Asia Bibi: helpen wraakzuchtige moslims de God van de islam?

‘God will help us’. Of God stort sommigen in ellende. Het Gerechtshof in Lahore bevestigde het doodvonnis tegen Asia Bibi. Een christelijke vrouw die in 2010 voor godslastering werd veroordeeld. Ze zou tijdens een ruzie met een moslimvrouw denigrerende opmerkingen over de profeet Mohammed hebben gemaakt. Advocaat Shakir Chaudry zegt in beroep te gaan bij het Hooggerechtshof.  De gouverneur van Punjab Salmaan Taseer en de minister van minderheden Shahbaz Bhatti die opriepen tot hervorming van de wet tegen de godslastering en die het proces tegen Bibi als gebrekkig kenschetsten werden in 2011 vermoord.

Islamitische geestelijken die in het gerechtshof aanwezig waren vierden de bekrachtiging van het doodvonnis van deze moeder van twee dochters als een triomf voor de islam. Een en ander roept opnieuw de vraag op wie op aarde de islam vertegenwoordigt. Is het ware gezicht van de islam vrede en verzoening of oorlog en wraak? Onlangs mengden westerse leiders als president Obama en premier Cameron zich in de discussie of ISIS de islam vertegenwoordigt. Ze zeiden van niet omdat de islam een religie van vrede zou zijn. Wat nu in Pakistan gebeurt wijst een andere kant op. Het dient onderhand erkend te worden dat er een populaire stroming binnen de islam is die ondubbelzinnig gaat voor wraak, geweld en het neersabelen van andersdenkenden.

De God van de islam -als we even in deze constructie geloven- moet hoofdschuddend aanzien wat er in zijn of haar naam gebeurt. De inspiratie van de islam eindigt op veel plekken met onverdraagzaamheid. Intussen wordt de formule dat de God van de islam de moslims helpt verdrongen door de verzuchting of moslims de God van de islam nog wel toereikend helpen. Zijn de wraakzuchtige moslims nog wel toerekeningsvatbaar?

7 gedachten over “Asia Bibi: helpen wraakzuchtige moslims de God van de islam?

 1. Toerekeningsvatbaar op basis waarvan? De denk- en handelwijze van deze religieus ge-inspireerde mensen wordt ontleend aan de logica in een dun boekje,18 bladzijden of zo, de Koran, welke is aangevuld met interpretaties.

  Like

 2. Als je ls jood gelooft in een machtige JHWH die menen nabij is en niet in de steek laat, zou je moeten rillen als jij mensen in wel in een hoek trapt. Als je als christen gelooft in de Pa vn jezus met liefde voor alle mensen, kun je je alleen maar rotschamen als jij mensen minder vindt en je toch maat christen blijft noemen. Als je in een Barmhartige Allah met een warm hart voor mensen gelooft, zou je je toch maar geen moslim meer moeten noemen als jij kil mensen de strot afsnijdt en groepen mensen afslacht!!

  Like

 3. @George: een lichtelijk off topic reactie.
  Hoewel in uiterst huiverig ben voor generalisaties, is hier toch wel uiterste waakzaamheid op zijn plaats. Ik denk dat (bijna?) alle grote wereldgodsdiensten stromingen kennen van pacifistisch tot oorlogszuchtig en bloeddorstig. De Islam lijkt mij echter langzaam maar zeker een extreme positie in te nemen, vergelijkbaar met het Christendom tijdens de kruistochten. Oorlogszuchtig, bloeddorstig en wraakzuchtig.

  Het uitzonderlijke van de Islam op dit moment in tijd en plaats is dat de onverdraagzaamheid t.o.v andersdenkenden een wettelijke basis lijkt te hebben in geografisch internationaal erkende gebieden. Het gaat daarbij ook nog eens om overbevolkte, economisch (en vaak ook intellectueel) onderontwikkelde gebieden met een pyramideachtige demografische bevolkingsopbouw waar veel kansloze jongeren een leven voor zichzelf moeten zien uit te kerven. Deze groepen waaieren uiteraard uit naar gebieden waar de kansen beter liggen, m.n de Westerse wereld. Ik kan dat geen mens kwalijk nemen. Onze waakzaamheid zou echter moeten bestaan uit het feit dat we ons bewust zijn dat deze jongeren – vaak jonge mannen – de waarden, normen en mores van hun moederland meenemen en derhalve kritisch bekeken mogen worden en wellicht speciale begeleiding nodig heeft.

  Dit soort berichten (in jouw blog) en ontwikkelingen die met de snelheid van een oververhitte tijdbom steeds vaker in het Westen bekend worden (nogmaals, het is niets nieuws) zouden ons wakker moeten schudden. We lijken echter niet in de gaten te hebben dat die bom op vijf minuten voor twaalf staat en denken nog 24-uur te hebben om hem te ontmantelen. We sudderen als het ware na ruim bijna 70 jaar nog even na van onze vredelievende winterslaap. We laten gematigden in de kou staan, kijken de andere kant op als een (NAVO) buurland weigert zelfs alleen maar logistieke steun te verlenen aan mensen die strijden om het grondgebied te behouden waar ze eeuwen lang hebben gewoond, maar nu vreemde elementen worden genoemd die vanwege het niet hebben van het juiste geloof verdienen uitgemoord te worden. Wereld- en religieuze leiders willen (en kunnen?) het monsterlijke beest niet bij de naam noemen omdat het politieke, zakelijke en/of militaire enz ‘vriendschappen’ schaad. We laten een lauw protest horen bij mensonterende straffen zoals jij hier aanhaalt.

  Niet alleen de Islamitische wereld is haar kompas kwijt, maar de Westerse wereld is ook moreel stuurloos. Zoals ik echter al heb geschreven: Dat was waarschijnlijk altijd al zo.

  Het enge in mijn ogen is dat de enige politieke leiders met kloten van staal mijn vijanden zijn en hun kompas niet kwijt zijn maar anders hebben staan dan wij gewoon zijn. In de winter naar het Noorden en de zomer naar het Zuiden. We zijn dus verrast als we ze in de winter tegenkomen als we op weg zijn naar de broodnodige zon in het Zuiden. Zij zijn niet verrast, maar goed voorbereid!

  Als het zo doorgaat verliezen we dus de strijd.

  Like

 4. 2014Z18493
  Vragen van de leden Van der Staaij (SGP), Omtzigt (CDA), Voordewind (ChristenUnie), De Roon (PVV), Servaes (PvdA), Ten Broeke (VVD) en Van Bommel (SP) aan de Minister van Buitenlandse Zaken over het doodvonnis van Asia Bibi (ingezonden 17 oktober 2014).
  http://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/kamervragen/detail.jsp?id=2014Z18493&did=2014D37580

  Vraag 1
  Heeft u kennisgenomen van het bericht dat het Hof in Pakistan het doodvon- nis van Asia Bibi heeft bekrachtigd?1

  Vraag 2
  Hoe apprecieert u deze uitspraak? Welke beroepsmogelijkheden zijn er nu nog open?

  Vraag 3
  Welke mogelijkheden hebben u en de internationale gemeenschap om het voltrekken van dit vonnis te voorkomen?

  Vraag 4
  Bent u bereid om alles op alles te zetten om haar leven te beschermen, waar mogelijk ook in samenspraak met Amnesty International, Human Rights Watch en andere organisaties die zich voor haar lot inzetten?

  Vraag 5
  Wilt u deze vragen zo spoedig mogelijk beantwoorden?

  Like

 5. Waar leidt dit soort (impotente?) vragen toe?

  Additionele vragen:
  1-ligt er iemand in Pakistan wakker van?
  2-zal de rechter zijn vonnis nietig verklaren?
  3-zijn we bereid onze politiek tov Pakistan te wijzigen?
  4-zijn we beried een grootscheepse actie op touw te zetten tegen dit soort praktijken?
  5-enz.
  6-zijn dit vragen zonder enige mogelijke en praktische follow-up?

  Like

 6. @Jack
  Ik twijfel of dit soort vragen -als onderdeel van een wereldwijde campagne- nut heeft. Soms helpt buitenlandse druk, soms niet. Als dit soort vragen alleen zijn bedoeld om het eigen morele standpunt -of wat daar voor doorgaat- te benadrukken dan zijn ze vals en oneigenlijk. Hoewel ze zelfs dan nog nut kunnen hebben.

  Ik vermoed dat van deze radicalisering van de Pakistaanse islam heel wat Pakistani wakker liggen. Om te beginnen de kleine niet-islamitische minderheid, maar ook de meer rechtsstatelijke, gematigde moslims die niet op voorhand tegen pluriformiteit zijn. Daarbij zal het velen in het overheidsapparaat zorgen baren wat voor slechte indruk dit maakt in westerse landen, bedrijven en vooral bij geldschieters.

  Hoe Nederland zou kunnen interveniëren in een binnenlandse Pakistaanse kwestie zie ik niet direct. Het lijkt me niet verstandig. Misschien is een uitruil een goed idee. In Nederland wonende moslims die ontevreden zijn over hun positie en daar voortdurend kond van doen ruilen tegen Pakistaanse christenen die ontevreden zijn over hun positie. Etnische zuivering op wereldschaal die merkwaardig genoeg in het Midden-Oosten al een decennium aan de orde is, maar in Europa nog nauwelijks omdat het een taboe is. Definitieve overgave aan het menselijk tekort en het erkennen van het falen van religies.

  Like

 7. Pingback: Waarom ik petitie Red Asia Bibi niet teken: de God van Christendom | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.