George Knight

Debat tussen links en rechts

Moscow Times onbereikbaar wegens ‘technische problemen’. Echt?

with 10 comments

mt

De Engelstalige Moscow Times is online onbereikbaar. Het is gissen waarom dat zo is. De redactie biedt verontschuldigingen aan voor het ongemak en wijst op technische problemen. Zijn het de Noord-Koreanen die onder leiding van hun opperste leider de Moscow Times een hack zetten? Wie weet. Steeds meer kritische Russische intellectuelen wijken uit naar Kiev. In Rusland is persvrijheid geen vanzelfsprekendheid. Volgens een tweet van Simon Ostrovsky gaat de St. Petersburg Times dicht wegens economische omstandigheden en de beperkende Russische wetten. Internationale bedrijven verlaten Rusland. De geschiedenis herhaalt zich.

Foto: Schermafbeelding van tweet van The Moscow Times

10 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Is dit het Soros propaganda blaadje ?

  richardkamp

  22 december 2014 at 08:59

 2. @Richard
  Ik weet niet wie de aandeelhouders van The Moscow Times zijn. Maar maakt het wat uit? De paradox van de Russische ‘persvrijheid’ is dat media die het idee van journalistiek brandend proberen te houden worden tegengewerkt of verboden. Omdat ze de waarheid zeggen die het Kremlin onwelgevallig is. In elk geval weet The Moscow Times dat het op het goede spoor zit. Een schrale troost.

  George Knight

  22 december 2014 at 10:32

 3. Facebook werkt samen met de Russische overheid in het afsluiten van kritische pagina’s:
  Facebook has evidently blocked an event page started by Leonid Volkov for an action in support of opposition leader Alexey Navalny, who faces the verdict in his trial on fraud charges on January 15, 2015. The charges are widely believed to be fabricated in retaliation for his anti-corruption activity.
  http://www.interpretermag.com/russia-update-facebook-blocks-navalny-supporters-page-encounters-streisand-effect-as-news-spreads/

  George Knight

  22 december 2014 at 10:40

 4. Omdat ze de waarheid zeggen die het Kremlin onwelgevallig is.
  ================================================
  En waaruit concludeer jij dat zij de Waarheid schrijven?
  Omdat het in jouw straatje past?
  Roberto

  Roberto la Verita

  23 december 2014 at 11:52

 5. @Roberto
  Waaruit concludeer je dat ik zeg dat The Moscow Times ‘de Waarheid’ schrijft? Dat zeg ik niet. Ik zeg dat ze een waarheid verkondigen die het Kremlin onwelgevallig is. Het doet er verder niet toe wat The Moscow Times zegt, het gaat erom dat in een democratie allerlei verschillende geluiden moeten kunnen klinken. Zodat de burgers zelf kunnen oordelen.

  Zo lees ik niet De Telegraaf en kan de politieke mening van die krant me gestolen worden, maar ik zou me ertegen verzetten als de krant door de overheid gehinderd zou worden om te verschijnen. Zo moet je mijn kritiek op de blokkade van The Moscow Times opvatten. Daarnaast vind ik het trouwens een waardevol journalistiek product dat nieuws brengt dat elders in Rusland niet meer verschijnt.

  George Knight

  23 december 2014 at 12:03

 6. George,
  Hoe kan iemand beoordelen of wat geschreven is ,dat dit de Waarheid is, ,zelfs als men feitelijke de waarheid schrijf kan dit in de praktijk een grove leugen zijn als men maar de helft van de waarheid schrijft is dat toch al een leugen?
  Roberto

  Roberto la Verita

  23 december 2014 at 15:28

 7. @Roberto
  Iedereen kan de waarheid beoordelen, maar niemand kan die meten. Ik schreef: ‘De paradox van de Russische ‘persvrijheid’ is dat media die het idee van journalistiek brandend proberen te houden worden tegengewerkt of verboden. Omdat ze de waarheid zeggen die het Kremlin onwelgevallig is.’ Die laatste zin moet je opvatten als een beperkende bepaling. Niet: ‘de waarheid‘, wel: ‘de waarheid die het Kremlin onwelgevallig is’.

  George Knight

  23 december 2014 at 15:48

 8. Nou, dat was weer een nuttig artikel. Mocow Times was een dag later weer bereikbaar, niets aan de hand.
  Waarom kom je daar zelf niet op terug, George?
  Dat wat jij schrijft is een duidelijk voorbeeld van propaganda. In het luchtledige een sfeer creëren en het vervolgens daarbij laten. De waarheid is blijkbaar niet relevant.

  Het is ook niet de eerste keer dat je dit doet, https://georgeknightlang.wordpress.com/2014/03/14/rusland-beperkt-toegang-tot-internet-hoe-zeker-is-putin/ De sites die je daar vermeldde waren ook korte tijd later weer online.

  Pjotr

  25 december 2014 at 10:16

 9. @Pjotr
  Inderdaad was The Moscow Times na een paar dagen weer bereikbaar. Iedereen kan dat voor zichzelf uitmaken. Het nieuws was niet dat de MT weer bereikbaar was, maar dat het enkele dagen online onbereikbaar was. Dat is gemeld omdat het in een patroon van staatsmacht en betutteling door de overheid past. Een reden dat ik het niet in een reactie vermeldde is tamelijk prozaïsch, op kerstavond en op eerste kerstdag was ik niet online vanwege andere bezigheden.

  Trouwens, voorzichtigheid gevraagd in de vaststelling of een site geblokkeerd wordt. Want een site die in Nederland bereikbaar is hoeft dat in Rusland niet te zien. Daar kan de blokkade gehandhaafd zijn terwijl dat in Nederland anders lijkt. En de blokkade van een Russische Engelstalige site kan weer een andere prioriteit hebben voor het Kremlin dan de blokkade van een Russische Russischtalige site.

  Ik zie in de melding van de blokkade van sites geen propaganda. Ook niet als ze in bepaalde gevallen na bepaalde tijd weer wordt gedeblokkeerd. Dat laatste is ook te danken aan de inventiviteit van activisten of kritische journalisten om de blokkades te omzeilen. Zodat de blokkades hun effect verliezen. Zoals nu weer voor de pro-Navalny demonstratie op 15 januari. Sites die dat aankondigen worden door de overheid geblokkeerd, maar door de activisten omzeild. In een spel van kat en muis. Het is geen statische situatie. De waarheid is dat de Russische Federatie in de praktijk geen vrijheid van meningsuiting en persvrijheid kent. Dat ontkennen of willen voorstellen als van voorbijgaande aard is naar mijn idee het volgen van de propaganda.
  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/russia/11306880/Russia-blocks-Facebook-site-urging-rally-for-anti-Kremlin-activist-Alexei-Navalny.html

  https://www.facebook.com/events/406603402849183/

  George Knight

  26 december 2014 at 10:37

 10. ‘But in a new article on Colta.ru, Kirill Kobrin argues that the sources of the problem are much broader and involve three trends within the media itself that must be addressed and opposed if the media are going to be in a position to recover the influence and authority they had earlier (colta.ru/articles/society/5799).

  These three trends are, first, “the disappearance of interest in anything about the surrounding world not directly connected with ‘Russian affairs,’” “a militant anti-intellectualism” which uses emotion rather than reason to connect with its audience, and an ever greater dependence on what the various media outlets perceive as their audience.’
  http://windowoneurasia2.blogspot.se/2014/12/window-on-eurasia-crisis-in-russian.html

  George Knight

  26 december 2014 at 19:27


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: