Libertarisme moet zich internationaal organiseren om te slagen

Libertariërs zullen deze video van anti-belasting activist Larken Rose kennen. Zie voor achtergronden hier de gratis pdf van ‘Het meest gevaarlijke bijgeloof’ van Rose. Etatisme oftewel staatsmacht is volgens libertarische opvatting het gevaarlijkste geloof. Een goed te verdedigen standpunt waaraan echter nog niet zo makkelijk een praktisch vervolg gegeven kan worden. Los van het feit dat het altijd lastig redeneren is met gelovigen.

De opgave is om evenwichtig, methodisch en over grenzen heen de staatsmacht af te breken. Een gegeven is dat de macht nooit vrijwillig macht afstaat. De paradox van het libertarisme is dat het aanpakken van de ene macht de andere macht machtiger maakt omdat er tegenmacht wordt afgebroken. Zoals tijdens de Grote Sprong Voorwaarts  begin jaren ’60 de Chinezen door het uitroeien van de mus ruim baan gaven aan gewas-etende insecten die de oogst opvraten. Met als gevaar dat libertarische politici zich voor het karretje van machtspolitici van andere landen laten spannen als tegenmacht. En zo hun eigen doelstelling om zeep helpen.

Alle staatsmacht ter wereld tegelijk aanpakken is dus de voorwaarde. Dat vergt globaal denken over grenzen, internationalisme, evenwichtskunst en globale coördinatie als libertarisch wereldproject. De theorie van het libertarisme vindt weerklank in prachtige boeken en filmpjes, maar hoe kan er over landen en continenten van een geglobaliseerde wereld praktisch uitvoering aan gegeven worden? Libertarisme in de 21ste eeuw kan niet slagen als het zich niet internationaal organiseert. Het moet terughoudenheid verliezen om deze te winnen.

8 gedachten over “Libertarisme moet zich internationaal organiseren om te slagen

 1. Ik denk dat je Larken Rose tekort doet wanneer je hem een anti belasting activist noemt. De kern van zijn verhaal is het wereldwijd verspreid geloof in autoriteit, de staat die door wet en regelgeving het leven van het individu bepaalt en indoctrineert via het onderwijssysteem. Het bovenstaand filmpje illustreert dat treffend.

  Daarom ben ik zo benieuwd naar ‘de nationale dialoog over de toekomst van het onderwijs’. Dit is een mogelijkheid om niet alleen het onderwijs inhoudelijk te vernieuwen, maar ook om het te ontdoen van autoriteit die oplegt.

  http://www.rijksoverheid.nl/regering/bewindspersonen/sander-dekker/nieuws/2014/11/17/start-nationale-dialoog-over-de-toekomst-van-het-onderwijs.html

  Sander Dekker: ‘De eerste fase van het debat over onderwijsinhoud krijgt het karakter van een nationale brainstorm. Dekker nodigt iedereen met ideeën over het onderwijs uit om deze te delen via #onderwijs2032. Dekker: ‘Het mag wat mij betreft over alles gaan, als het maar over de inhoud van het onderwijs gaat.’ Er komen in deze fase bijvoorbeeld regionale debatbijeenkomsten en scholen krijgen informatiepakketten om te ontdekken hoe ze hun stem kunnen laten horen’.

  Like

 2. @Jan
  In de informatie die de libertarische beweging zelf geeft wordt Larken Rose ‘libertarian activist en tax protestor’ genoemd. Ik meen dat ik dat goed heb weergegeven. Het weigeren om overheidsbelasting te betalen is essentieel voor een libertarier. Het filmpje illustreert dat goed.

  Ik vraag me dus af of de beweging niet te weinig internationaal gericht is om iets te bereiken. Want dat verbaast me, hoe weinig libertariers voor elkaar krijgen, terwijl ze toch een zinnig standpunt verwoorden. Waar komt dat ontbreken van succes nou precies door? Hoe kunnen ze effectiever zijn?

  Like

 3. @George, Rose is meer dan een anti belasting activist. Rose zijn visie is anarchisme. Hij staat voor een samenleving zonder heersende klasse, want, een mens kan geen bovenmenselijke rechten hebben, en daarom kan niemand het inherente recht om te regeren hebben. Het recht van de heerser om te bevelen en de plicht van de onderdaan om te gehoorzamen is in strijd met de universele menselijke vrijheid; Iemand kan niet moreel verplicht zijn om zijn eigen morele oordeel te negeren; Daarom kan niemand de inherente verplichting hebben om anderen te gehoorzamen. Dit is kort samengevat de kernboodschap van Rose aan de mensen en in dit filmpje weergegeven.

  Like

 4. @George, anarchisme, van het Griekse Anarchos betekent géén regering, leider of heerser. Libertariers, de meeste streven naar een minimale staat; een constitutionele republiek.

  Like

 5. En van het Larken Rose kanaal op YouTube wordt in dit filmpje uitgelegd wat Anarchie is, en wat het niet is.

  Like

 6. @Jan
  Ik zie geen tegenstrijdigheid. De begripsverwarring en richtingstrijd over wat het libertarisme is ondersteunt naar mijn idee mijn claim dat het alleen succesvol kan zijn als het internationaal samenwerkt.Welnu, nationale samenwerking lijkt al problematisch.

  Like

 7. @George, samenwerking kan alleen succesvol zijn als het fundament als een rots staat. Als ik het goed begrepen heb zal dit fundament eerst in het individu zelf moeten zijn gelegd voordat er van succesvolle samenwerking sprake kan zijn. Een minimale staat, zo weinig mogelijk belasting betalen, geen geweld initiëren behalve als … wijst er op dat het fundament er nog niet is. Het principe moet helder zijn wil er van succesvolle samenwerking sprake zijn.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.