Oekraïne: oorlog tegen corruptie is groter probleem dan Rusland

Oekraïne is een zwakkere staat dan de Russische Federatie, en de corruptie is er groter. In de index van Transparency International over 2014 staat Rusland op 136 en Oekraïne op 142. Beide landen doen het slecht. Hoewel Oekraïne sinds 2013 met twee plaatsen naar boven een minieme verbetering vertoont en Rusland met negen plaatsen naar beneden een verslechtering. Ook hun valuta doen het met dalende koersen slecht.

Journalist Serhiy Lesjenko is sinds kort parlementslid voor de partij van Petro Porosjenko. Hij ziet de corruptie als een grotere bedreiging dan ‘de oorlog in het Oosten’. De inmiddels gesneuvelde Oekraïens-Amerikaanse vrijwilliger Franko beweerde in augustus hetzelfde.  Het echte gevecht is tegen de oligarchen en de huidige politieke klasse. En zelfs tegen het eigen militaire establishment dat de oorlog tegen de Russen en pro-Russische separatisten op onprofessionele manier voert. Even corrupt is als de rest van de samenleving.

Want de Russen zijn de vijand van buiten die bestreden kan worden en zelfs verenigt, maar de corruptie is intern en zit diep in het politieke systeem ingebakken. Leshchenko is niet al te positief over het aanpakken van de corruptie. Oekraïne kampt met achterstallig onderhoud dat eerst opgeruimd moet worden voordat er iets nieuw opgebouwd kan worden. Wie weet in de zittingsperiode van een volgend parlement. Over vijf jaar. De vooruitzichten voor Oekraine zijn slecht. Rusland kan niet winnen, maar kan Oekraïne zichzelf verslaan?

Advertentie

7 gedachten over “Oekraïne: oorlog tegen corruptie is groter probleem dan Rusland

 1. Niet alleen dat, maar de ingestorte Donbass regio, waar Kiev zich sociaal-maatschappelijk uit terugtrekt en daarmee niet alleen een militair cordon omheen legt wordt een langdurig probleem. De uitgedunde, zwakkere bevolking wordt meer en meer op zichzelf aangewezen in gebied waar rechteloosheid, oligarchen, mafia en corruptie heersen. Kiev is niet bij machte en kan herstel van de orde, economie en recht niet betalen.
  Exact de redenen dat ook Poetin de Donbass regio niet wil opnemen in de Russische federatie. Te duur en hij wil geen corruptie, etc. uit de Donbass importeren. Ook een maatje te groot voor de EU.
  Wat dan resteert is dat deze bevolking uiteindelijk in opstand komt tegen de separatisten ergens in of aan het eind van de winter. met als gevolg dat gedurende lange termijn een uiterst instabiele regio wordt geschapen, die niet kan integreren in het Oekraine van KIev, dat op haar beurt geen NAVO-lidmaatschap heeft en niet krijgt.
  Poetin weet dit en past naadloos in de doctrine van een Groot-Rusland, dat een geopolitieke vinger in de pap langs haar grenzen wil houden zonder al te grote inmenging door buren.

  Like

 2. @King Billy
  Mee eens, op een aspect na. De bevolking van de Donbass protesteert hier en daar nu al tegen de separatisten die zich in veel gevallen tussen de bevolking verschansen. En in Loehansk kwam het afgelopen week tot gevechten tussen Russische kozakken en Russische speciale troepen. De chaos regeert aan alle kanten. De separatisten breken af en bouwen niets op. Ze hebben geen perspectief dan verschroeide aarde.

  Ik betwijfel alleen of president Putin dit allemaal in de hand heeft en een meesterplan volgt. Zelfs dat idee van Novorossiya is een hersenschim omdat het te duur is om het te realiseren. Meest voor de hand liggend is dat Putin Oekraïne daar aanpakt waar het het zwakst is. Da’s niet militair waar Oekraïense vrijwilligers ondanks hun eigen krakkemikkige en corrupte leger en gebrek aan middelen afgelopen half jaar de strijd voor de poorten van de hel hebben weggesleept. Maar het Russische leger heeft nooit meer dan 10.000 militairen tegelijk Oekraïne ingestuurd. De dreiging op een grootschalige invasie bestaat nog steeds, hoewel het Russische leger ook op z’n tanden loopt door gebrek aan ervaren militairen.

  Rusland kan het best Oekraïne aangrijpen in de structuur van de staat. Vraag is wie eerder valt door rot van binnenuit, de Oekraïense of de Russische regering. Het zal een dubbeltje op z’n kant worden wat het wordt, vermoed ik. In elk geval is het huidige Oekraïne nog lang niet klaar voor de EU.

  Like

 3. Shvedov says Poroshenko bowed to Western pressure to halt the offensive because America and the European Union want a lengthy conflict that would waste Russia’s resources. Shvedov believes Ukraine should go on the offensive again.
  Currently there are no more than 10,000 Russian troops in eastern Ukraine, and the Kremlin is unlikely to move “tens of thousands” of troops there and does not have resources for such a large-scale war, Shvedov said.
  Shvedov said information that Russia had to staff some of its units in Donbas with cadets is proof of the poor state of its military.

  http://www.kyivpost.com/content/kyiv-post-plus/discontent-with-poroshenko-growing-in-east-374132.html

  Like

 4. Een onbegrijpelijke uitspraak van de Amerikaanse regering. Deutsche Welle memoreert het Boedapester memorandum uit 1994:
  The USA also denies that it has not fulfilled its obligations. “The Budapest Memorandum was not an agreement on security guarantees,” said US ambassador Jeffry Payette in Kyiv in May. It was an agreement to respect the sovereignty and territorial integrity of Ukraine.
  Both Ukraine’s sovereignty and territorial integrity have been violated.#
  The Budapest Memorandum, in other words, was respected by neither the Russians nor the West in the case of Crimea.

  http://www.dw.de/ukraines-forgotten-security-guarantee-the-budapest-memorandum/a-18111097

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.