Hoogste tijd dat waarheid over MH17 naar buiten komt

mh

Deze inmiddels oude petitie is in de constatering kort door de bocht. Maar het verzoek om openbaarheid over het neerschieten van de MH17 is verstandig en verdient ondersteuning. Ommekeer kan slechts een reden bedenken waarom het onderzoek stilvalt. Maar het is niet zo lastig om andere redenen te bedenken. De belangrijkste is dat westerse landen -en de leiders president Obama, president Hollande, kanselier Merkel en premier Renzi- de confrontatie met het Rusland van Putin uit de weg gaan. Bevreesd om nu in de Oekraïense oorlog gezogen te worden doordat de Navo nog niet opgewassen is tegen de Russische agressie. Door het niet openbaar maken van satellietgegevens waaruit onmiskenbaar blijkt dat de separatisten met behulp van het Russische leger de MH17 hebben neergeschoten kopen de westerse landen tijd.

Hoe het stelselmatig weglopen voor het beantwoorden van de schuldvraag door premier Mark Rutte begrepen moet worden is een steeds opduikende de vraag: gebrek aan lef, onkunde of het zich voegen in de consensus van deze westerse leiders die tijd kopen? Uit de harde opstelling van de Australische premier Tony Abbott die komende week president Putin gaat confronteren met de schuldvraag -in een sterk staaltje van Australische shirt-fronting dat er een sportwedstrijd van maakt- blijkt dat westerse leiders geen twijfel hebben over wie er schuld heeft. Australië heeft als Five Eyes-partner van de VS directe toegang tot de meest geheime informatie. Voor Nederland zal dat hooguit op onderdelen onder voorwaarden gelden.

Waar westerse leiders duiken en de Russisch-Oekraïense oorlog geen oorlog willen noemen rekenen ze buiten de onderzoeksjournalisten van Bellingcat die zich op openbare bronnen baseren en geen politieke belangen hebben om de beantwoording van de schuldvraag uit de weg te gaan: ‘It is the opinion of the Bellingcat MH17 investigation team that there is undeniable evidence that separatists in Ukraine were in control of a Buk missile launcher on July 17th and transported it from Donetsk to Snizhne on a transporter. The Buk missile launcher was unloaded in Snizhne approximately three hours before the downing of MH17 and was later filmed minus one missile driving through separatist-controlled Luhansk.’  Opvallend wordt dit onderzoek door de gevestigde media zo goed als niet opgepakt. Het is tijd voor een ommekeer in de waarheid over de MH 17. De confrontatie uit de weg gaan is een teken van zwakte.

Foto: Petitie ‘Onderzoek aanslag op vlucht MH17 moet openbaar

5 gedachten over “Hoogste tijd dat waarheid over MH17 naar buiten komt

 1. Diegenen, die 11 sept doorzien, krijgen steeds meer het gevoel dat MH17 een herhaling is, en dat de herdenkerij en kistendragerij alleen dient om ons volk zand in de ogen te strooien, zodat ze niet zien dat het onderzoek naar de oorzaak van deze massamoord door Nederland en Australië wordt gesaboteerd.
  Maleisië mag niet meedoen.

  Like

 2. Misschien is Nederland niet de juiste partij om dit onderzoek te leiden. Te getroffen en te machteloos om met zware waarheden met de wereldleiders in de slag te gaan. Liever een breed samengestelde internationale onderzoekscommissie.

  Like

 3. @piterfries
  NB: Ik heb er geen invloed op als een reactie in de spambox blijft hangen. Soms ben ik niet in de gelegenheid om dat te controleren. In elk geval heeft het niets met censuur te maken.

  Ik ben het met uw constatering eens dat Nederland het onderzoek vertraagt, of dat onkunde of bewuste sabotage betreft is mij vooralsnog niet duidelijk.

  @Blewbird
  Interessante constatering dat Nederland niet de juiste partij is om het onderzoek te leiden. Daar ben ik het wel mee eens. Vooral te machteloos en te klein om iets in de melk te kunnen brokkelen. En te weinig zelfbewust en autonoom.

  Het fatalisme van de westerse landen inzake het geven van een duidelijk signaal richting Putin wekt mij in elk geval steeds meer verbazing. En ergernis. Omdat het gevaarlijk uitpakt. Maar het is vaker gezegd in ander verband, de huidige generatie westerse leiders -op kanselier Merkel na- is behoorlijk onder de maat. De een lacht waar-ie moet handelen (Rutte), de ander praat mooie woorden waar-ie moet handelen (Obama) of doet stoer waar-ie moet handelen (Cameron) etc. Nadat Obama en Cameron het Rusland van Putin straffeloos lieten wegkomen met de onrechtmatige inname van de Krim en ze zo gedrieën de beloften uit het Boedapester Memorandum opzij schoven ten nadele van Oekraïne wist het Kremlin dat dit Westen geen punt maakt van het respecteren van de internationale rechtsorde. Het valt de op tactische succesjes azende Putin niet eens het meest te verwijten dat het nu zo’n puinhoop in Oost-Europa is. Rutte, Obama, Cameron, Hollande en al die andere kortzichtige opportunisten wel.

  Geliked door 1 persoon

 4. Pingback: Hoe onafhankelijk en onpartijdig is ‘De Onafhankelijke Pers’? | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.