George Knight

Debat tussen links en rechts

IJdele cultuurstrijd tussen voor- en tegenstanders Zwarte Piet

with 5 comments

piet

Gaat de discussie over stroopwafel, kaas, Smurf- of gekleurde Pieten ergens over? Nee. Zowel voor- als de tegenstanders maken zich belachelijk. Ze laten zich voor karretjes spannen en missen de kans om te zwijgen. Hun politieke kleur en wereldbeeld drukt Zwarte Piet kapot. Ze halen er van alles bij dat slechts zijdelings met Zwarte Piet te maken heeft: racisme, discriminatie, slavernij, nationalisme, identiteit of vaderlandsliefde.

Het debat gaat tussen de voorstanders voor verandering van Zwarte Piet en de tegenstanders ervan. Waarbij Sinterklaas zich opvallend van de domme houdt. Dat wordt uitgevochten op media waar tegenstanders de meerderheid hebben, maar voorstanders aan de winnende hand lijken omdat ze in onderonsjes meer toegang tot de oude media hebben. De FB-pagina Pietmakeover geeft voorstanders een podium. Vele voorstanders maken er een politieke exercitie van en schieten in de bevoogdende houding die afgelopen jaren de stemmers van de PvdA naar de PVV jaagde. Ondanks Wilders onvermogen dat blijkbaar kleiner is dan het onvermogen van de PvdA. Tegenstanders zetten zich schrap op de FB-pagina Pietitie met meer dan 2 miljoen likes.

Zo tekent zich een strijd af tussen een ‘elite‘ van BN’ers die door kunstzinnige of maatschappelijke ‘betere’ kringen nauwelijks gekend zal worden omdat die elite bekend is van de televisie waar ze hun onbeduidende kunstjes uitvoeren. De treurbuis die juist focus en realiteit is van de massa die door de eigen ‘elite‘ nu zo bevoogdend toegesproken wordt. Zodat de massa zich niet vertegenwoordigd voelt in het eigen domein van soap, amusement, quiz en kletsprogramma en richting volgende identiteitscrisis wordt gejaagd.

Als ik met het mes op de keel moet kiezen dan kies ik voor de massa en tegen de zelfbenoemde bovenlaag uit Hilversum die de eigen bekendheid die het enkel en alleen aan de massa ontleent inzet tegen die massa. Da’s ondankbaar en werkt averechts. Want Zwarte Piet verandert gewoon vanzelf en is afgelopen jaren stilzwijgend ook al veranderd. Maar stille diplomatie is aan het klatergoud en de eigen positionering van Pieter Hilhorst, Coosje Smid, Sophie Hilbrand, Tanja Jess en al die andere lokale helden uit het Hilversumse niet besteed.

pmo

Foto 1: Schermafbeelding van FB-pagina ‚Pietmakeover’, 18 oktober 2014.

Foto 2: Schermafbeelding van FB-pagina ‚Pietitie’, 18 oktober 2014.

5 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. http://www.volkskrant.nl/binnenland/kaaspiet-stroopwafelpiet-opgelost~a3769055/

  Zucht.

  “Een normaal gesprek is in Nederland niet meer mogelijk… Juist nu we in de wereld door zulke heftige tijden gaan, is het belangrijk dat we in Nederland door één deur kunnen.”

  King Billy

  18 oktober 2014 at 19:17

 2. @King Billy
  Van het standpunt van die Gario begrijp ik niets. Hij is tegen een compromis of geleidelijke verandering. Hij wil nu zijn gelijk. En alle anderen met een andere mening zouden racisten zijn en het debat op scherp zetten. Hij verwijt de ketel dat-ie zwart ziet.

  En godallemachtig, Paul de Leeuw is voor een make-over van Zwarte Piet. Nou, dat maakt uiteraard een geweldige indruk op de Nederlanders. Ik ben voor een make-over van Paul de Leeuw. Is dat van belang? Nee, zomin als Paul de Leeuw van belang is.

  George Knight

  18 oktober 2014 at 20:54

 3. Als we dan met z’n allen door één deur moeten omdat er naast Sinterklaas een Derde Wereldoorlog aan de deur klopt, is de enorme ophef in mainstream media outlets over enkele slachtoffers in Europa en de VS van het jarenlang genegeerde Ebola probleem terwijl in Afrika duizenden zwarte slachtoffers vallen, géén verkapte uiting van verborgen racisme.

  Uit solidariteit -of protest?- heel Nederland selfie’s maken terwijl ze bidden voor bruine bonen! Men weet maar nooit, de vanuit Freetown ingevlogen rijpe tropische mango’s kunnen zomaar besmet worden verklaard.

  King Billy

  18 oktober 2014 at 22:19

 4. @King Billy
  Exact, de spijker op de kop. Dat pseudo-racistisch geklets over Zwarte Piet ontneemt ons het zicht op het echte racisme. Dat dient bestreden te worden, niet een schijnvoorstelling ervan. Want echt racisme gaat ergens over, zoals leven en dood. Niet over pepernoten, roetvegen of kroeshaar.

  Zoals je treffend zegt, de WHO en de EU hebben de door ebola getroffen Afrikaanse landen grandioos laten vallen. Maar Nederland praat op hoge toon over het vermeende racisme van Zwarte Piet. Vol zaagsel, goede bedoelingen en een overdosis eigen voortreffelijkheid als aflaat in de kop.

  George Knight

  18 oktober 2014 at 23:04

 5. Ik ben het eens met Joke Kaviaar,

  ‘Ja, maar… Zwarte Piet is dan ook niet écht zwart. Zwarte Piet is een traditie minnende (blanke) Nederlander met voor één dag zwarte schmink en knalrode lippenstift op zijn gezicht, een lullig pakkie aan en een zak op zijn rug, die achter een al even traditie minnende (blanke) Nederlander met een toga, staf, mijter en opplakbaard aanloopt om namens hem cadeautjes aan kinderen uit te delen. Het grootste cadeau: de op slinkse wijze ingeprente gedachte dat zwarte mensen grappige knechtjes zijn die massaal aan het werk zijn voor de wijze oude blanke man. Dat is het beeld van de black face, onderschikt en minderwaardig. “Sinterklaasje, kom maar binnen met je knecht”. Wel schattig en leuk, maar niet serieus te nemen. En dát cadeau, besmuikt gegeven aan talloze kinderen elk jaar, is de kern van het probleem van Zwarte Piet. Het bepaalt hoe kinderen de rest van hun leven onbewust beïnvloed zijn door racisme. Hoe zij zwarte mensen de rest van hun leven automatisch zullen associëren met de simpele volgzame Zwarte Piet en vervolgens verwachten dezelfde kenmerken tegen te komen in die zwarte mensen. Deze beïnvloeding is zo sterk dat zelfs zwarte kinderen zelf in hun minderwaardigheid gaan geloven. ”

  verder lezen https://jokekaviaar.nl/hetzelfde-racisme.html

  En zo wordt racisme ons met de paplepel ingegeven. Zie maar eens een school te vinden voor je kind waar ze niét dat idiote feest vieren.

  jan

  19 oktober 2014 at 21:52


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: