Cultureel ondernemerschap in het TextielMuseum. Eigen productie

‘Het nieuwe label presenteert een spraakmakend assortiment huishoudtextiel ontworpen door topontwerpers. De ontwerpen in het assortiment kennen een belangrijke inspiratiebron; de collectie van het TextielMuseum bestaande uit meer dan 100 jaar oud erfgoed op het gebied van kunst en vormgeving. Het TextielLab vertaalt het verhaal van de ontwerper met moderne technieken naar fraaie, kwalitatieve en onderscheidende producten. Op deze manier zet het TextielMuseum een volgende stap in het cultureel ondernemerschap en brengt zo topdesign met een verhaal in de keuken van de Nederlandse huishoudens. Zoals cultureel ondernemerschap betaamt worden de opbrengsten bij succes van het label ‘by TextielMuseum’ aangewend om het aanbod van educatieve programmering en tentoonstellingen te versterken.’ Aldus het TextielMuseum in Tilburg in een toelichting bij de presentatie van tentoonstelling en nieuw eigen merk ‘by TextielMuseum’.

Animator Julia Veldman geeft in haar filmpje de impressie van een reisverslag. Een keer kijken is onvoldoende om te vangen waar het precies om gaat. Een koffer, een zesdaagse reis, huishoudtextiel en het gebruik ervan. Wordt ermee verwezen naar de ouderwetse handelsreiziger die met stalen en staalboeken verkooppunten bezoekt? Een uitgestorven traditie die eindigt in het museum om daar te herleven. Ook de vormgeving doet denken aan voorbije tijden zonder in nostalgie weg te glijden, maar die evenmin uit te sluiten. Of verwijst het filmpje naar een wereld zonder grenzen waar huishoudtextiel een eigen leven zoekt? Het kan allemaal. Het TextielMuseum fabriceert zelf producten die vroeger uit de fabriek kwamen. Best bijzonder ondernemerschap.

2012FH3941_jpg_l

Foto: Marian Mahler, meubelstof (print op katoen), 1952. Collectie V&A London.

Advertentie

3 gedachten over “Cultureel ondernemerschap in het TextielMuseum. Eigen productie

 1. Weet je wat interessant was…het van Abbe museum 1980-1984 (Volgens mij zonder educatiegedoe.)
  Gr. Paul

  Like

 2. @Paul
  Andere tijden, die jaren ’80.

  Wat ik aan dit project van het TextielMuseum interessant vind is dat het een ander beeld van cultureel ondernemerschap geeft dan de clichés die ons doorgaans bereiken. Meestal wordt daar bij musea onder verstaan het vermarkten van gebouw, collectie en expertise, het uitbaten van een kleinschalige museumwinkel en tenslotte het binnenhalen van fondsen van de niet-overheid. Feitelijk is de toegevoegde waarde dan zo goed als nihil. In elk geval niet groot genoeg om een basis onder de exploitatie te leggen. Winkel en dat vermarkten blijven in het bedrijfsmodel een afgeleide van de klassieke museumtaken.

  Dat wordt anders als een museum of presentatie-instelling zich als een fabriek gaat opstellen waar producten worden gemaakt. En waarde wordt gecreëerd los van die klassieke taken. Vooral ambachtelijke instellingen met werkplaatsen als het TextielMuseum, de Glasblazerij Leerdam, keramiekinstelling sundaymorning@EKWC (Den Bosch, vanaf maart 2015 Oisterwijk) of metaalwerkplaats Beeldenstorm in Eindhoven hebben hier kansen liggen. Maar het vraagt hoge diepte-investeringen die eerder vanuit Economische Zaken dan vanuit Cultuur zouden moeten worden ondersteund. Wat hoogstens op bescheiden provinciaal niveau gebeurt.

  Het TextielMuseum toont de weg en laat tegen alle ontwikkelingen in zien wat de uiterste consequentie van cultureel ondernemerschap is. Echt ondernemerschap, en niet de fantasieversie die de VVD er vanwege politieke bedoelingen om subsidies af te bouwen van heeft gemaakt. Want als de VVD en PvdA het serieus hadden gemeend met cultureel ondernemerschap dan hadden ze afgelopen jaren bovengenoemde werkplaatsen -naargelang de fase van hun ontwikkeling- voorzien van ontwikkelsubsidies om de markt en de productie te verkennen of op poten te zetten. Dat dat niet gebeurd is wil zeggen hoe serieus de landelijke politiek het cultureel ondernemerschap echt neemt. Niet dus.

  Like

 3. Pingback: Delfts onderzoek over beleving van musea wint als het de eigen beperking beseft | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.