Oekraïners gefrustreerd over rechtspraak. Aanpak corruptie geëist

Kyiv Post bericht dat Oekraïners gefrustreerd raken omdat ze zien dat er geen recht wordt gedaan. Een grote schoonmaak en vooruitgang ontbreken. Niemand is nog veroordeeld of ‘geplukt’. Ondanks voorbeelden van omkoping en corruptie. De aanklager heeft zaken gesloten zonder iemand te veroordelen. De regering lijkt geen grip te krijgen op de oude macht die nog overal in de bureaucratie aan de touwtjes trekt. Om geloofwaardig te worden dient de fysieke bedreiging en intimidatie van politieke tegenstanders te stoppen. Dat past geen democratie die zich meent op Europa te oriënteren. De rechterlijke macht moet snel hervormd worden om de dieven en boeven hun gerechte straf te geven. Oekraïne wacht vele uitdagingen. President Porosjenko heeft afgelopen week de strijd tegen de corruptie de eerste prioriteit genoemd. Nu de aanpak nog.

Advertentie

6 gedachten over “Oekraïners gefrustreerd over rechtspraak. Aanpak corruptie geëist

 1. De politiek, dus ook het parlement…, aan zet in Oekraine. Tastbare ondersteuning, niet alleen in geld, is op alle terreinen aanwezig. Google eens „Ukraine reforms“.
  http://www.euractiv.com/sections/europes-east/what-association-agreement-means-ukraines-reform-agenda-301099
  „By signing the Association Agreement, the Ukrainian government also committed itself to implementing reforms that align with the “common values” and principles of the agreement. The EU can therefore expect an ambitious reform agenda in Ukraine that will include judiciary reform, constitutional reform, and the respect for minority rights, among others. The agreement thus has the potential to lead to significant political, economic, and social reforms in Ukraine. If the current government in Kyiv chooses to take these reforms seriously, it can count on the continuous support of the EU, the US and likely that of the IMF in the years to come.“

  Like

 2. Deel van het associatieverdrag, een civiele missie om juist deze uitwassen en corruptie te bestrijden.
  http://www.eeas.europa.eu/csdp/missions-and-operations/euam-ukraine/index_en.htm

  Iemand ooit nagedacht, of was daarover vooraf een inhoudelijke politieke discussie, om alvorens een associatieverdrag af te sluiten, de voorwaarden waaronder zo’n verdrag fatsoenlijk volgens de normen en waarden van de EU kan functioneren, de problemen eerst te adresseren in plaats van de problemen onderdeel van het associatieverdrag te maken?
  In het Europees Patrlement kan zo’n discussie niet plaatsvinden omdat het buitenlandse en het veiligheidsbeleid het exclusieve terrein van het European Council is.

  Like

 3. @King Billy
  De EU haalt al sinds de jaren ’90 buitenlandse politiek en gewone voorwaarden tot toetreding door elkaar. Vaak op afstand gedwongen door de VS. Achteraf wordt over Roemenië en Bulgarije gezegd dat ze bij toetreding niet aan de voorwaarden voldeden. Maar op het moment zelf werd gezegd dat ze wel aan de voorwaarden voldeden. Vreemd.

  In het geval Oekraïne is de implementatie van het associatieverdrag met de EU uitgesteld tot 31 december 2015. Geen slechte zaak. Reden die gegeven wordt is dat Oekraïne, maar indirect ook de Russische Federatie via de handelsstroom met Oekraïne, de concurrentie met goede, goedkope producten niet aankan. Maar een impliciete reden zou wel eens dat kunnen zijn waarnaar je verwijst en het voorbeeld van in de vuilcontainer gedumpte politici: te veel corruptie en te weinig rechtsstaat. Negen maanden moeten volstaan om een democratische baby te baren.

  Like

 4. Vergelijk het met de politieke strategie m.b.t. de Balkanregio. Eerst met EU hulp hervormen, dan praten we verder in grote lijnen En na 15 jaar onderhandelen -de eerste immer moeizame onderhandelingen met het problematische Oekraine begonnen in 1999- was er kennelijk ook geen ruimte meer in november 2013, terwijl de politieke en economische implicaties rondom Oekraine veel gecompliceerder zijn?
  Onder normale democratische verhoudingen was de roep om een Parlementaire Enquete allang gehoord.

  Like

 5. @King Billy
  Parlementaire Enquete? Goed idee. Wordt dat eerst vijf jaar onderhandelen over de samenstelling, opdracht en begrenzing ervan? Probleem blijft dat de EU geen politiek unie is die politiek moet optreden. Als een personenauto die vracht moet vervoeren, maar daarvoor eigenlijk ongeschikt is.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.