Gods werk in Saoedi-Arabië en bij ISIS. Met dubbelhartig Westers antwoord

beheading-in-saudi-arabia

Saoedi-Arabië heeft dit jaar al 59 mensen onthoofd, zo zegt Vice News in een achtergrondartikel. Meer dan alle westerse gijzelaars bij elkaar die ISIS onthoofd heeft en waarover zoveel te doen was. Westerse landen verdrongen elkaar om het hardst hun ongenoegen uit te spreken en in actie te komen. Het Nederlands parlement veroordeelde ISIS kamerbreed, stuurde vliegtuigen naar Irak, maar onderneemt geen actie tegen Saoedi-Arabië. Dit valt op z’n minst tegenstrijdig te noemen. Wordt dat verschil bepaald door oliebelangen?

Er is een verschil in uitvoering. ISIS benadrukt dat het oorlog voert tegen ongelovigen -alle niet-soennitische moslims- en gaat voor het kalifaat. Het provoceert de reactie van de ongelovigen waarmee het aan profiel en wervingskracht wint. Om fondsen, partners en vrijwilligers binnen te halen. Waar westerse landen in hun eigen profilering graag op ingaan. Hierbij past zelfs de dreiging door ISIS van Europa, maar dat lijkt er in antwoord op de westerse reacties later bijgehaald. De Saoedie’s hoeven minder geweld in te zetten om hetzelfde als ISIS te bereiken omdat ze hun macht al gevestigd hebben. Als het erop aankomt zijn ze even rigoureus als ISIS.

Er is geen verschil in motivatie tussen de Saoedische machthebbers en ISIS, maar toch reageert het Westen er verschillend op. Vice News citeert de Saoedische staatsbeul Mohammed Saad-al Beshi die in 2003 Arab News vertelde zich trots te voelen bezig te zijn met ‘Gods werk’. In het onthoofden van vrouwen zag-ie geen bezwaar, want ‘Ondanks het feit dat ik een hekel heb aan geweld tegen vrouwen, als het om Gods wil gaat, heb ik die uit te voeren’. Dit betreft dus een overheidsdienaar die het Saoedische regeringsbeleid verwoordt. ISIS en Saoedi-Arabië beroepen zich op God. Goed om ze allebei te bestrijden. Of te laten voor wat ze zijn.

Saudi-Arabia-barbaric-blo-389912

Foto 1: Openbare onthoofding in Saoedi-Arabië.

Foto 2: Openbare onthoofding in Saoedi-Arabië.

3 gedachten over “Gods werk in Saoedi-Arabië en bij ISIS. Met dubbelhartig Westers antwoord

 1. Onthoofden vinden ‘we’ barbaars. Het bombarderen van bevolking in bijvoorbeeld de Gaza met als gevolg uiteengereten en zwaar verminkte lichamen van onschuldigen waaronder 500 vermoorde kinderen vinden ‘we’ niet barbaars maar beschouwen ‘we’ over het algemeen als restschade. Wat is het verschil tussen het onthoofden uit Gods naam of het platbombarderen van onschuldigen uit naam van een Staat, of uit naam van verborgen gehouden Belangen.

  Like

 2. @Jan
  Je compliceert. Het gaat er niet om dat onthoofden barbaars is of dat zo zou worden gevonden. Wat trouwens niet waar is omdat er nauwelijks reactie komt op de onthoofdingen in Saoedi-Arabië. Het gaat om de vraag waarom het Westen zo verschillend reageert op het onthoofden door ISIS en de Saoedische overheid.

  Ik zie trouwens een fundamenteel verschil tussen het uitvoeren van een doodvonnis in Gods naam/ Gods wil/ Gods werk en het optreden -hoe verderfelijk en verkeerd ook- in naam van een staat. Over dat laatste is een politiek debat mogelijk, over dat eerste niet. Omdat iedereen kan zeggen namens God te handelen, maar God zelf nooit spreekt valt niet na te gaan of dat echt zo is.

  Kortom, in de politiek is die tussenschakel ‘in Gods naam’ onbruikbaar en kan het zelfs dienen als uitvlucht om geen politieke verantwoording af te leggen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.