SelfieGang met Leroy Fer leidt tot reacties op reacties op reacties

fer

Kamerleden Ahmed Marcouch (Integratie) en Keklik Yücel (Emancipatie) hebben namens de PvdA kamervragen aan de ministers Opstelten en Plasterk gesteld. Leroy Fer plaatste vrijdag 14 november bovenstaande foto op sociale media. Onder de titel ‘SelfieGang!’. Nederland speelde op de zondag erna tegen Letland. Op zaterdag kwamen Sinterklaas en Zwarte Piet in Gouda aan. Dat zorgde voor veel onrust en tegengestelde reacties. De plaatsing van de foto leidde tot reacties die in sommige media als racistisch werden bestempeld.

Keklik Yücel ziet er weerzinwekkende reacties in en vraagt om actie: ‘De Partij van de Arbeid wil dat het Openbaar Ministerie onderzoek doet en eventueel vervolging instelt tegen mensen die zich via social media discriminerend hebben uitgelaten over spelers van het Nederlands voetbalelftal.’ Leroy Fer is ‘verdrietig‘ en ‘teleurgesteld’ over de reacties die hem naar eigen zeggen diep raken.

Zijn beledigingen (‘aap’, ‘zwarte pieten’, ‘bananen shake’, ‘kabel’) vervolging waard? Hadewych Minis maakte een schermafbeelding van een deel van de reacties. In de reacties op de reacties worden ‘discriminatie’ en ‘racisme’ overigens door elkaar gehaald. Wat nou precies de meest gewraakte reacties zijn is nog lastig te achterhalen. Zo ontstaat weer eens opiniërend debat zonder feiten. Het ziet ernaar uit dat de beledigingen aan het adres van deze voetbalspelers stupide, onaardig en simpel van geest zijn. Racisme bestaat. Aanzetten tot haat lijkt hier echter niet aan de orde. Vervolging door het OM wegens ‘belediging’ of ‘discriminatie’ waar de PvdA in de kamervragen op doelt is even ongepast als de ongepaste reacties zelf. Onfris, maar geen halszaak.

Advertentie

5 gedachten over “SelfieGang met Leroy Fer leidt tot reacties op reacties op reacties

 1. Ligt er ook een beetje aan of ze civiel- of strafrechtelijke vervolging in gedachten hebben. Je kan namelijk wel degelijk een boete opgelegd krijgen als je iemand uitscheldt. Het strafrecht zal zich hier echter niet zo gauw voor lenen (dat moet immers de ‘ultimum remedium’ blijven zoals dat heet).

  Like

 2. @Joke
  Door te verwijzen naar het OM vermoed ik dat beide PvdA’ers dit als een oproep aan de overheid zien om op te treden tegen degenen die op sociale media reageerden op de selfie. Dus strafrecht. Eens met je inschatting.

  Like

 3. Hun formulering wijst inderdaad sterk in de richting van het strafrecht, al staat er dan nog wel ‘eventueel’ bij. Zolang er niemand aangifte heeft gedaan wordt civielrecht ook een beetje lastig. Er gebeuren rare dingen momenteel hoor, je kijkt nergens meer van op. Zo is pas nog een raadslid uit Alphen veroordeeld omdat ze iemand uitschold, tijdens een vergadering nota bene, en dat gebeurde ook door de politierechter.

  Like

 4. Pingback: Rare raadszaak in Alphen van Wil Verschuur en Pauline Heijkoop | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.