Groningen wil het gedrag inwoners bepalen. En blundert

De website ‘Wij Groningen‘ van de gemeente Groningen zegt: ‘Deze website geeft u informatie en advies over zorg en ondersteuning in de gemeente Groningen.’  Wat stoort is niet zozeer dat burgers als kleuters worden behandeld of dat de gemeente Groningen psychologie van de koude grond uit oude kasten haalt. Wat stoort is dat een overheidsinstantie meent het gedrag van burgers te kunnen bepalen door dit soort raad. Een advies voor verantwoordelijk wethouder Ton Schroor (D66) : ‘Een politieke relatie heeft soms ups en downs, praat het uit met uw partners. Laat u deskundig adviseren. Misschien is een cursus boomknuffelen van passend niveau voor het college’. 

Hier het advies van de gemeente over relaties. Hoogopgeleiden lijken hier laagopgeleiden de les te lezen. Misschien moet dat maar eens omgedraaid worden:

Elke relatie heeft haar ups en downs. Maar als beide partners hun best doen de relatie met elkaar goed te houden, dan komt u al een heel eind.

Elke relatie is anders

Vergelijk uw relatie nooit met die van iemand anders. Mensen zijn verschillend, relaties dus ook. Toch zijn er wel een aantal kenmerken van een goede relatie.

In een goede relatie is er bijvoorbeeld ruimte om uw eigen dingen te doen. Daarnaast is het belangrijk dat u elkaars mening, opvattingen en ideeën respecteert, ook al denkt u er anders over.

Relatietips
Er wordt wel eens gezegd dat een relatie hard werken is. Om uw relatie goed te houden, heeft u misschien iets aan deze tips.

Communiceren
Om uw relatie goed te houden, is het belangrijk dat u met elkaar in gesprek blijft. Vertel elkaar hoe u zich voelt, wat u bezighoudt en vertel bijvoorbeeld hoe uw dag is geweest. Dat is soms best lastig want de een praat makkelijker dan de ander.

Respect voor elkaar
Meningen, ideeën of overtuigingen van mensen verschillen. Probeer ook in een relatie de mening van uw partner te respecteren ook al verschilt deze met die van u.

Vrijheid
De hobby van uw partner is misschien niet die van u. In een goede relatie geeft u elkaar de ruimte. U heeft dan de vrijheid om uw eigen dingen te doen. Er zijn vast ook dingen die u allebei leuk vindt. Dat kunt u dan samen doen.

In voor- en tegenspoed
Voor uw partner en voor u is het belangrijk dat u er voor elkaar bent, in goede maar ook in slechte tijden. Een relatie heeft altijd ups en downs.

Dit kan allerlei oorzaken hebben, zoals bijvoorbeeld een slechte gezondheid van u of uw partner. Het is lastig om hiermee om te gaan, maar als u zich voor 100 procent inzet, zal het uw relatie ten goede komen.

Intimiteit
Knuffelen, aanraken en vrijen hoort bij een goede relatie. Hierbij gaat het niet om hoe vaak u dat doet maar wel of u dit met veel aandacht en overtuiging doet.

Ook hier geldt dat de ene relatie de ander niet is. U kunt dus beter niet uw relatie met die van iemand anders vergelijken. De ene relatie heeft een hoger knuffelgehalte dan de andere.

Ruzie en conflicten
Ruzies en conflicten zijn nooit leuk, maar niet te vermijden. U hoeft ze dan ook niet uit de weg te gaan. Door middel van een ruzie maakt u uw partner duidelijk waar uw grenzen liggen en wat u wel of niet leuk vindt. En dit draagt bij aan een goede relatie.

4 gedachten over “Groningen wil het gedrag inwoners bepalen. En blundert

 1. @Koos
  Ik ben niet zo thuis in de Groningse humor, maar je zou hopen dat het satire is. Alle verontwaardigde Groningers spelen het spel geloofwaardig mee.

  De term die me in gedachten schiet is parallel- of schaduw-samenleving. Maar dan anders opgevat dan gewoonlijk. Het Groningse college vervreemdt zich van de inwoners en verschanst zich in de eigen werkelijkheid die de samenleving als maakbaar ziet. Een idee dat in de Nederlandse politiek al zeker 15 jaar achterhaald is. Maar blijkbaar nog niet tot de Groningse politiek en ambtenarij is doorgedrongen.

  Like

 2. Ik denk dat de Groningers zich uiteindelijk een breuk lachen om deze website. Toen ik keek, dacht ik echt dat het grap was. Heel stiekem ben ik wel nieuwsgierig wie hem hebben bedacht, en hoe de geldstromen vloeien…

  Ik heb het idee, ik weet niet of het waar is, dat de bestuurlijke problemen in Groningen groter zijn dan in andere provincies. Ik maakte al melding van onbevoegde snelheidscontroleurs, Boa’s, hulpofficieren van Justitie en foute agenten. Het aantal interne onderzoeken bij de politie in Groningen is al jaren erg hoog, dat is een slecht teken. Gisteren stuitte ik op een topambtenaar van een commissie, o.a. werkzaam in Groningen, die per 1 juli van dit jaar niet meer herbenoemd kon worden, maar gewoon is doorgegaan met zijn commissiewerkzaamheden. Het OM heeft onverantwoorde achterstanden, en seponeert heb ik de indruk “blind”. De rechtbank in Groningen kwam vorige week in het nieuws omdat het een uitspraak deed die helemaal niet kan. En zo kan ik nog wel even doorgaan. En er is niemand die er iets aan doet, kan doen want: het Openbaar bestuur heeft zich inderdaad vervreemd van de burgers en de samenleving. Als er verantwoording moet worden afgelegd dan gaan de deuren dicht.

  Toch denk ik dat het op den duur allemaal wel weer goed gaat komen. Het moet eerst helemaal vastlopen.
  En zo als ik gisteren op Twitter ook zei, er moeten sterke journalisten op gaan staan. Kanjers, waarvoor de ambtenarij het in de broek doet. Desnoods gaan ze een keer op de Dam of het marktplein met elkaar op de vuist, en drinken ze na afloop een biertje.

  Like

 3. @Koos
  Zouden de bestuurlijke problemen in Groningen groter zijn dan elders? Het kan. Vroeger hoorde ik van een familielid die burgemeester in Zeeuws-Vlaanderen was dat Zeeland veruit de slechtst bestuurde provincie van Nederland was. Vermoedelijk denken inwoners in Limburg (corruptie!), Drenthe of Flevoland ook dat ze in de slechtst bestuurde provincie van Nederland wonen. En Rotterdammers, Amsterdammers of Hagenezen lijken ook niet zo tevreden over hun bestuurders. Wie weet.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.