Petitie: Geen Engels, maar Nederlands bij Geesteswetenschappen

gees

Deze petitie onderteken ik van harte. Uit de tekst wordt niet duidelijk in hoeverre het Engelstalig onderwijs het Nederlands als voertaal al verdrongen heeft op de faculteiten Geesteswetenschappen van onze universiteiten. Is het al zover of waarschuwen de petitionisten voor een dreiging die zich aankondigt? Universitair onderwijs in taal, geschiedenis, filosofie, muziekwetenschap, cultuurwetenschappen, kunstgeschiedenis of theologie behoort in de vormende fase van wetenschappers in de basis Nederlandstalig te zijn. Simpelweg omdat taal een fijnzinnig afgesteld instrument is dat nodig is om op niveau te kunnen opereren bij dit soort vakken.

Een andere taal kan dat niet vervangen. Internationale oriëntatie moet niet vermeden worden, maar het kan het onderwijs in het Nederlands niet vervangen. Een bijkomend nadeel van Engelstalig onderwijs is trouwens dat de oriëntatie op het Engels andere moderne talen als Chinees, Russisch, Spaans, Frans of Duits wegdrukt.

Verstandig om ze naast het Nederlands een plek te geven. In 1875 zei de Vlaamse voorman Julius Sabbe: ‘De Taal is gansch het volk’. Dat geldt in de kern nog steeds. Wat bedrijfsmodellen en marketingplannen van de hedendaagse universiteitsbestuurders in hun drang om bij de tijd te zijn en ondergeschikt te zijn aan de wensen van politiek of bedrijfsleven ook uitwijzen. Daar heeft de wetenschap geen boodschap aan. No way. 

Foto: Schermafbeelding van petitie ‘Geen Engels, maar Nederlands bij Geesteswetenschappen’. Tekenen kan hier.

Advertentie

4 gedachten over “Petitie: Geen Engels, maar Nederlands bij Geesteswetenschappen

  1. @Blewbird
    Yes, die belachelijke titels als master of bachelor zijn een schande voor de Nederlandse taal. Wat moeten de Nederlandse universiteiten daarmee? Hoewel, voor mijn naam staat de pseudo-Latijnse titel doctorandus uit een andere fase van verkromming in de academische wereld. Ook onbruikbaar, ongewenst en losgezongen van de werkelijkheid. Dus het ene ongemak -klassieken- wordt ingewisseld voor het andere -Engelstalig-. Waarom schieten in Nederland bij de universitaire besturen de verbeelding en het zelfbewustzijn tekort om mooie Nederlandstalige titels te geven?

    Like

  2. Open brief van Beter Onderwijs Nederland -ondertekend door Ad Verbrugge- aan de informateur en de leiders van de onderhandelende partijen over onder meer de ongewenste verengelsing van het hoger onderwijs: ‘Roep een halt toe aan de financieel gemotiveerde internationalisering en doorgeslagen verengelsing van het hoger onderwijs (op kosten van de Nederlandse belastingbetaler).’
    https://www.beteronderwijsnederland.nl/nieuws/2017/09/brief-aan-informateur/

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.