Kasparov: Putin zonder twijfel gevaarlijkste man ter wereld

kasp

Garry Kasparov gaat lekker tekeer in de talkshow van Bianna Golodryga voor Yahoo News. Het is niet nodig om het met Kasparov eens te zijn om zijn interessante kijk op president Putin en Rusland toch te erkennen. Nadeel is dat hij geradicaliseerd is en wel erg vanuit een rechts-conservatieve hoek praat. Maar daarmee is wat hij zegt nog geen onzin. Kasparov meent dat Putin een groter gevaar is voor de wereld dan ISIS. Een waarheid als een koe omdat Rusland een groot aantal nucleaire wapens heeft. Wie de Nederlandse media en de paniekreacties over ISIS volgt zou bijna denken dat ISIS de grootste bedreiging voor de wereldvrede is.

De wetmatigheid van een niet-democratische leider als Vladimir Putin is volgens Kasparov het continu creëren van onrust en onveiligheid. Om als sterke man aan de macht te blijven. Hij meent ook dat door staatscontrole en staatspropaganda het lastig te zeggen is wat de exacte steun voor Putin is. Volgens hem zeker geen 80 of 85%. Putin die het na-oorlogse systeem van Europese veiligheid verbrak. Kasparov ziet bij het Europese establishment zwakke knieën en een gebrek aan ruggengraat wat het indammen van de Russische agressie betreft. De reactie van de VS en de EU was te laat en te zwak. Maar als het de bestaande sancties tot maart 2015 in stand weet te houden, dan vermoedt Kasparov dat de sancties invloed op de bevolking zullen hebben.

Foto: Schermafbeelding uit interview van Bianna Golodryga voor Yahoo News met Garry Kasparov. Zie voor interview hier (onderin).

Advertentie

8 gedachten over “Kasparov: Putin zonder twijfel gevaarlijkste man ter wereld

 1. Hét grote verschil is dat er maar zeer weinig Russen in de EU wonen. Alleen in de Baltische staten zijn er enclaves met Russischtaligen. Waarbij Russischtalig wat anders is als Russisch van nationaliteit. En, in de Baltische staten worden de Russischtaligen nog niet zo openlijk met de dood, vernietiging, en militair geweld bedreigd als in Ukraïne.

  Wat we wel EU-wijd hebben zijn serieuze concentraties van IS-taligen. En als we die mogen geloven dan worden die juist wel enorm achtergesteld, gediscrimineerd, en bedreigd.

  Daardoor heeft Poetin weinig handvaten om een reële dreiging aan op te hangen in andere landen.
  IS wel.

  Like

 2. @Marcel
  Rusland heeft kernbommen, ISIS niet. En Putin dreigt met het opzeggen van nucleaire verdragen. ISIS is een militaire dwerg vergeleken met de Russische Federatie. Opvallend, de dreiging van ISIS wordt overschat en die van de RF onderschat. Waarom?

  Waaruit je concludeert dat Russisch-taligen (inclusief Oekraïners) in Oekraïne openlijk met de dood bedreigd worden is me een raadsel. Er is daar een oorlog, maar waarnaar je verwijst lijkt op genocide. Maar dat is tussen de twee broedervolkeren helemaal niet aan de orde.

  Like

 3. ‘When Russian troops seized Crimea from Ukraine in March, Vladimir Putin assured the peninsula’s indigenous minority group, the Crimean Tatars, that Moscow would grant them better rights than Kiev had ever provided them. Six months later, Russia has exiled their leaders, outlawed their elected parliament, raided the homes of several Crimean Tatars, and threatened to deport or prosecute anyone who refuses to accept Russian rule.’
  http://www.buzzfeed.com/leonidr2/threatened-raided-and-exiled-opposing-putin-in-crimea#41mm5pb

  Like

 4. Mijnheer Knight, Rusland mag dan een kernmacht zijn, zij is ook een staat in de klassieke zin. Het ligt dan ook in de lijn der verwachting dat hij zijn kernwapens offensief in zal zetten omdat hij de NAVO niet kan verslaan, en niet de hele EU in een paar weken kan bezetten. De verwachting is dat de nucleaire afschrikking een MAD scenario dient. Ter verdediging dus. Van Rusland voorspel ik dat het zich aan de Geneefse conventie zal trachten te houden. Ook haar politiek is redelijk voorspelbaar.

  De Islamitische Staat mag dan geen kernwapens hebben, dat hele islamisme staat bol van de gelegenheidsallianties. En er zijn in de tussentijd wel degelijk islamitische landen met kernwapens. De geschiedenis leert dat die heel wat wispelturiger zijn. Dat ze verder maling hebben aan conventies als de Geneefse want : niet islamitisch.

  Voorlopig bevind zich van islamitische zijde wel degelijk een islamitische 5e colonne midden in onze samenleving. Ze is geïnfiltreerd in onze krijgsmacht, onze justitie, het overheidsapparaat, en de maatschappij als geheel. Dat hebben de Russen niet. Russen dreigen ook (nog) niet openlijk met oorlog tegen het westen.
  Islamisten wel. Wie de koran leest die ziet die oorlogsverklaring duidelijk voor zich.

  Mijn conclusie dat Russen en Russischtalige Ukraïners openlijk met de dood bedreigd worden komt voort uit gesprekken met mijn enige kontakt in Ukraïne en het goed volgen van de situatie daar. De regering weet wel beter als openlijk op te roepen, maar de afdelingen van Svoboda en Pravi Sektor hebben betekenis genoeg in het land. Bedreigingen komen uit die kringen.
  Ze bedreigen niet alleen ‘de Russen’ overigens, vooral Pravi Sektor is ook sterk in hatespeech richting ‘de Joden’. En het blijft niet bij bedreigingen. Er zijn zat rapporten waarbij tegenstanders op straat gemolesteerd werden door de ordetroepen van de regering.

  En vriendelijk dank voor uw opmerking over die Krim-Tataren. Ik had nog weinig van ze vernomen. Ik zal me eens wat meer in hun situatie verdiepen

  Like

 5. @Marcel
  Je gaat uit van aannames over de opstelling van de Russische Federatie die door de feiten achterhaald zijn. Tot enkele jaren terug was dit beeld op Rusland correct, maar sinds de bezetting van delen van Georgie in 2008 niet meer. Ook de bezetting van de Krim toont die andere opstelling van de RF die niet meer rationeel valt te noemen aan. Dat was onvoorspelbare politiek. Evenals de inzet van Russische militairen in Oost-Oekraïne dat was. Ook onverstandig omdat Putin zich geïsoleerd heeft.

  Wie had kunnen voorspellen dat in Europa in 2014 een land zou worden belaagd door militaire troepen van een ander land zonder oorlogsverklaring en zelfs maar toegeven van dat andere land dat het militair optrad? Dat optreden van de Russische anonieme groene mannetjes -wat Putin achteraf voor de Krim erkende- is in strijd met de Geneefse Conventie.

  Het kan best dat ISIS wispelturiger is, maar daar ging het niet om. Het ging erom of het Rusland van Putin gevaarlijker is dan ISIS. Rusland dreigt juist wel met een openlijke oorlog tegen Europa. In gesprekken met de Oekraïense president Porosjenko en Barroso van de EU noemde Putin dat hij Kiev of Oost-Europese hoofdsteden als hij dat wil binnen 2 dagen kan bezetten. Dat is openlijk dreigen met oorlog.

  Er zijn geluiden dat enkele Oekraïense vrijwilligersbataljons zich misdragen hebben tegen de pro-Russische separatisten. Dat moet onderzocht worden en als er aanleiding toe is moeten betrokkenen vervolgd worden. Omgekeerd zijn er ook enkele onderdelen van de separatisten -die meer lijken op lokale warlords dan een geregeld leger- die zich meer dan andere groepen misdragen hebben door moord, afpersing en nodeloze vernietiging. Zelfs Igor Girkin probeerde dat in te perken toen hij in Donetsk nog de baas was voordat hij door het Kremlin afgezet werd.

  De regering is machteloos en ligt aan alle kanten onder vuur. Vrijwilligers voelen zich geslachtofferd in de oorlog en zien de wapenstilstand als een overgave aan Putin. Wat het uiteraard is. De militaire leiding van de Oekraïense strijdkrachten wordt verweten de strijd niet professioneel te hebben gevoerd. Wat denk ik een terecht verwijt is. Hoewel het tegen getrainde Russische divisies met zwaar materiaal natuurlijk niet opkom. Maar tegen de separatisten en de Kaukasische huurlingen had Oekraïne de strijd in augustus moeten kunnen winnen. Met sluiting van de grenzen wat het Russische leger buiten de deur had gehouden. Met open grenzen was het op voorhand niet te winnen.

  Het is onjuist dat burgers op straat gemolesteerd worden door ordetroepen van de regering. Nogmaals, bepaalde vrijwilligersbataljons hebben zich misdragen, maar dat wil niet zeggen dat het Oekraïense leger een strijd tegen de eigen bevolking voert. Dat zou dom zijn, want een groot deel van de Russisch-sprekende Oekraïners staat aan de kant van Kiev en is voor de eenheidsstaat. Ze worden door Kiev gewoon als Oekraïners beschouwd. Wat Putin daar van maakt is weer wat anders.

  Dat over de joden lijkt me typisch iets uit de koker van de Russische propaganda. Ik lees van de andere kant juist dat in Rusland de joden vervolgd worden. Ik besteed er hier maar geen aandacht meer aan omdat antisemitisme blijkbaar wordt gezien als een middel om de tegenstander zwart te maken. De aantijgingen vallen niet te controleren.

  Evenals dat oude verhaal dat de Maidan-revolutie niet voortkomt uit een democratisch verlangen van onderop, maar een project van fascisten, neo-nazi;s en de NAVO is. Ach, in 58 jaar is er weinig veranderd. Toen kwamen de Sovjet-tanks naar Boedapest omdat de fascisten daar de macht zouden gegrepen hebben. Zie je de foto’s van de studenten en brave huisvaders voor je? Wie dus nu meegaat in dat verhaal van de Russische propaganda over een westers complot met inzet van fascisten kent de geschiedenis van Europa niet en doorziet de eigen tijd niet.

  Like

 6. De VS hebben nog meer kernbommen. En de VS hebben als enige natie deze al offensief ingezet terwijl het niet nodig was. Dus niet ISIS, niet Putin, maar Obama is dus de gevaarlijkste gek die er nu rondloopt. Wat een gezwets weer van Kasparov.

  Like

 7. @Pjotr
  De jarenlange ontwapeningsonderhandelingen over Start I tot en met New START wijzen uit dat er min of meer pariteit is tussen de nucleaire wapenarsenalen van de VS en RF. In de koude oorlog had de Sovjet-Unie zelfs meer kernwapens dan de VS. Dus het is onjuist dat de VS er nu meer heeft.

  Veelzeggend is dat Oekraïne dat begin jaren ’90 onder druk van vooral de VS, maar ook UK en Rusland haar nucleaire wapens inruilde tegen veiligheid en garantie van haar grenzen zich nu terecht bedrogen voelt omdat de RF die garanties uit het Boedapester Memorandum heeft gebroken en VS en UK evenmin dit verdrag nakomen. En Oekraïne in de steek laten. Om deze reden -en om politieke druk te zetten op de VS- oppert Oekraïne om weer een kernarsenaal aan te schaffen. Vanuit haar kwetsbare positie is daar iets voor te zeggen. Maar de non-proliferatie is er niet mee gediend.

  Like

 8. ‘Today, our contacts from among the residents of Luhansk (who for several weeks were unable to get in touch), have sent us information on how the militants carry out their shelling in and around the city in order to be able to blame the Ukrainian forces for the destruction and the deaths of civilians. In this way they try to convince local residents and their TV and news audiences of the crimes being committed against innocent people by the “Kyiv Junta”. While many residents, affected by the Russian propaganda, have taken their staged shows at face value, those who can analyze the facts understand who is actually destroying Luhansk.’
  http://burkonews.info/algorithm-provocations-murder-civilians-dpr-lpr-terrorists/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.