George Knight

Debat tussen links en rechts

Saoedi-Arabië is geen vriend, maar een vijand. Dus wat doen we?

with 6 comments

Opnieuw aandacht voor Raif Badawi, opnieuw aandacht voor Saoedi-Arabië.  Het is door velen al vele malen gezegd. Saoedi-Arabië deugt niet en Nederland zou afstand tot dit land moeten nemen. Maar het gebeurt niet. Bloggers zijn vogelvrij in dat door en door islamitische land. Zo goed als onbeschermd door de rechtsstaat. Wat moeten we doen met zo’n land dat een bondgenoot heet te zijn, maar feitelijk een vijand is?

Ik volsta met wat ik in mei 2014 over Raif Badawi en Saoedi-Arabië zei: ‘Dat land is al lange tijd een dwaling in het buitenlandbeleid van de westerse wereld. De EU moet overwegen de stap te zetten om afstand te nemen van een hypocriet land dat anderen de maat wil nemen. Wat de gevolgen ook zijn. Nederland gidsland, het kan nog steeds. Er is wel lef voor nodig. Het valt te betwijfelen of de Nederlandse politiek en zakenwereld die nog in zich hebben.’ Het antwoord is vijf maanden later nog duidelijker: de Nederlandse politiek en zakenwereld hebben geen lef, ze zijn gewoon laf. Het is niet anders. Het valt niet te begrijpen. Het valt niet te begrijpen. 

6 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Het Koninklijk Koppel heeft het al ruim voorgedaan: als het gaat om zakenpartners doen mensenrechten even een gedegen stap naar de achtertrede. (afbeeldingen op een Gouden Koets zijn er ook al een tijdje …)

  Like

  Thomas Körtvélyessy

  20 september 2014 at 23:56

 2. Het is denk ik zo gegroeid. Toen ze in Arabie straatarm waren hadden ze nog niet eens filosofen, laat staan onderdrukking. Nu zijn ze rijk, kunnen reizen hebben internet enz. Dan krijg je mensen die denken. Steeds meer de onderdrukking zal steeds rigider moeten worden om effect te hebben. Normale mensen daar denken ook als Ralf Badrawi. Het zal steeds moeilijker worden voor de Arabische leiders om zich boven die man te stellen, ze maken zich er steeds belachelijker mee. Totdat de dam die ze hebben opgeworpen doorbreekt.

  Like

  ronrozen

  21 september 2014 at 00:19

 3. Ja hoor het is heel goed te begrijpen. Het gaat namelijk over failstate USA en de petrodollar. Maar die mag niet falen, dus moet de rest kapot. Daarbij hebben ze het MO en zijn tot aan het merg verrotte prins Bandar bij nodig. Niet dat die gespeend is van veel intellect, maar brains zijn in te huren. Made in de USA.

  Waar het werkelijk om gaat is de opkomst van China! Dat is toch echt niet zo moeilijk?

  Like

  toetssteen

  21 september 2014 at 03:39

 4. George, je schrijft ‘het valt niet te begrijpen’. Heb jij enig idee waarom de Nederlandse politiek inzake Saoedi-Arabië zich niet uitspreekt naar jouw wens. Wat zouden de motieven kunnen zijn om geen afstand te nemen van dat land.

  Like

  jan

  22 september 2014 at 02:10

 5. @ronrozen
  Mooi betoog met positief perspectief. Ik hoop dat het zo gaat.

  @Jan
  We kunnen vele verklaringen geven voor het feit waarom Nederlandse politiek en bedrijfsleven zich inzake Saoedie-Arabië zo terughoudend opstellen. Om niet te zeggen: laf opstellen. Te denken valt aan handelsbelang, olie, wapenverkoop, de positie van de conservatieve soennitische Islam, de positie van het Saoedische koningshuis, de toestand in het Midden-Oosten en de positie van de moslims in Nederland. Maar ondanks al deze verklaringen die vanuit de logica van de belanghebbenden ontstaan, kan ik nog niet begrijpen waarom een staat de eigen burgers onderdrukt. Ofwel, de verklaringen legitimeren de onderdrukking niet.

  Like

  George Knight

  22 september 2014 at 10:38


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: