Beweging ‘Fuck the System’ is onnodig vaag over einddoel

Update: 27 januari is dag van protest op het Malieveld in Den Haag. Vanaf 11.00 uur. Sprekers en eisen zullen duidelijkheid geven over de politieke richting van deze beweging. Met meer dan 17.000 volgers op Facebook

Dat er in Nederland veel ontevreden burgers zijn over de verdeling van macht en rijkdom, en de inrichting van de staat is duidelijk. Het ongenoegen bouwt zich op. Hoewel het in Nederland nog steeds beter gaat dan in vele buitenlanden. Maar burgers willen dat zo houden. Dat vraagt actie. De indruk bestaat dat de politieke partijen geen antwoord hebben op de vragen van de tijd. Of die uitdaging angstvallig uit de weg gaan.

Opmerkelijk aan de promotie van ‘Fuck the System’ is dat niet valt uit te maken vanuit welke hoek het komt. Wie zijn de individuen of organisaties die erachter zitten? Het kan zowel links- als rechts-radicaal zijn. Of zelfs het radicale midden van het CDA, dat als politieke partij communitarisme boven politiek zet.

Het filmpje laat niet alleen in het midden wie de initiatiefnemers zijn, maar ook wat het streven is. Meer dan ongenoegen en protest wordt het niet. Het blijft gissen wat het einddoel is. Het invoegen van het embryo lijkt op een fundamenteel-christelijke invalshoek te wijzen. Opvallend is ook dat de termen ‘Fuck the System‘ en ‘Break the System’ door elkaar heen lopen. Niet handig in de marketing die het moet hebben van slogans.

Uitkomst over de achtergrond van de actie zou de site breakthesystem kunnen bieden waarnaar het filmpje verwijst. Dat blijft vaag en algemeen: ‘Wij zijn een groep mensen, waarvan de jongste 18 en de oudste net gepensioneerd is, de één werkt in de zorg en de ander is een ondernemer. Binnen Break the System werken zowel links-stemmers als rechts-stemmers samen zonder problemen, sommigen van ons protesteerden in de jaren zeventig en vele van ons hebben de afgelopen jaren veel gedemonstreerd tegen de huidige regering.

Meer informatie geeft een achtergrondverhaal voor nieuws.nl met de oprichters van ‘Break the System’ Berry de Mooij en Lynton Deirkauf. Ze willen de hervorming van Nederland op een vreedzame manier, en gehoord worden. Tja, wie niet? Hun speerpunten zijn zorg, werk en inkomen. Het gaat de initiatiefnemers om bewustwording. Maar een begin van een blauwdruk voor een nieuwe samenleving hebben ze niet: ‘Allereerst willen we het volk wakker maken. Daarna moet er dus een massale opstand komen.’ Onduidelijk blijft hoe ze precies het systeem willen kraken. Ze weten het niet. Het lijkt risicovol van deze beweging om aan te sturen op bewustwording zonder daar op z’n minst uitgangspunten voor een debat over zorg, werk of inkomen, machtsdeling, representatieve democratie of het functioneren van de politieke partijen aan vast te plakken.

Advertentie

4 gedachten over “Beweging ‘Fuck the System’ is onnodig vaag over einddoel

 1. De beweging las het boek van Ewald Engelen niet.
  Waar het om gaat is het huidige domme en hebzuchtige stelletje te vervangen door verstandige mensen, die zich tevreden stellen met een Balkenende norm inkomen.
  Mensen als Drees sr.
  Zoals je ziet, het is al weer gedocumenteerd.
  Eric Zemmour schrijft niet veel anders dan Engelen, in z’n boek over de Franse zelfmoord.
  En ook Sarrazin schrijft niet veel anders in z’n twee bekende boeken, over de Duitse zelfmoord, en de euro illusie.

  Like

 2. @Richard
  Ik heb nog steeds geen idee over de achtergrond van de beweging. Of wat ze lezen. Ok, vervangen van het huidige stelletje door verstandige mensen is een goed idee. Maar dan moet je wel weten hoe je dat gaat doen. Hoe het komt dat deze beweging daar geen richting aan geeft weet ik niet. Komt het door een gebrek aan ideeën, onderlinge verdeeldheid of een gebrekkige organisatie?

  De kritiek van Ewald Engelen kun je vermoed ik hoogstens met Sarrazin of Zemmour vergelijken als het om het macro-economische systeem gaat. Dat van een gesloten kaste dat goed voor zichzelf zorgt en de deur dicht houdt. Dat laatste is tegelijk ook het grote verschil tussen de drie heren. Engelen is niet tegen een slot op de immigratie, maar juist voor een volledig opengooien omdat het juist een impuls aan de economie geeft. Zoals president Bush in zijn eerste termijn ook bepleitte. Sarrazin of Zemmour willen de immigratie beperken omdat ze deze juist als schadelijk zien. Ik vind dat nogal een andere invalshoek.

  Like

 3. De achtergrond van de beweging is volgens mij gewoon dat mensen er genoeg van hebben.
  Waar ze genoeg van hebben ligt voor de hand, werkloosheid, afbraak van sociale voorzieningen, afbraak van ons land, dat soort dingen.
  Rondom Brussel wordt nu gestaakt, Italianen protesteren in rellen.
  Tegelijk roept Merkel Frankrijk en Italië op nu eens flink te hervormen.
  Je houdt toch niet voor mogelijk dat Merkel werkelijk denkt dat je van die landen zomaar Duitslanden kunt maken.
  Attali zegt dat Frankrijk de EU begrotingsregels aan de laars moet lappen.
  Cameron lapt de EU hoeksteen onbeperkte immigratie aan z’n laars.
  En nog steeds wordt niet algemeen ingezien dat EU en euro onhoudbaar zijn.
  Dat is ook lastig, de hele elite heeft tonnen boter op z’n hoofd.
  Een tijd geleden zei ik iemand ‘tuig en idioten regeert ons’.
  Engelen lezend krijg ik het idee dat toch de idioten de overhand hebben.
  Nog nooit in mijn lange leven zag ik een dergelijk cynisme over politici, en andere ‘top’mensen.
  Bij Joop en Telegraaf kun je lezen dat velen het voor mogelijk houden dat Nederland doelbewust het onderzoek van het afschieten van MH17 saboteert.

  Like

 4. Pingback: breakthesystemontmaskerd | breakthesystemontmaskerd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.