Nieuw beleid gevraagd. Laat vuurwerk niet langer dekmantel voor vandalisme zijn

Vuurwerk afsteken dient voor vandalen als dekmantel om straatmeubilair, bushokjes of kunst in de openbare ruimte te vernielen. Zoals het werk van Matje Vollaers. Handhaving door de politie kan daar niet tegenop, des te meer omdat burgemeesters en korpsleiders aangeven dat dit geen prioriteit heeft vanwege gebrek aan personeel. Zero tolerance waar ze de mond van vol hebben legaliseert door gedogen dus iets wat illegaal is. Hiermee geeft het openbaar bestuur vandalen een vrijbrief voor vernieling. Doelmatig beleid is anders.

Gemeenten kunnen vuurwerkvrije zones instellen, maar dat is te verwarrend en geeft geen duidelijk signaal af. Vanwege een doelmatige aanpak moet het juist omgekeerd worden. De oplossing is drieledig. 1) Gemeenten dienen voortaan een vuurwerkafsteek-plek in te stellen die binnen een gemeente de enige plek wordt waar burgers vuurwerk af mogen steken. 2) De gemeente biedt op een centrale plek bij de jaarwisseling een groots siervuurwerk aan, omlijst met festiviteiten. 3) Het openbaar bestuur kondigt een strenge handhaving aan, voert dat ook daadwerkelijk uit en zorgt dat overtreders met lik-op-stuk beleid op 1 januari berecht worden.

378548aa5762f5d79f752e57c86026bf

Foto: De door vuurwerk vernielde buitenspeeltuin van Matje Vollaers bij het Rotterdamse kindermuseum Villa Zebra. Ontwerp 2011.

Advertentie

3 gedachten over “Nieuw beleid gevraagd. Laat vuurwerk niet langer dekmantel voor vandalisme zijn

 1. In mijn wijk zelf had ik enorm last van veel illegaal vuurwerk. Ze staken dat zelfs diep in de nacht af (3u ’s nachts) al voor de kerst. Heb de politie meermaals gebeld ivm. geluidsoverlast van het geknal (1e keer was een week voor kerst). Het liep er uiteindelijk op uit dat de politie pas hierop is gaan schakelen toen door een cobra (illegaal vuurwerk met enorm harde knal) de ruiten van een van de apartementen in de flat waar ik woon deed sneuvelen.

  Nee wat dat betreft denk ik dat die 3 stappen die je daar beschrijft ook de oplossing zullen zijn. Mensen die het leuk vinden om vuurwerk af te steken kunnen dat nog altijd doen naar hartelust. De mensen die er niks mee hebben (zoals ik) hebben er dan geen last van, en niet zoals in mijn geval 3 weken lang slapeloze nachten.

  Like

 2. @Robske
  Dat de politie pas in actie kwam toen er een zware vuurwerkbom afgestoken werd past in het beleid dat de korpschef nationale politie Gerard Bouman in de media uiteenzette. Het houdt in dat de politieleiding verklaarde voor minder dan zo’n vuurwerkbom niet in actie te komen. Was dat nou verstandig, had het dat niet beter in het midden kunnen laten? Je verhaal maakt duidelijk dat de handhaving door de politie in het geval van vuurwerk schromelijk tekortschiet. Als dat aan het eind van het jaar weer zo is, is het wachten op eigenrichting van burgers die optreden waar de politie het laat afweten.

  Like

 3. Als dat aan het eind van het jaar weer zo is, is het wachten op eigenrichting van burgers die optreden waar de politie het laat afweten.
  =============================
  George, je legt je vingen precies op de zere plek, en als dit laatste wat jij schrijft gebeurd dan weten ze plots wel op te treden ( maar wel tegen de verkeerde mensen).
  Maar ja, we leven in een Democratische Rechtstaat en dat zegt toch alles Nietwaar!
  Roberto

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.