Komt Samopomich in Oekraïense regering? Maakt het wat uit?

Niet opvallend is dat uit de Oekraïense parlementsverkiezingen blijkt dat een meerderheid van de kiezers op een pro-Europese partij heeft gestemd. Dat werd verwacht. Het is een lijn die zich al sinds 2013 aftekent en door de Russische geheime inmenging vanaf maart 2014 en de publieke inmenging vanaf augustus 2014 alleen nog maar groter is geworden. Oekraïne en Rusland vervreemden steeds meer van elkaar. Opvallend is dat uit de parlementsverkiezingen blijkt dat een meerderheid van de Oekraïners op een Oekraïense partij heeft gestemd. Niet op de Communistische Partij of de partij van de Regio’s die in 2010 samen nog meer dan 40% van de stemmen kregen. Deze stemmen komen nu terecht bij het oppositieblok dat zo’n 9,4% kreeg.

Samopomich dat wordt geleid door de burgemeester van Lvov Andriy Sadovyi staat voorlopig op een derde plek met 11% van de stemmen. Na de partijen van president Porosjenko en premier Jatsenjoek. Omdat ook op personen gestemd kon worden zegt het percentage niet alles over de krachtsverhoudingen. Samopomich lijkt het geweten van de twee grootste partijen. Skrypnyk legt uit dat wat zijn partij betreft de scherpschutters van de Maidan uit februari 2014 nu eindelijk opgespoord en berecht moeten worden. Of liever gezegd de opdrachtgevers ervan. Daarnaast wil  Oleksiy Skrypnyk uitgezocht zien wie verantwoordelijk was voor de tragedie van Ilovaisk dat zo’n 1000 vrijwilligers het leven kostte, een omslag in de oorlog werd en kwaad bloed zette bij de vrijwilligersbataljons dat nog nakookt. Ook wil-ie weten wie er verantwoordelijk is voor het verlies van de Krim dat zonder er een schot gelost werd aan de Russen werd overgeleverd. Lukt dat met 11%?

7 gedachten over “Komt Samopomich in Oekraïense regering? Maakt het wat uit?

 1. Ik lees berichten waarin de vraag wordt gesteld of de opkomst bij deze verkiezingen net boven of net onder de 40% zal uitkomen. Veertig procent is hoe je het ook wendt of keert een minderheid. Hoe geloofwaardig is dan een nieuw te vormen regering als 60 procent niet op komt dagen om een stem uit te brengen. Ook stel ik me de vraag hoe het komt dat er van uit werd gegaan dat als een grote menigte ten tijde van ‘Euromaidan’ zich pro Europees uitlaat dat dit dan betekent dat een meerderheid van de inwoners een Europese koers wil varen. Hoe verhoudt zich deze zeer lage opkomst tot die ‘vermeende’ meerderheid die samenwerking met Europa verkoos boven samenwerking met Rusland.

  Like

 2. @Jan
  Wat ik tegenkom als voorlopige uitkomst is iets boven de 50%. Ik weet niet of dat definitief is. Hoog is het niet, daarin heb je gelijk. Kiezersonderzoek zal uitwijzen wat de achtergrond was van de thuisblijvers. Dat zullen deels anti-Kievisten zijn die hun eigen verkiezing hebben, maar ook jongeren en pro-Maidan supporters die teleurgesteld zijn in de gang van zaken. In het gebrek aan voortgang om de corruptie te bestrijden etc.

  De pro-Europese partijen hebben overduidelijk gewonnen. De communisten zijn weggevaagd. Het oppositieblok haalt een kleine 10% terwijl de voorganger de Partij van de Regio’s voorheen veel hoger scoorde. Voor de diversiteit is het goed dat deze partij de kiesdrempel heeft gehaald Een andere trend die zich al enige tijd aftekent is de achteruitgang van de rechts-nationalistische partijen. Svoboda en Rechtse Sektor halen de kiesdrempel niet. Ze zijn hun monopolie kwijt omdat nu bijna alle partijen Oekraïens zijn en niet langer een bijwagen van Rusland. De gematigde partijen hebben gewonnen.

  Like

 3. Je schrijft: “De pro-Europese partijen hebben overduidelijk gewonnen’. Hubert Smeets twiitert: ‘Circa tweederde Oekraine steunt Europa-koers : 63% voor Blok Porosjenko, Volksfront, Onderlinge Hulp en Timosjenko. ”

  Dit betekent dat 1/3 van de kiesgerechtigden de Europa-koers steunt. Vergeet niet dat de mensen in het separistengebied niet mochten stemmen.

  Ja, de pro-Europese partijen hebben overduidelijk gewonnen, maar het lijkt er op dat een minderheid bepaalt voor de meerderheid.

  Like

 4. @Jan
  Bij die 63% komt nog de anti-Russische Radicale Partij van Olaf Lyashko met zo’n 7,5%. Ook pro-Europees, maar eerder anti-Russisch. Dat onderscheid maakt Smeets: pro-Europeees, pro-Russisch en anti-Russisch. In een democratie bepaalt altijd de meerderheid wat de minderheid wil. De rechts-nationalisten van Svoboda en Rechtse Sektor haalden de kiesdrempel niet. Ook zij zijn eerder anti-Russisch dan pro-Europees, maar zeker niet anti-Europees. De analisten zijn het er over eens dat dit een duidelijke pro-Europese uitslag is. Ik kan het evenmin anders zien.

  Like

 5. Ik zie het anders. Onlangs stelde je dat ‘de Oekraïense samenleving hunkert naar aansluiting met Europa.’ Een opkomst van 52 procent logenstraft die stelling. Hier is sprake van een minderheid die voor de meerderheid bepaalt; een derde van de bevolking kiest pro Europa. Wat de 48 procent thuisblijvers motiveert om niet te stemmen is terug te leiden tot o.a het wantrouwen van de politieke macht, en het zich niet gerepresenteerd voelen in de partijen. Het is te vergelijken met de Amerikaanse samenleving waar ongeveer de helft van de kiezers wegblijft bij verkiezingen. Analisten noemen het een pro-Europese uitslag, maar dit is een vertekend beeld van wat er leeft in de Oekraïense samenleving.

  Like

 6. @Jan
  Nogmaals, het is niet gezegd dat de thuisblijvers niet pro-Europees zijn. Veel jongeren zijn thuisgebleven omdat ze geen vertrouwen in de politiek hebben. Zoals dat in Nederland ook gebeurt. Feitelijk een westers verschijnsel. Uit het opkomstpercentage valt naar mijn idee niet af te leiden dat de bevolking niet hunkert naar aansluiting met Europa. Opinieonderzoeken laten zien dat de meerderheid voor toetreding tot de EU door de Russische inmenging het afgelopen jaar nog verder is toegenomen. Velen gaat het juist niet snel genoeg. Waarin ze ongelijk hebben want het Associatieverdrag is vergaand en een flinke stap op weg naar integratie met Europa. Ze hebben het vertrouwen in de EU verloren omdat die in hun ogen Oekraïne onvoldoende steunt tegen de invasie van het Russische leger. Daarin hebben ze wel gelijk, lijkt me.

  Like

 7. @Jan
  Een voorbeeld van wat ik bedoel, anti-Russisch, pro-Europees en anti-politiek, in dit geval anti-Porosjenko. Maar in elk geval niet pro-Russisch. Integendeel:
  http://maidantranslations.com/2014/11/01/ato-fighter-andrei-to-poroshenko/

  “Poroshenko you bitch, I do not believe you anymore! Your ceasefire means the severed legs of my friend and two more of ours killed. With your sell-out truce you surrender the positions that are washed in the blood of our warriors. The surrender of the 32nd Checkpoint is the work of toadies and idiots. We know our job, but can never understand who it is that you – politicians – work for?”

  Dit lijkt terechte kritiek want het commando van het Oekraïense leger is een rommeltje. Militairen en vooral vrijwilligers voelen zich in de steek gelaten wegens uitblijven van ondersteuning, materiaal en een goede organisatie en planning. Dat onvermogen slaat terug op de politiek die de legerleiding niet weet om te vormen tot moderne oorlogsvoering.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.