Arnhem: in Nijmegen bestaat geen anti-semitisme. Hoe kan dat?

De verbeterheid zou kunnen zitten in openheid’, aldus Sylvia Kuster van het Meldpunt Discriminatie Arnhem. ‘Zodat de zorg een stukje weggenomen kan worden’. Want aanpak is het een, maar zorg is het ander, zo concludeert deze vertegenwoordiger van het Meldpunt Discriminatie. Onze zorg. Kuster spreekt namens een sector die vanwege het eigen voortbestaan graag als een goochelaar het misverstand in de lucht houdt dat bespreekbaarheid en openheid belangrijker zijn dan aanpak. Dat in Arnhem gedacht wordt dat in Nijmegen anti-semitisme niet voortkomt is wereldnieuws dat opvallend onder de radar is gebleven. Zodat soms zelfs een aanpak niet nodig is bij gebrek aan een probleem. Het verstand staat er bij stil wat er in Arnhem allemaal gedacht, beredeneerd en uitgekraamd wordt. Voor het maken van onderscheid moeten we in Arnhem zijn.

2 gedachten over “Arnhem: in Nijmegen bestaat geen anti-semitisme. Hoe kan dat?

 1. Geweldig, weten Nederlandse Joodse mensen tenminste waar ze naar toe moeten verhuizen als de grond hen onder de voeten te heet wordt : -)

  Ik weet echter niet wat ik droeviger vind, de uitspraken van de woordvoerders en burgemeester of de impliciete acceptatie van het PvdA deerntje dat er geen antisemitisme in Nijmegen is. Ook van het politieke correcte van haar zakt mijn broek af. Als moslims gediscrimineerd worden (bijv. op de arbeidsmarkt) dan dient dat specifiek aan de kaak gesteld te worden en moet man en paard worden genoemd. Als homo’s in elkaar geslagen worden idem ditto, zonder erbij te vermelden dat ook moslims en/of zigeuners het ook wel eens moeilijk hebben. De angst om het probleem en de probleemgroeperingen helder en eenduidig te benoemen (uiteraard vanwege de daaruit volgende stereotyperingen) maakt dat elk beleid gedoemd is te mislukken.

  Daarbij komt dat antisemitisme binnen Christelijke en Islamitische groeperingen moeilijk (ik ben bang niet!) is uit te roeien. Veel Joodse mensen hebben dat allang geaccepteerd en houden er (mondiaal) impliciet of expliciet rekening mee. Dit betekent nadrukkelijk niet dat ze het accepteren, maar wel dat het (in mijn ogen onterecht) gerelativeerd wordt door bijv. te zeggen dat er altijd wel antisemieten (in hun omgeving) zijn en zullen blijven bestaan. M.a.w, ze maken zich er (vaak) niet al te druk over. Het hoort voor hen bij het leven zoals auto-ongelukken bij het snelverkeer.

  Like

 2. @Jack
  Havana aan de Waal als laatste toevluchtsoord voor joden. Je zou toch werkelijk verwachten dat sociale wetenschappers uit de hele wereld dit fenomeen komen bestuderen. Wat is het geheim van Nijmegen?

  De politieke correctheid van Martien Louwers gaat in haar lichaamstaal zitten. Ze kijkt er zo ongemakkelijk bij dat het net lijkt alsof ze het juiste moment afwacht om zichzelf bestraffend toe te spreken. Zo wordt in het Haagje van het Oosten politieke kramp vertaald die zich presenteert als moed, maar feitelijk angst en gebrek aan intellectuele onafhankelijkheid is.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.