Waarom geen Open Moskee in Nederland? Hokjesgeest in de islam?

Dr. Taj Hargey is de stichter van de Open Moskee in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad. Hij reageert op een poging tot brandstichting in de moskee. Voor France.com legt hij uit dat de moskee niet sektarisch is, het fanatisme en extremisme bestrijdt en iedereen er welkom is. Vrouwen en mannen komen door dezelfde deur binnen en zitten in dezelfde zaal. Ook christenen zijn uitgenodigd. Deze intellectuele benadering van religie ondervindt tegenwerking van de gevestigde islamgroepen in Zuid-Afrika. Zijn ze bang voor een nieuwe concurrent?

Zo’n open instelling lijkt logisch en zeggen religies ook te beogen, maar in de praktijk komt het nauwelijks voor. Sektarisme is leidend in de hedendaagse islam. Is een Open Moskee het begin van een oplossing van de identiteitscrisis waarin de islam zich op dit moment bevindt? Te beginnen in Zuid-Afrika. Ook in Nederland?

2 gedachten over “Waarom geen Open Moskee in Nederland? Hokjesgeest in de islam?

  1. Waarom moet men zo nodig bij geloof weer aan moskeeën en kerkgebouwen denken? Het gewone gesprek hier in huis met, ook door mensenrecht, gerespecteerde, moslimlandgenoten en -buren, die met hun inzet=djihad, hun geloof in Allah belijden, hun dagelijkse ritueel gebed plegen, aalmoezen geven, in de ramadan vasten en als het kan naar Mekka gaan, zou in alle wederzijdse niet bedreigende vorm al meer dan genoeg zijn om elkaar minstens te begrijpen Nu kan het ook nog eens voorkomen dat men terrorisme gaat verwarren met islam!

    Like

  2. @Joost
    Omdat ik denk dat veel gelovigen elkaar vanuit een sociale behoefte toch in een kerk of moskee willen treffen. Dat is niet strijdig met het thuis- of buurtgesprek, maar sluit er naar mijn idee op aan.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.