Lente in Jalta moet wakker schudden uit geestelijke winterslaap

jalta

Het in 2013 gelanceerde De Correspondent krijgt er in november een concurrent van rechtse signatuur bij als 5000 abonnees zich aanmelden: Jalta. Het eerste kost 60 euro per jaar, het tweede 84 euro. Initiatiefnemer Joshua Livestro gaat het om de verdediging van ‘West-Europese waarden’ zoals hij zegt in een opiniestuk met Annabel Nanninga in De Volkskrant: ‘Tegen het dictatoriale sofisme van Poetin en Erdogan en de openlijke minachting van de fundamentalisten moet een overtuigend intellectueel weerwoord worden geformuleerd. Wie wij West-Europeanen zijn, wat wij doen en zeker ook wat wij laten: dat verhaal schrijven wij zelf.’ De praktijk zal het leren hoe Jalta het intellectuele debat kan aanjagen. Waar De Correspondent vooral journalistiek wil vernieuwen, lijkt Jalta zich een andere opdracht te stellen. Namelijk de geestkracht van Nederland mobiliseren.

Livestro’s opmerking over ‘de zouteloze driekeer-de-Volkskrant’ pap van Hilversum is nog niet aangepast aan een medium en idioom dat bij de nieuwe wind hoort, maar vervalt in oude reflexen. Jalta moet leren doen waarin het goed is zonder te blijven hangen in negativisme. De paradox lijkt dat Livestro die zijn opiniestuk waarin hij Jalta uitlegt niet toevallig aanbiedt aan De Volkskrant. Vraag is of zijn achterban de oproep tot een intellectueel weerwoord volgt. Mogelijk is de afstand tussen Livestro en linkse intellectuelen minder overbrugbaar dan tussen hem en iemand als Frits Bolkestein met de rank and file van de rechtse beweging.

Foto: Schermafbeelding van ‘En de naam is… Jalta!’ van Joshua Livestro op De Dagelijkse Standaard.

Advertentie

5 gedachten over “Lente in Jalta moet wakker schudden uit geestelijke winterslaap

 1. Heerlijk, nog meer rechts geluid in de media, alsof mensen met een uitkering al niet vaak genoeg worden weggezet als luie mislukkelingen.

  Like

 2. Ik ben geen Rechtse zakkenvuller( alsof ze op links niet te vinden zijn) en ik behoor ook niet tot de linkse
  intellectuelen, en heb ook geen behoefde aan opiniemakers,
  Zelf denken en zoeken naar de waarheid,
  Zo moet het toch George?
  Roberto

  Like

 3. Oh, dit kan er ook nog wel bij. Premier Rutte zat er bij de beschouwingen over de begroting bij als de bestuursvoorzitter van de directie van een grote onderneming met tegenover zich oppositie die zich deels bijna kruiperig als een soort medezeggenschapsraad gedroeg. Verder nauwelijks aandacht voor het inhumane (zoals slecht gebracht door SP) en juist gedoseerde aandacht voor de gebruikelijke krassende geluiden van jukebox Wilders die in feite de echte oppositie verkracht. (Wiegel begreep dat vier jaar geleden al). = Mogelijk is de afstand tussen Livestro en linkse intellectuelen minder overbrugbaar dan tussen hem en iemand als Frits Bolkestein met de rank and file van de rechtse beweging = re: meer aftands kan het nauwelijks. L&B schreven gezamenlijk al in 2000 in Hollands Maandblad een absurde falsificatie over het fascisme. Het fascisme is een geweldcultuur of beter gezegd politieke pornografie. Maar L&B draaiden er hun hand niet voor om, om het fascisme te voorzien van ‘intellectuele wortels.’ Zowel in Frankrijk als in Engeland wist men destijds wel hoe F.B. was te kwalificeren: ‘een politieke hooligan.’

  Verder laat ik nader commentaar achterwege vanuit bewondering voor de grote Rusland-kenner George Knight.

  Like

 4. @Arjan
  Je moet je voor mij niet inhouden. Schiet maar lekker uit de heup.

  Overigens het logo van ‘Jalta’ roept bij mij Balkan-associaties op. Zoals het BATA-logo of het oude TESLA-logo. Zou dat de opzet zijn van Livestro?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.