Snowden en Rusbridger winnen Right Livelihood Award. Met ruzie

Hoofdredacteur van The Guardian Alan Rusbridger en Edward Snowden hebben een Right Livelihood Award  gewonnen. Zonder geldprijs. Ze speelden een hoofdrol in de NSA-affaire. Naast Asma Jahangir (Pakistan), Basil Fernando/ Asian Human Rights Commission (Hong Kong, China) en Bill McKibben/ 350.org (USA). De Zweedse prijs wordt beschouwd als een alternatieve Nobelprijs. Het belichaamt het principe dat elke persoon met volledige eerbied voor anderen en de natuurlijke wereld een eerlijk beroep moet uitoefenen. De jury prijst klokkenluider Edward Snowden voor ‘zijn moed en vaardigheid in het onthullen van de ongekende omvang van staatstoezicht dat fundamentele democratische processen en grondwettelijke rechten overtreedt‘.

De bekendmaking van de Awards vindt al sinds 18 jaar op het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken plaats. De uitreiking is al sinds 1985 in de Zweedse Rijksdag in Stockholm, in december kort voor de uitreiking van de Nobelprijs ceremonie. Maar dit jaar gaat het anders, zo bericht The Local. De minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt die al ruim 30 jaar geadviseerd wordt door de Republikeinse spindoctor Karl Rove zou een stokje gestoken hebben voor de aankondiging op zijn ministerie. Hij ontkent betrokkenheid.

De organisatie van de Right Livelihood Award overlegt met Snowdens advocaten of ze hem op 1 december naar Zweden kunnen krijgen voor de uitreiking in het parlement. Snowden heeft asiel in Rusland omdat vorig jaar op doorreis van Hong Kong naar Zuid-Amerika zijn paspoort door de Amerikaanse regering ingetrokken werd en hij niet verder kon reizen. De kans dat Snowden naar Zweden kan reizen moet klein worden geacht vanwege Amerikaanse druk. Carl Bildt is aftredend minister omdat het rechtse blok de recente verkiezingen verloor. Na de benoeming van de premier kunnen begin oktober de nieuwe ministers worden benoemd.

3 gedachten over “Snowden en Rusbridger winnen Right Livelihood Award. Met ruzie

 1. ‘zijn moed en vaardigheid in het onthullen van de ongekende omvang van staatstoezicht dat fundamentele democratische processen en grondwettelijke rechten overtreedt‘.
  =================================================
  Wordt hiermede de USA niet een dictatuur?
  Roberto

  Like

 2. @Roberto
  ‘Wordt hiermede de USA niet een dictatuur?’

  Lastige, goeie vraag. Ik denk het niet. Nog niet. Niet zozeer omdat het het regeringsbeleid, het verroeste politiek bestel en het opdringen van het bedrijfsleven nog veel vertrouwen inboezemen, maar vooral omdat in de Amerikaanse samenleving de tegenkrachten nog voldoende ruimte weten te nemen en redelijk goed georganiseerd zijn. De rechtsstaat en de instellingen functioneren nog sterk ondanks de verrotte politieke partijen. Er is dus een structuur en een hoog gekwalificeerde tegenbeweging met reserves die zich zomaar niet weg laten blazen. Maar tegen beter weten in. Want wie kijkt naar het met geheime middelen neerslaan van de Occupy-beweging door overheid en bedrijfsleven ziet weinig positiefs. Kortom, de VS redden het door de tegenkrachten en de oude instituties die ondanks de nieuwe machten nog overeind staan. Maar hoelang nog? Welke kant slaat de pendule op?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.