar wat mij vooral opvalt in de steunverklaring is het gebrek aan kennis, intelligentie en de verkeerde voorstelling van zaken bij deze zogenaamde prominenten. Zoals de sociaal-democratische gezinsminister Manuela Schwesig die het protest van Pegida reduceert tot ISIS: ‘Die Menschen, die jetzt zu uns kommen, flüchten vor einem bestialischen IS-Terror, vor dem Krieg gegen ihre Familien.’ Alsof alle inwijkelingen die nu Duitsland binnenkomen vluchten voor ISIS en of alle immigranten die in Duitsland wonen ooit gevlucht zijn voor ISIS.

    http://www.bild.de/politik/inland/pegida/promis-sagen-nein-zu-pegida-39208948.bild.html

    Je kunt je trouwens afvragen of bewindspersonen zoals Bundesministers zich op een normatieve wijze over een burgerbeweging kunnen uitspreken. Dat acteurs, TV-persoonlijkheden, sporters, oud-politici en zelfs nog actieve partijpolitici zich in het publieke debat uitspreken is prima. Ze kunnen een tegenstem verwachten, en zo komt er een debat op gang. Maar ministers dienen namens de overheid de randvoorwaarden van dat publieke debat te garanderen en te bewaken. Wat ze dus precies niet moeten doen is er deelnemer aan worden, zoals ze nu juist wel doen. Want dan verliezen ze bij een deel van de bevolking hun geloofwaardigheid. Ze zijn dan immers niet meer onpartijdig -of: bovenpartijdig- en neutraal. Dus staatsrechtelijk lijken de Bundesministers buiten hun boekje te gaan door zich tegen een burgerbeweging uit te spreken. Als de regering-Merkel van mening zou zijn dat de initiatiefnemers van Pegida buiten de wet treden, dan kan het het OM de aanwijzing geven een strafrechtelijk onderzoek op te starten. Dat is de geëigende weg. De enige weg.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.