Zware strijd voor Vrijheidsmuseum WOII in Nijmegen. Vergeefs?

Update 25 november 2014: Er komt definitief geen bevrijdingsmuseum in Nijmegen, zo bericht De Gelderlander. Dat hebben vandaag tijdens een persconferentie de initiatiefnemers voor het museum Stichting Vrijheidsmuseum WO2, Jan Jacob van Dijk, gedeputeerde bij provincie Gelderland en wethouder Bert Velthuis van de gemeente Nijmegen bekendgemaakt. De vergeefse strijd voor een nieuw museum is gestreden. 

De Gelderse gedeputeerde Jan Jacob van Dijk (CDA) blijft optimistisch dat het Vrijheidsmuseum WOII in Nijmegen dat eind 2014 open had moeten gaan er komt en rekent zich graag rijk. Ondanks de problemen die opdoemen zoals een povere financiële onderbouwing van het budget van 25 miljoen euro, het afhaken van partners en nu ook van een belangrijke geldschieter, het vfonds. Deze problemen komen op eerdere problemen zoals de concurrentie in publieksbereik, collectievorming en publiciteit met het Nationaal Militair Museum in Soesterberg dat wel op schema ligt en op 13 december opent. Het is onbegrijpelijk dat beide musea los van elkaar opereren. Van Dijk lijkt nu ook al CDA-leider Buma in te zetten -die zoals zo vaak in het CDA de regionale kaart trekt- om het Vrijheidsmuseum in Nijmegen te realiseren. Buma was op campagne in Groesbeek vanwege een tussentijdse verkiezing op 19 november vanwege een gemeentelijke herindeling.

3 gedachten over “Zware strijd voor Vrijheidsmuseum WOII in Nijmegen. Vergeefs?

 1. In Nijmegen is al heel lang iets vreemds aan de hand met de manier waarop men de Tweede Wereldoorlog wenst te gedenken. Vanouds is de stad een katholiek bolwerk en bij de aanvang van de oorlog waren er enkele tientallen kloostergemeenschappen in de omgeving alsmede een Katholieke Universiteit waarin kloosterlingen nog een rol van belang speelden. Een van hen, een zekere Titus Brandsma sprak zich tijdens de oorlog in academische kringen zolang hij kon steeds tegen de Duitse bezetting uit, werd afgevoerd en stierf tragisch in een concentratiekamp. Na de oorlog richtte men te zijner nagedachtenis snel een kapel op, afbeelding hier: http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_gemeentelijke_monumenten_in_Nijmegen_stadsdeel_Centrum-Benedenstad#mediaviewer/File:Nijmegen_Titus_Brandsmakapel_(02).JPG
  Volkomen ten onrechte probeerde de katholieke elite van die tijd na de oorlog de indruk te wekken dat hun kerk een centrum van verzet was geweest. Eerder was de kerk meteen na de oorlog een toevluchtsoord voor diegenen die met de bezetters hadden gesympathiseerd en verder niet daar aan wilden worden herinnerd na de sancties van de overheid kort na de oorlog te hebben ondergaan, onder hen enkele familieleden van mij van moederskant.
  Ik ben geboren in Juni 1958 en kreeg in Nijmegen op de katholieke door kloosterlingen (“broeders”) opgerichte Petrus Canisius lagere school nog verscheidene malen als lesstof dat de lijdensweg van Jezus en zijn kruisdood ons moest duidelijk maken dat de Joden nu eenmaal slechte mensen zijn. Mijn katholieke ouders waren dat soort meningen ook toegedaan dus die hadden daarover geen klachten. Van de seculiere onderwijzers meen ik mij te herinneren dat een zekere meneer Kessler er tegenin ging, als enige, maar dat was nou juist geen kloosterling.
  Onder politiemensen in Nijmegen bestond in de oorlog wel een verzetsgroep van ongeveer tien personen waarover wij in het onderwijs nooit iets gehoord hebben! Hun grafmonument is onzichtbaar weggestopt in de Heilig Landstichting, dus buiten de gemeentegrenzen. Ze werden in de oorlog al snel verraden. Ook na hun dood moest hun nagedachtenis kennelijk niet afleiden van kerkelijke gezag.
  Ik heb een oom die in Nijmegen zijn priesteropleiding heeft gehad na de oorlog en die mij nog een vorm van rassenleer probeerde aan te praten toe ik nog op school zat. Hij had als missionaris in Bolivia gewerkt maar probeerde mij jaren na terugkomst ervan te doordringen dat die Indianen van een minderwaardig ras waren en mensen van gemengd ras, dat had nooit mogen gebeuren. Bij kloosterlingen viel me wel vaker een volkomen cynische houding tegenover de mensheid op zodat de misbruikschandalen in de kerk die de laatste jaren boven water gekomen zijn, me totaal niet hebben verbaasd.
  Als er een vrijheidsmuseum naar aanleiding van de tweede wereldoorlog komt in Nijmegen, zou dat dringend ook moeten gaan over de bevrijding van de benauwende Katholieke autoriteiten op scholen en andere instellingen die ernstig met verkeerde dingen uit de oorlog besmet waren en waar we pas sinds vrij kort definitief van af gekomen zijn.

  Like

 2. @Harry
  Mooi verhaal. In dit verband moet ik denken aan de cineast Joris Ivens. Je weet wel, Capilux. Hoewel dat voor de periode speelt die je belicht. Hij vluchtte dat zwart-katholieke Nijmegen uit. Over de houding van de katholieke familie bij uitstek Brenninkmeijer tijdens de oorlog zie:

  Klik om toegang te krijgen tot CenA_in_VN.pdf

  In een ander katholiek bolwerk van die tijd, Utrecht kwamen fascisme en katholicisme samen. Dus: niet het nazisme, maar het sjieke fascisme waartoe ook Pyke Koch zich bekeerde.

  Een vermoedelijk protestant voorbeeld: Patricier en accountant Karel Eduard van Charante richtte in 1933 de Nederlandsche Fascisten Unie op. In 1965 was hij betrokken bij een schimmige gronddeal in Maarssen.
  http://www.hetutrechtsarchief.nl/collectie/kranten/un/1965/0901 (zie linksboven pagina 3).

  Klik om toegang te krijgen tot nederlandsche_fascisten_unie.pdf

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.