Russische bank leent Front National 9 miljoen euro. Billijke deal?

Update 4 april 2015: Met verwijzing naar de onderzoekssite Mediapart zegt Le Monde dat door Russische hackers (‘Anonymous International’) achterhaalde teksten uit 2011-2014 aantonen dat er contacten waren tussen het Kremlin (‘Timur Prokopenko’) en Front National-intermediair (‘Kostya’) over de opstelling van Marine Le Pen over de Krim. In ruil voor haar welwillende opstelling zou Le Pen in september 2014 een lening van 9 miljoen euro van een Russische bank hebben gekregen. Le Pen pleit ervoor dat Frankrijk de annexatie door Rusland van de Krim erkent. In de electorale strijd is deze lening en de welwillende opstelling jegens Rusland een onderwerp waarop de andere partijen het Front National kunnen aanvallen. Zie ook Newsweek

Het is niet verrassend dat het Franse rechts-nationalistische Front National van Marine Le Pen in september 2013 een lening van 9 miljoen heeft gekregen van de kleine in Moskou gevestigde First Czech-Russian Bank, waarvan al 2 miljoen is uitgekeerd. Onthullend is het wel. De Franse site Mediapart maakte het nieuws op 22 november bekend en het is koren op de molen van de pro-Oekraïense nieuwszender Ukraine Today.

Nationalisme is een kneedbaar product. Evenals partijpolitiek dat in woord doorgaans anders uitpakt dan in daad. Eigenbelang en continuïteit voor doelstelling. Want hoe het kan dat een partij die ‘Front National‘ heet zich richt tot een land dat waarden vertegenwoordigt die op z’n zachtst gezegd niet in lijn zijn met het Franse nationalisme? Marine Le Pen beweert dat ze nergens anders een lening kon krijgen. Maar waarom moet een politieke partij zich kwetsbaar maken door een lening aan te gaan? Waarom doet een partij met 83.000 leden niet aan crowdfunding?  Trouwens, het FN ontving in 2014 ook een staatssubsidie van 5 miljoen euro.

Marine-Le-Pen-Louis-Aliot-Ludovic-de-Danne-recu-par-Dmitri-Olegovitch-Rogozine

Het belang van de lening van 9 miljoen euro door de Russische bank krijgt reliëf voor wie naar het stemgedrag van Marine Le Pen in het Europarlement kijkt. Op 7 oktober 2014 legde Le Pen er onderstaande verklaring af. Ze meent dat het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne een ernstige schending van het democratische proces is en legt dat procedureel uit. Zo koopt het Kremlin stemmen in Europa. Bij vijanden van de vijanden.

Foto: Marine Le Pen en delegatie wordt ontvangen door Dmitri Rogozin, vice-premier van de Russische Federatie, juni 2013.

Advertentie

3 gedachten over “Russische bank leent Front National 9 miljoen euro. Billijke deal?

 1. FN is tegen de EU, wil dat Frankrijk in Parijs wordt bestuurd.
  Verder ziet FN handel met het oosten als belangrijker en beter dan die met de VS.
  Wat is nu het probleem van deze lening ?
  De EU geeft miljarden kado aan de Ukraine, mag dat dan wel ?
  De CIA stopte ook al miljarden in dat land.

  Like

 2. @Richard
  Mij best dat Europese rechts-extremistische partijen zich aansluiten bij de ondermijning van de EU door Rusland. Of zeggen Putin te bewonderen en dat breed in de media uitmeten. Ook best als het FN in het geheim een lening van een Russische bank krijgt. Als deze partijen vinden dat ze daarmee hun land of Europa helpen, dan moeten ze dat doen. Maar ik betwijfel of dat zo is en ze niet beseffen dat ze door hun toedoen hun land en Europa verzwakken. Het is dus vooral de schijnheiligheid van het FN dat ik als probleem zie. Hoe kan het in hemelsnaam menen dat Rusland het Frans nationalisme steunt? Ik zie het niet.

  Dit gaat niet over steun aan landen. Zoals dat in de contacten tussen landen of een supranationale organisatie als de EU gebruikelijk is. Dat is een ander onderwerp dan de geheime financiering van een politieke partij vanuit het buitenland. Dat ligt gevoelig omdat zo invloed gekocht kan worden. Als de PVV geld ophaalt in de VS of Israël en de partij daar geen inzicht in wil geven komt daarop terechte kritiek. Zoals dat ook gebeurt als de VVD of het CDA geld ophalen bij buitenlandse multinationals en daarover zwijgen. Bij het FN is dat nu niet anders.

  Wat is uw bron voor de aanname dat de CIA miljarden (hryvnia, euro, dollar??) in Oekraïne heeft gestopt? Het verwijt dat de VS zowel van Oekraïne als de Republikeinse tegenstanders van de regering-Obama krijgt is juist dat het tot nu toe te terughoudend met de hulp aan Oekraïne is geweest. Evenals met het tempo en de aard van de sancties. Pas sinds het verbreken van het akkoord van Minsk door Putin en de mid-term verkiezingen in de Senaat kondigt zich in de VS een kentering aan. Die echter nog niet gematerialiseerd is. Dus waar uw miljarden vandaan komen kan ik niet terugvinden of beredeneren.

  Like

 3. “I’ve been in politics for forty years now—during this time I have grown up and my beard has grown grey. I was in the Front National from almost the very beginning. Earlier, I thought that in order to build a dialogue, you had to be an anti-communist. But I then realized that the true enemy is hiding in the Anglo-Saxon world. This the enemy of every people, it flattens all the characteristics of every nation, it kills their very essence. We must fight this identity-killing influence.”
  http://www.thedailybeast.com/articles/2015/05/14/marine-le-pen-s-closest-advisor-comes-out-of-the-shadows-in-donetsk.html

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.