Petitie over Rusland getuigt van wereldvreemdheid. Wie spreekt?

pet

Dagelijks blader ik door nieuwe petities op petities.nl of petities24.com. Ze geven een goed beeld van de stemming in het land. Er wordt geëist. Het onrecht dient bestreden te worden. En wel meteen. Vaak gaat het over groot onrecht. Maar nog vaker over klein onrecht, zoals het sluiten van een school, een sportkantine of het schrappen van lokale zorg. De petities zijn leerzaam, maar doorgaans valt er weinig van te leren.

Ongenoegen is relatief. Nog altijd gaat het goed in Nederland. Burgers vrezen voor achteruitgang in de toekomst. Bang dat hun kinderen het slechter krijgen en de samenleving er slechter op wordt. Die zorg dient uitgesproken te worden. De contouren worden bepaald door maatschappelijke ontwikkelingen waarbij de politiek is geëconomiseerd of uitbesteed. Politiek is in de laatste 30 jaar ondergeschikt gemaakt aan de macht van het geld en het profijtbeginsel. De beslissingen daarover worden in de bestuurskamers van multinationals of de binnenkamers van de grote landen of de EU in Brussel genomen. Wat niet wil zeggen dat de landelijke politiek in Den Haag machteloos is, maar het zet zelf niet langer de grote lijnen uit. Maar kleurt deze in.

Politiek als halffabrikaat die zichzelf groter maakt dan het is, maar door vele critici als kleiner wordt gezien. De paradox is dat deze laatsten weliswaar ongenoegen tonen over de falende politiek, maar tegelijk allerlei eisen stellen waaraan in hun eigen ogen die gecorrumpeerde en uitgeklede politiek niet kan voldoen. Burgers moeten dus zorgen dat hun gerechtvaardigde eisen niet in tegenstrijdigheden en ongerijmdheden verzanden.

Neem bovenstaande petitie van de vriendenpartij over Rusland. Het is onduidelijk wie de initiatiefnemers zijn. Op de site is geen naam, beweging of achtergrond te vinden behalve wat algemene uitspraken waarvan het de vraag is wat ze waard zijn. De vriendenpartij kan dus van alles zijn. Maar het maakt nogal verschil uit voor een steunbetuiging vanuit welke hoek het ongenoegen wordt gevoed. Daar zitten verschillende wereldbeelden en politieke oplossingen aan vast. De anonimiteit schrikt af en maakt op z’n minst terughoudend.

De petitie getuigt van wereldvreemdheid. Een petitie die voorbijgaat aan de redenen voor het ontstaan van het conflict waarover het zich uitspreekt mist kansen om een breed publiek aan te spreken. De petitie getuigt van aannames die het niet hard kan maken. In een laag tempo werden sancties tegen de Russische Federatie ingesteld vanwege de bezetting van de Krim en de escalatie in Oost-Oekraïne. Waarbij president Putin alle kansen kreeg om te deëscaleren. Sancties dienen het omgekeerde van wat de petitie zegt: deëscalatie van een militaire dreiging door die met economische middelen te beantwoorden. Want een antwoord was nodig omdat Putin de internationale rechtsorde niet respecteerde. Of afspraken zoals het verdrag van Minsk niet nakwam.

De petitie getuigt van een gebrek aan kennis over de westerse strategie als het oproept tot diplomatie. Da’s precies de strategie die EU en VS al sinds het voorjaar volgen. Gecoördineerde militaire steun aan Oekraïne om de Krim terug te veroveren of Oost-Oekraïne te ontzetten hebben westerse landen afgewezen. De petitie gaat ook voorbij aan de soevereiniteit van Oekraïne. Het is niet aan de VS of de EU om samen met Rusland over Oekraïne te beslissen. Da’s aan Oekraïne en de Oekraïners alleen. De interne kritiek op de Oekraïense president Petro Porosjenko is toch al dat hij te veel de terughoudende koers van de EU en de VS heeft gevolgd.

Foto: Schermafbeelding van petitie ‘Oorlog tegen Rusland: niet in onze naam’.

Advertentie

9 gedachten over “Petitie over Rusland getuigt van wereldvreemdheid. Wie spreekt?

 1. Het bovenstaande verhaal getuigt van volledige wereldvreemdheid.
  Rusland is het slachtoffer van VSEUNATO agressie.

  Like

 2. @Richard
  Mee eens, de vriendenpartij is wereldvreemd. Mooi dat dat in een prachtig betoog met gebruikmaking van argumenten ondersteund wordt door de terminologie die ‘piterfries’ ook altijd bezigde. Je moet je toch niet voorstellen dat de reactie bij verbale belletjetrek was gebleven.

  Rusland, de vredesduif van Europa. Rusland, het land dat vrede brengt voor Oekraïne, Europa en de nabestaanden van de MH17. Rusland, met een vrije pers, een voorbeeldig politiek bestel, bescherming voor nationale minderheden en taalvrijheid voor allen. Rusland, waar politieke opponenten vrijheid hebben om hun eigen partij op te richten. Rusland, het land waar de mensenrechten gewaarborgd zijn, transparant bestuur is en corruptie ontbreekt. Rusland, een land dat de economie moderniseert en zich gereed maakt voor de toekomst. Rusland, een land zonder kapitaalvlucht of een wegzakkende roebel. Rusland, een land dat vooruitkijkt en niet achteruit. Rusland, een land met evenwichtige leiders die zich niet laten aanbidden. Rusland, een land met godsdienstvrijheid en zonder vreemdelingenhaat. Rusland, een land dat niet nationalistisch maar internationaal georiënteerd is. Rusland, een land dat zich niet miskend en achtergesteld voelt. Rusland, een land dat zich sterk voelt en dat niet hoeft te bewijzen met militaire macht. Rusland, een land dat andere landen hun vrijheid gunt. Rusland, een voorbeeldig land dat zo inspireert dat de nadelen ervan wegvallen.

  Like

 3. Het was in een krant die in Moskou verschijnt, gefinancierd door Soros, de man die in Parijs drie maanden cel kreeg wegens handel met voorkennis, dat een voorpagina verscheen met ‘Nederland, vergeef ons’.
  Daar stond dus ‘Putin, moordenaar’.
  Kan me niet voor de geest halen dat een westerse krant een voorpagina had met ‘Obama moordenaar’.
  Kijk, het is in Rusland niet allemaal botertje tot de boom, maar hoe iemand wel de splinters in Rusland kan zien, en niet de balken van het westen, dat blijft verbazingwekkend.
  Hoeveel mensen het westen inmiddels minder vertrouwen dan Rusland kun je zien bij allerlei discussies over MH17.
  Van der Wijk, van het NATO propaganda instituut Clingendael, legde dan ook een paar dagen geleden op treurige toon uit dat de VS heel bang is dat Putin Europa uit elkaar speelt.
  Ook hier een misverstand, dat uit elkaar spelen gebeurt door Washington en Brussel.

  Like

 4. @Richard
  Het is in Rusland zeker niet best. En het gaat niet de goede kant op. Dat is jammer voor de bewoners en voor het land die beter verdienen. Het Westen past wantrouwen, maar dat wantrouwen poetst de daden van Rusland niet schoon. De politiek van het Kremlin werkt ook averechts. Het heeft de Oekraïners van zich vervreemdt.

  Zeker probeert Rusland het Westen uit elkaar te spelen. Daar zijn ontelbare aanwijzingen voor. Zoals de energiepolitiek, de steun aan Europese rechts-extremistische partijen, of de inmenging in de buitenlandse politiek van landen als Servië, Hongarije, Bulgarije of Tsjechië. De sterkste aanwijzing voor de inmenging door Rusland is het EU-associatieverdrag van Oekraïne. President Putin heeft dat land politiek onder druk gezet met de dreiging van een grootschalige militaire invasie om voorwaarden te aanvaarden die Rusland afdwingt. De EU wilde die Russische voorwaarden niet aanvaarden zodat het verdrag een jaar uitgesteld werd.

  Naar mijn idee is het kortetermijn-denken van Putin dat als een boemerang op hem terugslaat. Hij versterkt de weerzin tegen de Kremlin-politiek. En dat is niet slim. Tekenend daarvoor is de positie van kanselier Merkel die van aanvankelijke welwillendheid nu kritisch op Putin is geworden. Waarom? Omdat Putin telkens zijn beloften breekt (Boedapester Memorandum, Minsk) en iEuropese leiders inzien dat Putin onberekenbaar is en er geen afspraken met hem zijn te maken. Europa en president Obama zitten redelijk op een lijn in hun Rusland-politiek die terughoudend en deëscalerend is. Maar de EU veel geld gaat kosten.

  Like

 5. ” Europa en president Obama zitten redelijk op een lijn in hun Rusland-politiek die terughoudend en deëscalerend is. ”
  Met mensen die dit soort verhalen nog steeds ( beweren te ) geloven is geen discussie mogelijk.
  Je zult ook wel niet zien dat de VS Saoedi Arabië opdracht heeft gegeven de olieproductie niet te verlagen.

  Like

 6. @Richard
  Als je een argument niet valide vindt, dan kun je een beter argument geven. Ga je gang. Ik weerleg het graag als het naar mijn idee niet klopt of aanvaard het als het aannemelijk klinkt. Maar de uitspraak dat met iemand geen discussie mogelijk is vanwege een mening gaat het debat uit de weg. Wat zo iemand hier zoekt begrijp ik dan ook niet. Ik kan er niet anders dan een gebrek aan argumenten in zien. Maar nogmaals, ga echt het debat aan en verdedig de politiek van Putin. Ik val graag aan.

  De experts zijn het er nog steeds niet over eens hoe de olieprijs de afgelopen maanden zo is in kunnen zakken. Des te meer omdat er allerlei effecten tegen elkaar inwerken. In een markt met vele aanbieders waar de VS niet aan alle touwtjes trekt. Want er zijn ook Rusland, Venezuela, Iran, Libië of Algerije. Door de haperende economie in het Westen en China is de vraag naar olie gedaald. Het aanbod van de klassieke olielanden is toegenomen. Zo is de vraag uit de VS verminderd door fracking. De opbrengsten als gevolg van de afgenomen vraag proberen die olielanden te compenseren door een hoger aanbod. Zelfs Koerdistan en ISIS brengen olie op de markt om hun oorlog te financieren.

  De VS is of wordt op korte termijn de grootste producent ter wereld van zowel gas als olie. Dat zet de olieprijs verder onder druk. De paradox is dat een dalende olieprijs de Amerikaanse fracking-industrie schaadt omdat deze tegen hoge kosten werkt. Zodat ook het scenario rondzingt dat klassieke olielanden in het Midden-Oosten aankoersen op een lagere olieprijs om de Amerikaanse fracking-industrie uit de markt te prijzen. En pas als dat gebeurd is, het aanbod zullen inperken om de olieprijs weer omhoog te stuwen.

  Like

 7. ‘The best-known liberal TV channel in Russia has been forced to quit its rented studios in Moscow for the second time in as many months.

  Rain TV (Russian: TV Dozhd) is a digital channel whose output contrasts sharply with state-run media, providing a platform for alternative views.

  TV2, another private TV channel based in the Siberian city of Tomsk, faces closure at the end of the year.’
  http://www.bbc.com/news/world-europe-30374615

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.