Oorlog in Oekraïne is niet zwart-wit. Vol fragmenten en fracties

20080r

Of het tegenpropaganda is van Oekraïense zijde valt niet uit te sluiten, maar InformNapalm biedt nuances die de Russische propaganda in haar informatieoorlog niet geeft. Dat leidt tot een beeld dat niet zwart-wit is en ruimte voor tegenstrijdigheden laat. De oorlog in Oekraïne is geen strijd tussen goed en slecht -wie dat ook is- of een geopolitieke strijd tussen Oost en West. Maar een spaghetti van belangen, solidariteit, berekening waar weinig lijkt wat het is. InformNapalm geeft vooral militaire achtergronden. Enkele voorbeelden.

In ‘Transcript of a Skype Call with a Russian Officer Deployed to Ukraine: What is Their Motivation?’ praat InformNapalm analist Artem Vasylenko met een officer van het Russische leger wiens eenheid naar Oekraïne werd gestuurd. Meer dan een dozijn militairen sneuvelden in Oekraïne. Niet in de strijd tegen het Oekraïense leger, maar door onderlinge gevechten. Niet bij alle separatisten zijn de Russische militairen populair: ‘A month ago one of my units was shelled by Ukrainian artillery. Then we discovered that a DNR militant was directing enemy fire. When we interrogated him, he told that locals are not happy with our presence. They expected Russian help, not humanitarian disaster.’ en: ‘We discovered several facts when militants coordinated their actions with Ukrainian Army against Russian army and Kozitsyn kazakh…’

Een gevangen genomen separatist vertelt in september 2014 zijn verhaal in ‘A DPR Combatant Describes how Orders are Given through Russian Officers’: Transcript7:42 Russian army shell not only UAF but DPR units as well; 7:50 Everything possible is done to further the conflict between DPR and the Ukrainian army’. In een opmerkelijke ontwikkeling voegden de Russen zich volgens een bericht in Kiyv Post bij de Oekraïense kritiek op de separatisten die zich niet houden aan de wapenstilstand die in september in Minsk is overeengekomen.

De strijd in Oekraïne wordt onoverzichtelijker. Separatisten staan niet in alle gevallen schouder aan schouder  met het Russische leger, maar behandelen deze vaak als vijand. Warlords zijn teleurgesteld in de Russische steun die minder winst brengt dan ze hoopten. Het Russische leger verliest zich steeds meer in een strijd zonder einddoel. Aan de andere kant bestaat er animositeit tussen het Oekraïense leger dat beter bewapend is dan de vrijwilligersbataljons die zich in de steek gelaten voelen. Tegelijk ontstaat er een Oekraïense guerrilla achter de frontlinie die de geschillen tussen Russen en separatisten aanwakkert, als onderdeel van wat hier eerder de derde hybride oorlog werd genoemd. Oorlog is mist, oorlog is wisselen van loyaliteit, oorlog is diffuus. Het is goed dat in gedachten te houden en niet een zwart-wit waarheid die niet bestaat.

Foto: Sergeĭ Mikhaĭlovich Prokudin-Gorskiĭ, ‘Ukraina. Putivl’. Na zadnem plane Molchanskii monastyr’. Sprava reka Seim.’ tussen 1905 en 1915. Collectie: Library of Congress.

4 gedachten over “Oorlog in Oekraïne is niet zwart-wit. Vol fragmenten en fracties

 1. ‘Hans Boland, bijvoorbeeld, is een Nederlandse vertaler aan wie door de Russische regering de hoogste onderscheiding is toegekend voor zijn Poesjkinvertalingen. Hij heeft echter moedig geweigerd zijn prijs uit handen van Poetin in ontvangst te nemen. Daarop verschijnen in de Russische kranten artikelen, geproduceerd door de Russische Federale Nieuwsdienst, waarin men Boland als pedoseksueel afschildert.

  Smaad, want dat is hij niet. Dus verzocht de vertaler ons ministerie daartegen protest te laten horen. Hoe luidt het antwoord dat hij ontvangt? “Meneer, u kunt zelf in Rusland een proces wegens smaad beginnen, waarna u zich vervolgens tot het Europees gerechtshof kunt wenden.” Een schijnadvies. Het is zeker dat de propagandisten van het Kremlin aan het eind van dit jaar de hoogste lof en de dikste beloningen van de baas krijgen. Het jaar 2014 kan internationaal tot het ‘jaar van de Russische propaganda’ worden uitgeroepen.
  http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3808814/2014/12/11/Westerse-leiders-reageren-te-tam-op-felheid-Poetin.dhtml

  Like

 2. LS…

  Toen John Lennon als enige Beatle zijn MBE over het hek van het Buckingham Palace pleurde en de muziek industrie als satanisch omschreef, is hij vermoord door de Illuminatie. Dus Hans Bolland is er genadig van af gekomen. En met alle respect voor De Heer Bolland kon ook hij niets van de Nederlandse regering verwachten als het gaat om pedofilie. Het wemelt er van de pedofielen… De meest recente ontwikkelingen bewijzen het maar weer.

  Like

 3. @Caesar
  Hans Boland hoeft niets van de Nederlandse regering te verwachten in verband met pedofilie omdat het niet om pedofilie gaat. De Nederlandse regering komt niet op voor een eigen burger tegenover Rusland. Dat stelt teleur.

  Like

 4. ‘At the same time, a hunt is on for those leaders of the so-called republics who seek to exercise at least some kind of independence. Russian special operations and their minions get rid of the business warlords by either exiling them to Russia or by sending them to “a better world.” Supporters of independence for Donbas, the genuine separatists are eliminated especially violently.’
  http://euromaidanpress.com/2014/12/12/the-end-of-novorossiya-putin-on-the-verge-of-defeat/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.