Protest in Moskou tegen rol Kremlin in Oekraïne

99687

In het centrum van Moskou zijn vandaag duizenden mensen op straat gekomen voor vrede in Oekraïne en om te protesteren tegen de rol die het Kremlin in het oosten van Oekraïne wordt toegedicht.’ Zegt de redacteur van Metro België hiermee precies het omgekeerde van wat-ie bedoelt te zeggen? De strekking is dat in het centrum van Moskou duizenden mensen betogen voor vrede in Oekraïne en tegen de rol die het Kremlin in dat conflict speelt. Maar dit citaat zegt wat anders, namelijk dat de mensen protesteren tegen de beeldvorming dat het Kremlin een rol in dit conflict wordt toegedicht. Is dat een denkfout, een kwestie van slecht Nederlands of een variant van het Vlaams-Nederlands dat door Nederlanders anders begrepen wordt dan door Vlamingen?

De demonstratie verenigt de burgerlijke oppositie tegen de Oekraïne-politiek van het Kremlin. Neues Deutschland ziet er een opmaat naar de opbouw van het maatschappelijk middenveld in. Of liever gezegd, de heropbouw die met de zogenaamde Sneeuw Revolutie in 2011 begon, maar daarna stokte. Politici als Michail Kasjanov en Boris Nemtsov namen deel. Provocateurs en nationalisten probeerden de demonstratie te verstoren. Demonstranten droegen borden met foto’s van in Oekraïne gesneuvelde Russische soldaten en riepen leuzen als ‘Nee tegen oorlog’, ‘De junta zit in het Kremlin, niet in Kiev’ en ‘Poetin, hou op met liegen!

Foto: Demonstratie in Moskou tegen de oorlog in Oekraïne, 21 september 2014.

19 gedachten over “Protest in Moskou tegen rol Kremlin in Oekraïne

 1. Duizenden?

  Op een bewoners aantal van gemiddeld 15 miljoen Moskovieten, nou dat is indrukwekkend , zeker op Putin
  Roberto

  Like

 2. @toetssteen
  De moderne Russische geschiedenis kent het fenomeen van de balling. Denk aan schrijvers/intellectuelen als Alexander Herzen die in de 19de eeuw naar min of meer hetzelfde streefde als Michail Chodorovski nu: tegen de autarkie en voor een burgerlijke, liberale democratie. Maar de balling staat op afstand en praat vanaf de zijlijn. Vaak hebben deze ballingen een moeizame relatie met de dissidenten die in het land zijn gebleven. Vraag is dus wat Chodorovski teweeg kan brengen in de RF. Dat hij zich politiek uitspreekt tegen het huidige regime in Moskou is een nieuw feit. Maar hoe helpt hij vanuit de verte de tegenstem mobiliseren?

  Like

 3. George,
  liberale democratie, valt daar ook de neo liberale democratie onder voor jouw?

  Nee toch hoop ik, kijk wat dat ons heeft gebracht, je moet wel heel ver terug gaan in de tijd dat dit iets positiefs bood voor de werkende mensen.
  Roberto

  Like

 4. @Roberto
  Kwestie van definiëring. De term liberale democratie verwijst niet naar wat tegenwoordig onder het neo-liberalisme wordt verstaan. Dat laatste wordt geassocieerd met de afbraak van de verzorgingsstaat, de economisering van de politiek, globalisme en de vermenging van politiek en bedrijfsleven. Dat brengt de burgers inderdaad weinig goeds. Liberale democratie betekent een regeringsvorm met grondwet, rechtsstaat, vertegenwoordiging van burgers en parlement. Toegegeven, het adjectief ‘liberale’ kan snel verkeerd opgevat worden.

  Like

 5. Olaf Koens van de Volkskrant typeert Chodorkovski als volgt:

  “Hij is een beetje de vertegenwoordiging van de jaren negentig. De oligarch, snel rijk geworden over de ruggen van vele anderen, een man die absoluut over lijken ging. Maar ook een man die heel veel heeft moeten boeten voor het politieke regime.”

  In 2004 was hij volgens het tijdschrift Forbes de rijkste man van Rusland en de op 16 na rijkste man van de wereld,

  Dan kun je op je klompen wel aanvoelen dat mocht Chodorkovski Rusland gaan leiden dat deze man enkel en alleen de belangen van het Neo liberalisme nastreeft.

  Like

 6. @Jan
  Uit wat iemand 20 jaar geleden deed kunnen we niet zomaar afleiden wat-ie straks gaat doen. Ofwel, voortschrijdend inzicht. Chodorovski heeft in gevangenschap veel witte en zwarte sneeuw gezien.

  Opvallend is wel dat in landen als de VS, de RF, China of Oekraïne de rijken de politieke macht grijpen. Wat soms de leiders zijn die we op het nieuws zien, soms poppenspelers die in de schaduw aan de touwtjes trekken. Een bedenkelijke ontwikkeling.

  Soms wordt dat anders uitgelegd. Zoals door de schatrijke Mike Bloomberg die tot voor kort burgemeester van New York was en zijn rijkdom juist aanvoerde als argument dat juist hij niet omkoopbaar of beïnvloedbaar was. Wat waarschijnlijk zo was.

  De tragiek van de huidige RF is niet dat de neo-liberalen van de macht gehouden moeten worden, maar al aan de macht zijn. De RF is een land dat het westerse kapitalisme heeft overgenomen zonder de waarborgen voor de burgers van de rechtsstaat die de westerse democratieën kennen. Maar jammergenoeg steeds minder lijken te kennen door dit af te breken.

  Dus op de overweging of de multimiljonair Chodorovski -met een toegekende claim van 50 miljard dollar van zijn oude bedrijf aan de RF- de burgers meer bescherming biedt dan de multimiljonair Putin is denk ik geen eenduidig en makkelijk antwoord te geven.

  Like

 7. Wat denk je George, zullen onze leden van de regeringen geen ” Puppet on a string zijn ” ?
  Roberto

  Like

 8. @Roberto
  Dat denk ik wel. Kijk maar naar de JSF wat een duidelijk gevalletje van lobbyisme en beïnvloeding is. CDA en VVD. Maar gelukkig is Nederland nog steeds een rechtsstaat met democratische instituties. Dat beperkt de willekeur en geeft burgers garanties die burgers van andere landen niet kennen. Kortom, het gaat om het totale plaatje van leiderschap, rechtsbescherming, instituties en representatie.

  Like

 9. Nog even en deze nagel aan de kist van de wordt heilig verklaard. Chodorkovski is een puppet van de bankers! Hij kan niet vooruit en niet achteruit.

  CDA/VVD hoe ridicuul op het enorme wereldtoneel.

  Like

 10. George,

  Liberale democratie betekent een regeringsvorm met grondwet, rechtsstaat, vertegenwoordiging van burgers en parlement.
  ====================
  Wel, het lijkt mij dat de meeste landen op de wereld wel aan deze eis voldoet, en kunnen we ook niet zeggen dat de RF niet democratisch zou zijn, en corruptie! wel die komt ook in alle landen voor.
  Dus laten we eerst die balk uit onze eigen ogen halen.
  Roberto

  Like

 11. @Roberto
  Laten we redeneren vanuit de positie van de burger. Was het maar zo dat de meeste landen op de wereld aan de genoemde eisen voldeden. Er is juist een ontwikkeling weg van de democratie in niet-westerse landen. (Terwijl westerse landen ook inperken, maar nog steeds op een hoger niveau van mensenrechten zitten). In vele landen worden die zogenaamde universele mensenrechten als westers gezien. Dat is onzin en een opportunistisch antwoord van de machthebbers om hervormingen niet door te voeren, de macht geconcentreerd te houden en de burgers rechten te ontzeggen. China is daarvan een stuitend voorbeeld, en vele Arabische en Afrikaanse landen.

  Terwijl dat in 1948 anders binnen de VN is geaccepteerd: ‘Alle mensenrechten zijn universeel, wat betekent dat mensenrechten gelden voor ieder mens op de wereld. De UVRM is, als resolutie aangenomen door de AVVN, niet als zodanig juridisch bindend. Omdat in de loop der jaren steeds naar de UVRM is verwezen in andere instrumenten wordt tegenwoordig algemeen aangenomen dat een groot deel van de inhoud van de UVRM deel uitmaakt van het internationale gewoonterecht, en daarmee juist wel juridisch bindend is.
  http://www.mensenrechten.nl/wat-zijn-mensenrechten/mensenrechten-op-een-rij

  Uit het feit dat het in de Sahara regent kun je maar beter niet concluderen dat het niet uitmaakt te kijken wat het verschil is met de regenval in Ierland of Schotland. Het is nogal een verschil of je kijkt naar de corruptie en de stand van de rechtsstaat in een land als Noorwegen of in Zimbabwe. Het verklaart niks om te zeggen dat overal corruptie voorkomt. Je verdoezelt er het onderscheid mee.

  Met de rechtsstaat in de RF is het slecht gesteld. Dat komt minder tot uiting in de ondergeschikte positie van de burgers die toch geen keuze hebben om deze staat te verlaten, dan in het wegtrekken van buitenlandse bedrijven die hun investeringen afbouwen vanwege de rechtsonzekerheid. Wat ze economische schade, gebrek aan bescherming en planningsmogelijkheden geeft.

  Klik om toegang te krijgen tot CP_Russia_ENG.pdf

  Zo schreef MEP Marietje Schaake in een resolutie in 2011 over de rechtsstaat van de RF:
  ‘uit zijn bezorgdheid over berichten over politiek gemotiveerde rechtszaken, oneerlijke processen en verzuim om ernstige misdaden zoals moord, intimidatie en andere gewelddaden te onderzoeken; dringt er bij de Russische gerechtelijke en rechtshandhavingautoriteiten op aan dat zij hun taken effectief, onpartijdig en onafhankelijk uitvoeren om plegers van misdaden voor het gerecht te brengen;’
  Zij laakt ook het gesloten politieke bestel waar tegenstanders van het regime geen ruimte krijgen om zich te uiten en op oneigenlijke gronden worden gehinderd of opgepakt: ‘overwegende dat Boris Nemtsov en circa 70 andere personen op 31 december 2010 in Moskou na een oppositiedemonstratie zijn gearresteerd’.
  http://www.marietjeschaake.eu/nl/2011/02/resolutie-over-de-rechtsstaat-in-rusland/

  Like

 12. Over de vrijheid van meningsuiting in de RF en de internetvrijheid:
  ‘The Kremlin is considering radical plans to unplug Russia from the global internet in the event of a serious military confrontation or big anti-government protests at home, Russian officials hinted on Friday’.
  http://www.theguardian.com/world/2014/sep/19/vladimir-putin-plan-unplug-russia-internet-emergency-kremlin-moscow

  Zie ook:
  http://rapsinews.com/legislation_news/20140919/272148667.html

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.