Iedereen verklaart de islam. Niemand kan anderen ervan uitsluiten

Twee weken geleden meenden president Obama en premier Cameron te weten dat ISIS niet islamitisch was. Want zo zei Obama: ‘No religion condones the killing of innocents’ (= Geen religie gedoogt het doden van onschuldigen). Maar deze week zei Obama wat anders. In de Algemene Vergadering van de VN citeerde hij instemmend de Britse #NotInMyName-campagne van de Active Change Foundation: ‘ISIS is hiding behind a false Islam’  (= Isis verstopt zich achter een valse islam). Is ISIS nou geen islam, een valse islam of islam?

Er is geen afdoend antwoord op de vraag naar de waarachtige islam omdat er geen ultieme instantie is die dat bepaalt. Iedereen kan claimen namens de islam te spreken. Wereldse leiders als Obama of Cameron hebben er al helemaal niets mee te maken. Gevolg hiervan is dat elke criticus de islam als een religie van oorlog kan voorstellen. Alleen religies met een sterke hiërarchie en acceptatie door gelovigen zoals de Rooms-Katholieke kerk weten de eigen godsdienst enigszins af te perken tegen invloeden van buitenaf. Paus en curie zijn continu in de weer om hun ‘merk’ af te schermen, te profileren en zo optimaal mogelijk in de markt te zetten.

Het is logisch dat Britse moslims kritisch zijn op ISIS dat vooral in Syrië en Irak opereert. Hun belangen liggen in Europa en zij hebben last van ISIS omdat het hun positie in de Britse samenleving beschadigt. De islam heeft in het Westen toch al zo’n slechte reputatie opgebouwd. De Britse moslims kunnen menen dat ISIS niet de Britse islam vertegenwoordigt en niet handelt volgens de uitgangspunten waar de islam voor staat. Maar hun mening is even vrijblijvend als die van de jihadisten die menen dat ze wel de islam vertegenwoordigen.

8 gedachten over “Iedereen verklaart de islam. Niemand kan anderen ervan uitsluiten

 1. 75% van de moslims gelooft dat er maar een interpretatie mogelijk is van de Islam.
  En dat is dus de wahabitische, zoals blijkt uit de 80% steun van moslims wereldwijd voor handen afhakken van dieven, doden van afgevalligen, onderdrukking van vrouwen enz.

  Like

 2. @Likoednederland
  Dank u. Het onderzoek van Pew waar u naar verwijst is genuanceerd en onderbouwt uw stelling niet. Het komt niet tot de conclusie dat 80% van de moslims het handen afhakken van dieven, doden van afgevalligen, onderdrukking van vrouwen enz. steunt. Alarmerend is wel dat substantiële minderheden in de verschillende landen geweld in naam van de islam gerechtvaardigd vinden.

  Like

 3. Nou, het staat er duidelijk:
  “In most countries surveyed, majorities of Muslim women as well as men agree that a wife is always obliged to obey her husband. Indeed, more than nine-in-ten Muslims in Iraq (92%), Morocco (92%), Tunisia (93%), Indonesia (93%), Afghanistan (94%) and Malaysia (96%) express this view.”

  In een eerder onderzoek ging het meer over handen afhakken en stenigen:
  “About eight-in-ten Muslims in Egypt and Pakistan endorse the stoning of people who commit adultery.
  About eight-in-ten Muslims in Egypt and Pakistan (82% each) endorse the stoning of people who commit adultery; 70% of Muslims in Jordan and 56% of Nigerian Muslims share this view. Muslims in Pakistan and Egypt are also the most supportive of whippings and cutting off of hands for crimes like theft and robbery; 82% in Pakistan and 77% in Egypt favor making this type of punishment the law in their countries, as do 65% of Muslims in Nigeria and 58% in Jordan. When asked about the death penalty for those who leave the Muslim religion, at least three-quarters of Muslims in Jordan (86%), Egypt (84%) and Pakistan (76%) say they would favor making it the law.”

  http://www.pewresearch.org/daily-number/stoning-adulterers/

  Like

 4. @Likoednederland
  Laten we niet goochelen met cijfers. Uw claim was dat 80% van de moslims wereldwijd het handen afhakken van dieven, doden van afgevalligen, onderdrukking van vrouwen enz. steunt. Dat onderbouwen de onderzoeken echter niet waarnaar u verwijst. Er blijkt hooguit iets in die richting per soort overtreding en voor een bepaald type land. Maar niet als algemene uitspraak over de steun voor allerlei overtredingen wereldwijd.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.