Petitie: afschaffen monarchie. En een eind aan de erfopvolging

af

Een petitie die ondersteuning verdient. Er wordt opgeroepen om met terugwerkende kracht vanaf 1945 belasting te heffen over inkomen en vermogen van de Oranjes. Dat kan juridisch niet, maar het debat erover heeft grote symbolische waarde. Hoofdzaak is dat de monarchie wordt afgeschaft en er een einde komt aan de erfopvolging. Want hoewel het staatshoofd steeds meer een ondergeschikte rol vervult -feitelijk een loopjongen van kabinet en bedrijfsleven is geworden- is in de samenleving die van leidinggevenden vele talenten en vaardigheden vraagt het risico toegenomen dat door de erfopvolging een telg van de Oranjes niet van de juiste kwaliteit is. De samenleving ontwikkelt zich en daardoor is de monarchie die meer wil zijn dan franje en operette uit de tijd geraakt. Dat pleit in goed Hollandse traditie voor herinvoering van de republiek.

Foto: Schermafbeelding petitie ‘Afschaffen monarchie’. Tekenen kan hier.

14 gedachten over “Petitie: afschaffen monarchie. En een eind aan de erfopvolging

 1. Ik vind uit het ambt zetten en (dus ook) betalingen beïndigen voldoende. Elk volk krijgt de regeringsvorm die het verdient en wij hebben dus tot nu toe de Oranjes.

  Zoals je zegt: met terugwerkende kracht belasting heffen kan niet. Belangrijk om te regelen dat er een democratisch gekozen president voor terugkomt. Wat dat betreft heb ik een voorkeur voor het Duitse model, waarbij de president best mag zeggen wat hij/zij van de dingen vindt.

  Like

 2. Waarom zou de koning belasting aan zichzelf betalen? Wie wil de ondankbare taak vervullen om dit reddeloze , radeloze maar bovenal redeloze volk te dienen?

  Like

 3. LS…

  Zonder een opsomming te maken van alle walgelijkheden, satanische smerigheid en misdaden waarover links en rechts te lezen is over het koninklijk huis zou een uitzondering gemaakt moeten worden… Lees: HET RONDE HUIS IN NUNSPEET EN OORDEEL ZELF…

  Like

 4. @Blewbird
  Ja, dat Duitse model kan werken.

  @reine
  Ik vermoed dat er voldoende kandidaten zijn om staatshoofd te zijn. En een president kan het laten bij een periode van vijf jaar. Levenslang hoeft niet.

  @Caesar
  Je reactie roept vragen op.

  @Wesley
  Het gaat mij ook niet om een emotie. Willem-Alexander lijkt me best een aardige jongen met wie je gezellig een pilsje kunt drinken. Vraag maar aan president Putin. Het gaat om het principe van de erfopvolging dat wringt in een volwaardige democratie waar alle functies in het openbaar bestuur in principe voor alle inwoners bereikbaar dienen te zijn.

  Geliked door 1 persoon

 5. LS…

  Lees eerst even goed voor dat je vragen stelt ! (Dan hoef je niets meer te vragen)

  Like

 6. @Caesar
  Als ik lees over ‘Het Ronde Huis in Nunspeet’ dan begrijp ik niet naar wat het verwijst. Hoe ik ook mijn best doe om het te duiden. En ik vermoed dat anderen het evenmin begrijpen. Dus een vraag om uitleg lijkt me niet zo gek.

  Like

 7. LS…

  Ik denk eerder dat je het donders goed begrijpt maar inmiddels zo bent geprogrammeerd dat je niet meer te redden bent. Net als al die (zogenaamde) anderen die jij noemt. En geleuter om het geleuter… etc.

  Like

 8. @Caesar
  Wat onaardig van je. Ik heb werkelijk geen idee wat je bedoelt met ‘Het Ronde Huis in Nunspeet’. Jij begon erover, niet ik. Ik vraag om een toelichting wat dat is en wat je ermee bedoelt. Mag dat niet? Als je het uitwisselen van informatie weigert, en dat vervangt door beschuldigingen, dan begrijp ik werkelijk niet wat je denkt hier te doen.

  Like

 9. LS…

  Inderdaad is het mijn fout dat ik enige intelligentie verwacht op deze site. Even Googelen Het ronde Huis Nunspeet. Lees en huiver. Of niet natuurlijk ! En waar lees je beschuldigingen ???

  Like

 10. @Caesar
  Het ontgaat me opnieuw waarom je niet gewoon antwoordt op mijn vraag over je opmerking ‘Lees: HET RONDE HUIS IN NUNSPEET EN OORDEEL ZELF…’ Wat je bedoelt en wat het met het onderwerp monarchie en erfopvolging te maken heeft is me nog steeds een raadsel. Ik begrijp na je laatste reactie nog minder wat je hier denkt te doen.

  Like

 11. ??Vreemde reacties..
  Wie alles leest rondom het ronde huis komt uit op prins Hendrik, die dus niet de vader van Juliana blijkt te zijn,
  verkrachtingen, moorden, sexbeluste lui onder de hoge pieten in Nederland;toen al, en nu nog, daar komt het in het kort toch op neer??? en Claus die in Praag een bar bezocht en het deed met jonge jongens..etc etc
  Opstelten die alles ontkent;kwa Demmink, moorden om mensen het zwijgen op te leggen…alles heeft een verband, en dietn als doel; hoe houden we de smerigheid onder de pet…Deze pet wordt onderhand veel te klein.

  Like

 12. En een koningin die haar huis opzettelijk laat verrotten omdat ze bang is dat het haar geld kost, haha
  wachten tot Alex gaat schilderen, plamuren,…o nee, geen tijd, die moet op vakantie…

  Like

 13. @ Reine
  “Waarom zou de koning belasting aan zichzelf betalen? Wie wil de ondankbare taak vervullen om dit reddeloze , radeloze maar bovenal redeloze volk te dienen?

  Als hij dat niet doen wil gaat hij toch weg???
  reddeloze, radeloze, redeloze….. bedoel je de mensen die naar de voedselbank gaan oa???

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.