Verdringing en ontkenning van Russische aanwezigheid Oekraïne

Uit een recente steekproef van onderzoeksbureau Levada Centrum blijkt dat 12% van de Russen niet gelooft dat er Russische militairen in Oekraïne sterven. De meeste respondenten staan afwijzend tegenover deze oorlog. Slechts 13% zou hun zoon steunen om voor de pro-Russische separatisten in Oekraïne te gaan vechten. Een meerderheid van 68% zou ze proberen te verhinderen om te gaan. Halya Coynash zet het voor de pro-Oekraiense mensenrechtenorganisatie ‘Kharkiv Human Rights Protection Group’ op een rijtje.

Aanwezigheid van Russische militairen en materiaal is ondubbelzinnig door onafhankelijke organisaties als de VN of de OVSE vastgesteld. Zoals woordvoerder Michael Bociurkiw bevestigd. Verder zijn er getuigenissen van westerse journalisten en voormalige separatisten als Igor Girkin die er politiek belang bij hebben om zich op de borst te kloppen en de eigen rol in Oekraïne aan te dikken. En dan zijn er de soldatenmoeders als Ella Polyakova en de witte raaf als Russische volksvertegenwoordiger van Pskov Lev Shlosberg die vragen blijven stellen over elders gesneuvelde militairen. Herlees de toespraak van Shlosberg die hij eind maart 2014 hield.

Gisteren reageerde iemand die verwees naar een recent artikel van de Amerikaanse schrijver en historicus William Blum die ontkent dat er Russische militairen en materieel in Oekraïne wordt ingezet door het Kremlin. Blum maakt de fout die meer Amerikanen maken door Rusland en Oekraïne vanuit Amerikaans perspectief te zien en alles te herleiden tot de binnenlandse politiek verhoudingen van de VS. Maar dat schiet tekort. Het artikel bevat de volgende passage: ‘Where are these photographs? And how will we know that these are Russian soldiers? And how will we know that the photos were taken in Ukraine? But most importantly, where are the fucking photographs?’ Tja, William Blum open je ogen en kijk dan zie je wat je nu niet ziet.

Het is vaker gezegd, de Russische propaganda speelt een grote rol in de oorlog en gaat naadloos samen met het politieke beleid. Dat communicatieplan is in vele jaren voorbereid door het vrijmaken van middelen om nieuwsmedia als Russia Today en Sputnik op te bouwen, het winnen van de gunst van Europese extremistische politici van vooral rechts-nationalistische snit die de besluitvorming in Europa verstoren en zich in de publiciteit roeren en het plaatsen van trollen in de sociale media die tegen betaling voor het Kremlin werken. En daarnaast zogenaamde onafhankelijke en objectieve journalisten of opinieleiders die of het opnemen voor het huidige beleid van het Kremlin of zich eenzijdig kritisch uitlaten over de politiek van de EU of de VS. Het bijna failliete Oekraïne dat laat wakker geworden is kan daar weinig tegenover stellen.

Het fascineert me al sinds februari 2014 waarom progressieve of rechts-nationalistische opiniemakers en politici president Putin in bescherming nemen of eenzijdig de opponent van Rusland afvallen. Gesteld dat ze niet allen op de loonlijst van het Kremlin staan. Ik vraag me af hoe ze daar zijn gekomen en of ze zelf nog beseffen hoe gesloten hun blik is. Het uit zich in een proces van verdringing en ontkenning. Zodat de militaire aanwezigheid van Rusland in Oekraïne verdrongen wordt. Daarnaast fascineert het me hoe mensen ineens de rechtse Marine Le Pen tolereren omdat deze voor Putin kiest. De politieke kortzichtigheid van William Blum is fascinerend voor iedereen die kritisch naar alle kanten kijkt en illustratief om onze tijd te doorgronden.

-

Foto: De Russische geheim agent -naar eigen zeggen- en voormalig ‘minister van Defensie’ Igor Girkin eerder dit jaar in functie in Donetsk.

24 gedachten over “Verdringing en ontkenning van Russische aanwezigheid Oekraïne

 1. Zou het knnen zijn dat het voor lieden zoals Geert te doen is omdat Poetin een bondgenoot kan zijn in de EU ontmantelen of lamleggen?

  Dat is een vermoeden wat ik heb, maar niks meer dan een donkerbruin vermoeden. Ivm. Wilders’ en vergelijkbare lieden hun politieke agenda is het gunstig om van de EU af te raken of sowieso het disfunctioneel (en daarmee niets meer dan symboliek) maken.

  Dan hoeven ze nog niet door het Kremlin betaald te worden, maar puur omdat op dat kleine vlak de doelen met elkaar overeen komen kun je dus samenwerking krijgen.

  Hoe denken anderen hierover?

  Like

 2. @King Billy
  Ja, ook in Groot-Britannie stellen de Russen nu meer middelen beschikbaar voor hun propaganda. Ik vermoed trouwens dat het uiteindelijk niet zal helpen. Want in de marketing geldt dat een slecht product ook met veel marketing het niet redt.

  @Robske
  Ja zo zit het. De vijand van mijn vijand is mijn vriend. Wie dat ook is. De Europese rechts-nationalistenals Le Pen, Orban of Farage wenden zich tot het Kremlin en het Kremlin wendt zich tot hen omdat het een uitgelezen kans is om de EU te verzwakken. De van oorsprong rechts-liberale Wilders neemt een iets andere positie in en heeft altijd meer afstand tot het Kremlin gehouden dan genoemden. Ingegeven door het feit dat Wilders voor zijn fondsenwerving meer ophaalt bij conservatieven in de VS en elders in Europa dan in Moskou. Zijn eenduidig kiezen voor Putin zou dat in gevaar kunnen brengen. En dat zou vanuit zijn optiek onverstandig zijn. De anderen hebben die belangen niet en kiezen wel eenduidig voor het Kremlin. Hopend op ondersteuning.

  @Arjan
  Je reactie ondersteunt in mijn ogen exact het proces van verdringing en ontkenning wat ik hierboven beschreef. Ik begrijp niet wat je met de reeks verwijzingen wilt zeggen. Je gaat het debat niet rechtstreeks aan. Ben je het er nou mee eens dat er wel sprake is van Russische militaire aanwezigheid in Oekraïne of toch weer niet? Of wil je geen antwoord geven? En wil je ook geen antwoord geven of je antwoord wilt geven?

  Like

 3. @George
  Het enige wat ik met die verwijzingen wil zeggen is dat je berichtgeving over Oekraïne al het hele jaar zeer eenzijdig is. Bovendien is het niet geschreven uit enig historisch besef en zonder een sociaal-economische visie. Terwijl wij in het westen feest vierden in de jaren ’90 ging men in de oostblok-landen door een hel. Bij Trouw schreef ik een maand geleden de volgende reactie:

  = Het is geen kwestie van voor of tegen Putin. Kennelijk weet Janne Chaudron bitter weinig van wat er zich in de jaren ’90 in Oost-Europa afspeelde. Het aantal mensen in de voormalige Sovjet-republieken onder de armoedegrens steeg tussen 1989 en 1998 van 14m tot 147m. Het markt-experiment liet Rusland meer weeskinderen na dan WO2. Cholera- en tyfus-epidemieën staken opnieuw de kop op. Miljoenen kinderen waren ondervoed en de levensverwachting daalde met 10 jaar. Bij deze tragedie bleven westerse politici en bankiers van gekwelde Russische leiders eisen om voortvarender te zijn met hervormingen en privatisering. Een transitie die veel gebieden bijna een premodern tijdperk injaagde. De financiële crisis van 1998 in Rusland werd als een wonder opgevangen door stijgende olieprijzen, devaluatie van de roebel en het vertrek van Jeltsin, die zijn excuses aanbood. Het bnp van Oekraïne daalde, ondanks een veel grotere zelfvoorzienendheid, in diezelfde periode met 60%, mede door georganiseerde criminaliteit en corruptie op grote schaal. In andere Oost-Europese landen waren er ook wantoestanden, maar minder erg. Polen was het enige land dat begin 21e eeuw weer het economische niveau van 1989 bereikte, en dan nog ten koste van miljoenen werklozen, wijdverbreide armoede en sociale achteruitgang. Het is de herinnering aan deze grauwe periode in voormalige Oostblok-landen en neoliberaal-dronken westerse politici met hun ‘austerity’ die het doen en laten van Putin tot een optie maken =

  De nieuwe Muur: voor of tegen Poetin
  http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3775945/2014/10/25/De-nieuwe-Muur-voor-of-tegen-Poetin.dhtml

  Janne Chaudron schrijft o.a.:

  = Er is iets raars aan de hand in Centraal-Europa. De landen die zwaar hebben geleden onder het Sovjetregime en niets liever wilden dan deel uitmaken van de Europese Unie, keren zich stuk voor stuk tegen Brussel en sluiten aan de lopende band deals met Poetin. De crisis in Oekraïne maakt dit pijnlijk duidelijk: Hongarije, Slowakije, Tsjechië, Bulgarije, Servië; allemaal halen ze de banden met Moskou aan terwijl de rest van Europa die wil doorsnijden. =

  Tsja, zelfs een Lech Walesa stelt dat er twee Putin’s zijn en andere opmerkingen van Welesa e.a in Oost-Europa verschillen niet veel van die van de door jou gehekelde ‘proxy-Kremlin’ hoogleraar Stephen Cohen. Ik deel de verbazing van Chaudron niet of hooguit voor een klein deel. Men heeft in Oost-Europa bepaald een ander beeld over Putin/Rusland dan in het westen.

  Je kunt je Oekraïne voorstellen als een land dat wanhopig streeft naar een democratie zoals wij die in Nederland kennen (ondanks het feit dat ook hier het groene gras behoorlijk wat bruine plekken begint te vertonen), maar de facto is dat land vervallen tot feodalisme. Probeer je daar maar eens een tijdje in te verdiepen voordat we een debat beginnen.

  Like

 4. @Arjan
  Spijtig dat we niet van je kunnen vernemen of je nou wel of niet vindt dat zich Russische militairen en materieel op Oekraïens grondgebied bevinden. Enfin je bevind je in goed gezelschap, president Putin wil er ook geen antwoord op geven. En het fascineert me oprecht waarom mensen de feiten verdringen of ontkennen. Het lijkt me duidelijk.

  Moet ik ingaan op wat je zegt over bijvoorbeeld Chaudron? Het probleem dat ik steeds weer heb met je verwijzingen is dat ze selectief zijn en niet beogen de hele waarheid te vertellen. Hoe kun je immers over Oost-Europa en de relatie tot Rusland praten zonder het belangrijkste land Polen niet te noemen. Dat die ander landen die je noemt vanwege de energiepolitiek onder invloed van het Kremlin staan is al vaker vastgesteld. Maar kun je uit de verbondenheid van de zakelijke en politieke elite in enkele landen concluderen dat ‘men in Oost-Europa een ander beeld heeft van Putin’? Dat lijkt me niet.

  Like

 5. Neemt niet weg, dat het European Council, de Europese Commissie en de adviserende instituten in Brussel, zelf geplaagd door tal van serieuze problemen, de tijd hadden moeten nemen om nog eens twee keer te bedenken, gegeven alle waarschuwingen sinds de jaren ’90, om het ondertekenen van een uiterst moeizaam tot stand gekomen associatieverdrag door te drukken. Uitgerekend provocatief in Vilnius. Of de EU heeft de politieke situatie onderschat òf de EU heeft zichzelf overschat. Rusland bij monde van Poetin heeft wel degelijk een punt m.b.t. tot de handelsverdragen tussen de EU en Oekraine in relatie tot de handelsbetrekkingen tussen Rusland en Oekraine. Barroso zei daarop dat-ie er zich niet mee moest bemoeien.
  Het is niets voor niets dat de inwerkingtreding van het associatieverdrag is verschoven.
  En het is niet de eerste keer dat ‘Brussel’ zich fors verslikte of werd overrompeld. Hetzelfde gebeurde op de Balkan, waar ‘Brussel’ zich danig op verkeek. En ‘Brussel’ uiteindelijk achter de NATO aanhobbelde. Een scenario dat in Oekraine onmogelijk is. De avonturen van de EU met Mursi in Egypte hetzelfde laken en pak.

  Like

 6. @King Billy
  Ik ben de laatste om te beweren dat de EU een soepel lopende machine is. En het lijkt me evenmin redelijk om te ontkennen dat de uitbreiding van de EU na de val van de Muur te overhaast en te snel is gegaan. Zo waren Bulgarije en Roemenië nog niet klaar. En dat zijn ze nu nog steeds niet.

  Maar de liefde komt van twee kanten. Landen worden niet gedwongen om zich bij de EU aan te sluiten. West-Europa had dat liever getemporiseerd. Helmuth Kohl was de grote voorstander van haast maken. Maar betreffende landen willen dat uiteindelijk zelf. Wat je bedoelt met provocatief in Vilnius ontgaat me. De Litouwers hebben in meerderheid voor de EU gekozen. Om hun moverenende redenen, zoals dat heet. Dus: volkssoevereiniteit. Lees: de angst voor Rusland.

  Rusland heeft geen claim op andere landen. Hoewel het wel denkt dat dat wel zo is. Ook Kazachstan moet nu vrezen. De claim op de macht van Rusland of afgedwongen terughoudendheid van het Westen is na de val van de Muur en de ineenstorting van de Sovjet-Unie nooit geformaliseerd. Ik begrijp daarom niet waarom Putin een punt zou hebben. Het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne -en Georgië en Moldavie- is verdergaander dan vorige associatieverdragen met kandidaat-EU-landen ooit waren. De reden dat de inwerktreding is verschoven heeft niets met Rusland of de EU te maken -hoewel dat zo in de publiciteit kwam- maar alles met de kwetsbare economie van Oekraïne die nu nog niet klaar is voor de markt van de EU.

  Dat Brussel zich verslikt en overrompeld voelt, ok. De buitenlandse politiek van de EU is een continue chaos zonder lijn. Maar met Rusland heeft dat feitelijk weinig te maken. Het associatieverdrag staat op de rails en daar heeft Rusland geen invloed op. Dat is bij herhaling in Kiev en Brussel gezegd en dat klopt met de verregaandheid van het verdrag.

  Like

 7. @George
  Het enige wat jou fascineert, is dat ik er niet uit zie als een spijker zodat ik te gebruiken ben om jouw hutje over Oekraïne af te timmeren. Dat bericht in FAZ slik je ook als zoete koek. Hoe weet jij of die separatisten de waarheid vertellen of dat hier de wens de vader van de gedachte is c.q. of die separatisten dat vertellen om regeringstroepen van Oekraïne schrik aan te jagen? Dat Putin mogelijk oogluikend aan divisieleiders in Rusland toestaat dat wat militaire experts de separatisten assisteren, is best mogelijk, maar dat maakt nog niet dat er sprake van een oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Als er pakweg in België een paar idioten de macht grijpen (kennelijk wil het nog steeds niet tot je doordringen dat de macht in Oekraïne in handen ligt van vijf olichargen-families en lokale potentaten waar Oekraïners zich wanhopig aan vast klampen om ook in de toekomst nog wat te vreten te hebben; ik had het over feodalisme) die de daar wonende Nederlanders over de kling willen jagen, (uiteraard heb je dat interview met Mark Bartalmai niet willen zien met opmerkingen over de infernale haat van Oekraïners tegen etnische Russen. Uiteraard komt deze agressie voort uit existentiële angst) dan zou ik hetzelfde toelaten als ik daartoe de macht.had.

  In de lente van 2015 reageer ik mogelijk weer. Als ik wat constructieve opmerkingen op je blogs over Oekraïne ontdek. Mogelijk eerder, maar gezien je reacties acht ik dat onwaarschijnlijk.

  Like

 8. @Arjan
  Je maakt een pastiche van een debat. Je bent er zelf bij. Als jij je een spijker voelt dan zegt dat vooral iets over jou. Het kan best dat ik een andere mening heb over de bedoelingen van Rusland en de inschatting of dat gewenst is. Dat is typisch voor een verschil van mening. Opzet is ook om hier debat te hebben. Als je het met mij niet eens bent dan kun je argumenten geven die het tegendeel bewijzen. Als dat goede argumenten zijn dan beklijven die. Als het geen goede argumenten zijn, dan worden ze onderuit gehaald.

  Maar wat jij doet is weglopen voor een debat. Of zeggen dat ik zeer eenzijdig ben of me in de kwestie moet verdiepen. Dat is een mening die verder niets met de situatie in Oekraïne te maken heeft. Nou, dat laatste heb ik gedaan en dat eerste valt reuze mee. Het zal je misschien ontgaan zijn, maar gaandeweg de zomer heb ik steeds meer kritiek geuit op de Oekraïense overheid. Lees het maar na. Het bestrijden van de corruptie in eigen gelederen is een zwaardere opgave dan het bestrijden van de Russische militairen op Oekraïense bodem of de door de Russen gesteunde separatisten.

  Je maakt ook een pastiche van een selectie van feiten die je wel wil bespreken. Onderzoeken in beide landen geven aan dat er geen haat bestaat tussen Russen en Oekraïners. De relaties tussen bevolkingsgroepen binnen Oekraïne liggen anders dan je het voorstelt. Vele etnische Russische Oekraïners zijn voor de eenheidsstaat Oekraïne. Omdat ze niets van de zetbaasjes en het gebrek aan democratie uit Rusland willen hebben en perspectief voor de toekomst in Oekraïne wel zien. Die zogenaamde infernale haat is een constructie uit de koker van het Kremlin. Die nog verder gaat door zelfs het bestaansrecht van Oekraïne als soevereine staat of de Oekraïners als soeverein volk te ontkennen. Het lijkt me verstandiger om deze schijnconstructies ter discussie te stellen dan ze zwijgend te aanvaarden.

  Van mij hoef je je niet verplicht te voelen om te reageren. Zeker niet als je de discussie ontloopt en eenzijdig blijft verwijzen naar gekleurde pro-Russische sites of mantelsites die niet aan journalistiek doen en dienen om de waarheid te verhullen. Dat soort misleiding dacht ik hier voorbij te zijn totdat jij hier weer eens langskwam. Het gaat je goed in het vinden van je waarheid. En pas op voor hamers! Die zitten je op je kop.

  Like

 9. @Arjan
  Nog een toevoeging. Met herplaatsing van een reactie die ik 2,5 maand geleden gaf over mijn opstelling en beweegredenen:
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2014/09/08/oekraine-het-verraad-van-ilovaisk/#comment-16557

  Ik neem bewust een standpunt in in dit conflict. Waarom ik dat doe heb ik al vaker uitgelegd. Het komt erop neer dat ik Putin als een bedreiging van de vrede in Europa zie. Die ook nog eens met rare snuiters als Marine Le Pen politiek in bed ligt. Dat vertrouw ik voor geen cent. Daarbij baal ik enorm dat de door Putin ingezette militarisering van de Russische Federatie Nederland nu tot een antwoord dwingt dat ten koste zal gaan van ander beleid, zoals zorg of kunst. Ofwel, ons vredesdividend is op.

  Die stellingname heb ik nooit verhuld. Ik probeer aan de hand van de mij bekende feiten een afweging te maken. Dus redeneer altijd vanuit de feiten. Daarbij zal ik ook als ieder ander soms op het verkeerde been gezet worden. Misleid worden. Om dit min of meer te beperken probeer ik me te baseren op zo divers en objectief mogelijke nieuwsbronnen. Zo mijd ik de neoconservatieve Amerikaanse media die ik te simpel vind. Of mijd ik RT dat naar mijn idee nauwelijks nog een journalistiek medium te noemen valt. Enfin, journalisten die RT de laatste tijd verlaten hebben verwoordden die kritiek op de eenzijdigheid.

  Ik vergeet dus helemaal niet dat er twee kanten aan een verhaal zitten. Misschien zelfs wel drie of vier. Wie zal het zeggen? Een analyse is uitbenen. In de presentatie moet je jezelf beperken. Als een feit of gebeurtenis niet wordt genoemd wil dus niet zeggen dat het in m’n afweging niet is meegenomen. Ik wil de stukken niet te lang maken en moet me daarom beperken. In de reacties ben ik altijd bereid om op zinvolle kritiek die uitgaat van feiten te reageren.

  Soms is me ingewreven dat ik een hekel aan Putin of Rusland zou hebben. Dat is niet zo. Ik heb respect voor Rusland, maar vind dat Putin het belang van z’n land op dit moment niet goed dient. Ik zie hem ontsporen en zijn land meeslepen in zijn waan. Straks worden de Russen wakker uit een nare droom. De reactie op Putin is onvoldoende en dat betreur ik. De EU weet niet krachtdadig op te treden -mede omdat het onvoldoende militaire middelen meer heeft en daarbij ook hopeloos verdeeld is – en de VS heeft met Obama een president die terughoudend en tegenstrijdig optreedt en meer praatjes dan daden biedt.

  Als blogger kan ik daaraan niets veranderen. Ik probeer vanuit mijn eigen normen en waarden verslag te doen. En het debat aan te jagen. Dat ik daarmee met sommige anderen faliekant van mening verschil is inherent aan een forum waar meningen botsen. Op zich heb ik daar dus geen moeite mee, want roep dat juist op door de keuze van m’n onderwerpen. Waar ik wel moeite mee heb is het idee dat stellingname en eenzijdigheid hetzelfde zijn. Dat is het niet. Het is blijkbaar een misverstand dat sommigen niet begrijpen zodat ze er maar steeds weer op terugkomen. Terwijl ik bij die critici pas de ultieme eenzijdigheid bespeur. Maar dat moeten ze zelf weten.

  Like

 10. Maar daarmee zijn we er niet. Lavrov had het over de ‘schijnheiligheid’ van het Westen en begon nu al over de komende Russische presidentsverkiezingen in 2018. Met langs de zijlijn het WK Voetbal in 2018 nog een bijzaak? Ook om interne politieke redenen in Rusland.
  Dat Merkel en Steinmeier niet op een lijn zitten, is onzin. Er zijn zaken besproken tussen hen en met Lavrov en Poetin, waar Juncker later In Brisbane werd bijgehaald, die ver uitstijgen boven Oekraine. Poetin’s haat -met name jegens de VS en de NATO- zit diep. Zo diep, dat hij met hardliners in zijn kielzog als de bekende kat in ’t nauw onberekenbare sprongen kan maken en bij zijn verlies of ondergang zijn tegenstanders daarin meesleurt.
  Feit is dat Poetin Rusland voorbereidt op de overschakeling naar een oorlogseconomie.

  Like

 11. @King Billy
  Is het dan de CSU -Seehofer- die stookt tussen CDU en SPD? Dat Steinmeier en Gabriel niet met kanselier Merkel op een lijn zouden zitten geloof ik evenmin. Maar de toon van de sociaal-democraten is wel anders. Ook is het mogelijk dat Merkel de bad cop speelt en Steinmeier als good cop zich benaderbaar opstelt voor de Russen.

  Tja, de FIDE met Blatter is een dictatuur op zichzelf. Dus dat de voetbalbond bij partners uitkomt als Rusland of Qatar is binnen de eigen logica begrijpelijk.

  Of het haat tegen het Westen is die Putin in beweging houdt zou kunnen. Of een idee van zich buitengesloten voelen? Wat mij steeds mee opvalt is dat Putin een goede tacticus is maar een slechte strateeg. Hij wint de Krim en verliest daardoor Oekraïne. Hij bruuskeert de Oekraïners en drijft ze in de armen van de EU. Hij zet het energiewapen in en maakt de EU zelfbewust om sneller zelfvoorzienend te worden. Hij heeft een paar kleine EU-landen aan zijn kant, maar verliest de slag om de grote landen.

  Enfin, de slag om de EU heeft Rusland verloren, sinds augustus 2014 is het Oekraïense lidmaatschap van de NATO snel dichterbij gekomen. Rusland heeft in Europa geen wisselgeld meer. Alleen nog via Syrië en Iran en de strijd tegen de islam. Onder meer door de overeenkomst in Minsk ondubbelzinnig met voeten te treden, verwijderde dat zelfs twijfelaars als Italië van Rusland.

  Oorlogseconomie? Zou kunnen. Om een Sovjet-Unie zonder communisme tegen Westerlingen, moslims, joden, homoseksuelen, ongelovigen, donker uitziende ‘zuiderlingen’ en uiteraard Oekraïners te restaureren. Wat rest Putin anders als de mogelijkheden uitgeput zijn en Rusland afgesloten wordt van het internationale betalingsverkeer (SWIFT)? De sancties kunnen nog zeker drie tot vier keer zo zwaar worden als het Westen dat wenst. Tot nu toe zijn ze traag en terughoudend ingevoerd, ondanks de ketelmuziek in westerse media die het tegendeel beweert.

  Daarnaast blijft ook een paleisrevolutie nog een mogelijkheid. Die kan zowel van de nationalisten als de liberale zakenelite komen. Het ultieme wapen van Putin is het exporteren van zijn eigen chaos naar Europa. De dreiging is dat als-ie ondergaat hij Europa meesleept. Voor dat onheilsscenario is vooral Duitsland bevreesd. Dat hoopt op een zachte landing van een harde Putin. Vandaar wellicht dat er licht zit tussen CDU en SPD?

  Like

 12. Since the beginning of war in Donbas, some 4,000 soldiers and mercenaries from Russia have died in Donbas. That is the estimate of Elena Vasilieva, a well-known human rights activist. (…)

  EV: Of course. I do it intentionally to draw people’s attention to the problem. You media is one thing, everyone knows there is war going on. The Russian media are a different case. Many people still think this is a civil war and there are no Russian troops. So now our job is to stop this war by normal means.

  http://www.kyivpost.com/content/kyiv-post-plus/elena-vasilieva-soldiers-in-russia-break-their-own-legs-to-avoid-going-to-donbas-373015.html

  Like

 13. ‘ARES is excited to announce the release of our latest Research Report, “Raising Red Flags: An Examination of Arms & Munitions in the Ongoing Conflict in Ukraine, 2014“. The report represents the culmination of months of research, identifying and examining over 100 different weapons systems, more than 60 different munitions, and more than 70 different armoured vehicles documented in the conflict. The report details a number of so-called ‘flag weapons’ which have likely been supplied by foreign states, including materiel produced after the fall of the Soviet Union, and up to present day. It also examines the use of cluster munitions, incendiary weapons, white phosphorus, land mines, and tactical ballistic missiles.’
  http://www.armamentresearch.com/ares-research-report-no-3-raising-red-flags-an-examination-of-arms-munitions-in-the-ongoing-conflict-in-ukraine-2014/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.