Propaganda of tegen-propaganda in Oekraïne? Geen vrijdenken

jod

(De video ‘War in Ukraine / Interview with a fighter of Donbass Army’ op het pro-Russsiche YouTube-kanaal War in Ukraine waarnaar deze posting verwees is niet meer beschikbaar. De video beeldde de joden ongunstig af en dichtte deze een hoofdrol toe in het stoken van onrust. Vermoedelijk paste dit niet bij de beeldvorming van een tolerant pro-Russisch kamp. Vooral omdat het in het buitenland kritisch belicht en gezien wordt.)

Russische propaganda praat al maanden over nazisme, fascisme en anti-semitisme aan pro-Maidan kant. Dat komt zeker voor bij rechts-nationalistische partijen als Svoboda en Rechtse Sektor die aan belang inboeten en bij enkele hardliners in de gematigde partijen. Maar de werkelijkheid is dat dit uitzonderlijke geluiden zijn in een samenleving die zo hunkert naar Europa, burgerrechten en een rechtstaat zonder corruptie. De Joodse gemeenschap van Kiev heeft meermalen gezegd dat er in Oekraïne nauwelijks anti-semitisme bestaat.

Hoe dat in het pro-Russische Oost-Oekraïne is valt te bezien. Wat de Donbass-strijder zegt klinkt akelig. Het fascisme is in hedendaags Rusland en bij de pro-Russen elders meer doorgedrongen en ontwikkeld dan in Oekraïne. De Russische propaganda probeert dat te verbergen door dat wat het zelf is de Oekraïners in de schoenen te schuiven. Veel Europeanen gaan daarin mee, ze ‘kopen’ het zoals Amerikanen zeggen.

Propaganda werkt als het in vruchtbare bodem valt. Het verknipt of verdraait de waarheid. Wie er wegens ontvankelijkheid in meegaat loopt steeds verder het pad op waar tegenvoorbeelden niet komen en alles in dat ene patroon wordt geperst. Onecht omdat zo zwart-wit geen enkele werkelijkheid is. Wie de video probeert te zien los van de Russisch-Oekraïense oorlog en de beschudigingen over en weer over wie de grootse fascist, nazi of anti-semiet is schrikt. Is dit een provocatie van Oekraïense zijde of het omgekeerde? Het valt niet met zekerheid te zeggen. Interessant in dat gebied waar de zuurstof van de waarheid, de tolerantie en het leven weggezogen zijn door verstikkende haat die aangewakkerd wordt door de propaganda. Met als doel mensen te misleiden en om te vormen tot gewillige idioten die zich ondergeschikt maken aan hun politieke leiders.

 

Foto: Still uit ‘War in Ukraine / Interview with a fighter of Donbass Army

3 gedachten over “Propaganda of tegen-propaganda in Oekraïne? Geen vrijdenken

 1. @George:
  Je schrijft: = De Joodse gemeenschap van Kiev heeft meermalen gezegd dat er in Oekraïne nauwelijks antisemitisme bestaat. = en je tekent daarbij aan dat deze antisemitische uitlatingen uitzonderlijke geluiden zijn uit een bepaalde en specifieke hoek.

  Graag zou ik dit geloven, maar mijn blaas zegt dat ik daar voorzichtig mee moet zijn. Antisemitisme is een uiterst hardnekkig verschijnsel in de Christelijke – en tegenwoordig ook steeds meer Islamitische – wereld. Vooral het Oost-Europese en Russische (en ook Grieks) Katholicisme zal daar niet snel – of ooit – in veranderen. In Polen bijvoorbeeld wonen nog maar een handjevol Joden en 99% van de Polen kent persoonlijk geen enkele Jood. Toch weerhoudt hen dit niet om aarts-antisemitisch te zijn. Ook uit dat land kwam een aantal jaren geleden geluiden dat het antisemitisme (praktisch) verdwenen was. De werkelijkheid is echter veel grimmiger. Idem Hongarije.

  Als leidsmannen uit een bepaalde gemeenschap (land) beginnen te verklaren dat er nauwelijks tot geen antisemitisme is, dan bespringt mij het wantrouwen. Als er geen Jodenhaat – of tenminste wantrouwen jegens Joden – is, waarom zou je daar dan als Jood wat over vermelden?

  Voorlopig lijkt het mij veilig om de totale Joodse geschiedenis van het Jodendom in Oost-Europa als leidraad te gebruiken. Een uiterst antisemitisch gebied met als merkwaardige uitzondering tijdens WO-II Bulgarije en in het eerste deel van de oorlog ook Hongarije. Deze landen waren echter wel antisemitisch, maar zagen Joden toch als landgenoten.

  Een beetje zoals Nederland, alleen hebben zei een veel betere geschiedenis als het gaat over hulpverlening aan de Duitsers bij de Endlösung tijdens WO-II.

  Wat er nu speelt in de Oekraïne weet ik natuurlijk niet. Het lijkt op dat gebied wat meer aan te sluiten bij West-Europa. Maar of dat Joodse mensen gerust zal stellen betwijfel ik, gezien de ontwikkelingen in bijv. Engeland, Frankrijk, Spanje, België, enz.

  Voorlopig geloof ik het allemaal wel. Als de propaganda zo sterk draait is er geen touw meer aan vast te knopen en wordt voor mij alles een mogelijke leugen. Met dit pessimistische en negatieve beeld hou ik dan ook rekening.

  Like

 2. @Jack
  Je zoekt er naar mijn idee te veel achter. De Joodse gemeenschap van Kiev sprak zich pas in het openbaar uit nadat er vanuit Rusland -in het kader van de propaganda tegen Oekraïne- ongekende aantijgingen kwamen van Oekraïens anti-semitisme. Dus hun reactie werd niet vanuit de Oekraïense -want daar is weinig aan de hand- maar vanuit de Russische situatie ingegeven. Ook als steun voor de pro-Maidan kant.

  Ik zie eerder een averechtse reactie dan jij schetst. De Joden worden juist ingesloten in de Russische propaganda als steunpilaren van het nieuwe Oekraïne dat afstand neemt van Rusland en toenadering tot de EU en vooral de VS zoekt dat vanuit de oude Sovjet/Nazi-reflexen als plutocratisch-zionistisch wordt voorgesteld. Vergeet ook niet dat de Russische macht op straffe van uitsluiting steeds meer de orthodox-christelijke godsdienst inzet als waarde waarvan niet afgeweken kan worden. In een bizar mengsel met nationalisme, vreemdelingenhaat en verheerlijking van geweld.

  Like

 3. @George:
  Wellicht heb je gelijk en zoek ik er teveel achter. Ik hoop hartgrondig dat je gelijk hebt.

  Alleen antisemitisme is als een veenbrand, moeilijk om uit te krijgen, het blijft ongemerkt smeulen. Net als je denkt dat het gedoofd is, slaat het weer uit. Vandaar ook mijn verwijzingen naar Polen, Hongarije enz. en min of meer ook Nederland. De buitenproportionele demonstraties in de hele Westerse wereld van de afgelopen zomer tijdens de Gaza-oorlog zijn daar in mijn ogen min of meer getuigenis van. De absolute stilte na deze storm vind ik dan ook verdacht.

  Uiteraard dient er met grote kracht te worden gedemonstreerd als onschuldigen worden gedood tijdens oorlogshandelingen, maar ik zit nog te wachten op wereldwijde – met dezelfde haat gevulde – demonstraties tegen de gruwelijkheden jegens onschuldigen die worden gepleegd tijdens het intra-Islamitische conflict dat het hele MO’en en Noord-Afrika verscheurd. Vuile oorlogen die wekelijks een veelvoud aan onschuldigen slachtoffers vergt dan het Gaza-conflict in een maand. Demonstraties zoals we ook in Nederland hebben gezien tegen Israël. Ik heb ze nog nauwelijks – en alleen op kleine schaal – ergens, waar dan ook gezien.

  Hoe terecht je deze demonstraties tegen het optreden van het Israëlische leger ook mag vinden, ze vinden – daar waar het anonieme en abstracte haat betreft – nergens hun weerga. Ik kan me niet voorstellen dat er mensen zijn die de disproportionaliteit van aandacht voor dode kinderen, vrouwen, oude van dagen enz. en ook de martelingen en verkrachtingen die overigens niet hebben plaatsgevonden tijdens het Gaza-conflict niet onderkennen.

  En dit in landen waar officieel geen antisemitisme heerst.

  Ik ben het met je tweede deel van je reactie dan ook hartgrondig eens. Het zondebok maken van Joden is een oud-Russische reflex, net als in Polen, Hongarije enz. Ik maak mij geen enkele illusie dat dit in de Oekraïne anders is. de Oekraïne een veel slechtere reputatie (en geschiedenis) mbt antisemitisme dan bijv. Engeland, Frankrijk, België, Spanje enz. Het feit dat Joodse ‘voormannen’ zeggen dat er geen sprake is van antisemitisme is absoluut geen enkele garantie dat het oude zondebok mechanisme als een duffeltje uit een doosje opspringt. Ook in Iran en Turkije zijn die geluiden uit de Joodse gemeenschap te horen. De werkelijkheid is echter een exodus van Joden uit een plek waar ze sinds onze jaartelling en de Spaanse inquisitie hebben gewoond.

  Maar nogmaals, ik hoop dat je optimisme mbt antisemitisme in dat gebied bewaarheid zal worden. Of zoals mijn vroegere buurvrouw zou zeggen; ‘moge je mond koekjes eten’. Met deze (weer lange) reactie wil ik absoluut niet mijn gelijk halen. Integendeel, ik hoop met alle passie die ik in me heb op mijn ongelijk.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.