Oekraïense crisis militair beslist. Is dat geheim?

In de week dat NATO-leden de leverantie van zogenaamde lethale wapens aan Oekraïne zijn gestart, wordt door de Oekraïense president voor de bühne gezegd dat een militaire oplossing niet mogelijk is. Tevens wordt president Obama nu ook door partijgenoten onder druk gezet om het Oekraïense leger te voorzien van wapens en real time informatie. Dus niet alleen president Putin liegt de waarheid over Oekraïne, ook president Porosjenko doet dat.

Een militaire oplossing moet juist wel een uitweg bieden uit de huidige crisis. Des te meer omdat het bevriezen van het conflict geen neutrale positie is, maar een belang dat de Russische Federatie nastreeft. Dat geen verantwoordelijkheid wil nemen door delen van Oost-Oekraïne in te lijven, maar evenmin het strijdveld wil verlaten. De uitkomst op het slagveld bepaalt de uitkomst aan de onderhandelingstafel.

De Russische escalatie wordt komende tijd dus beantwoord door directe betrokkenheid van enkele NATO-landen. Toch valt niet makkelijk in te zien waarom het Russische leger zich vrijwillig terug zou trekken uit Oekraïne. Daar heeft Putin geen belang bij. Een nederlaag van de separatisten zet hem in eigen huis alleen nog maar verder onder druk van rechts-nationalisten die Oekraïne als ondergeschikt aan hun eigen nationale zaak zien. Putin heeft dus belang bij het voortzetten van de geheime oorlog die is en niet is.

De militaire oplossing ontstaat als het Oekraïense leger opgewassen is tegen het Russische leger. Zowel in slagkracht van het materiaal als in satellietinformatie om snel posities onder vuur te nemen met vliegtuigen en artillerie. De militaire oplossing ontstaat als de Russische Federatie niet langer kan veinzen in Oekraïne niet aanwezig te zijn. Dan kan Putin in de Russische Federatie en daarbuiten diplomatiek en publicitair niet langer de vermeende onschuld spelen. Dat leidt dan tot inbinden of verdere escalatie. Of wat in lijn met de gevoerde tactiek tot nu toe is: een nieuwe geheime oorlog met weer ander stromannen, zetstukken, schaduwen en volmachten.

Trouwens, pikant in het verlag van Vice News is dat president Porosjenko een lid van het Azov-vrijwilligersbataljon een medaille uitreikt. De vrijwilligersbataljons liggen vanwege hun ideologie van twee kanten onder vuur. Ze worden fel bestreden door de separatisten en voelen zich in de steek gelaten en door uitblijvende steun zelfs geslachtofferd door het reguliere Oekraïense leger. Ze vormen nu de meerderheid van de strijdkrachten. De opbouw en uitbreiding van het reguliere leger met behulp van NATO-landen kan ervoor zorgen dat de strijd aan Oekraïense kant gedeïdeologiseerd wordt. Militair aan kracht wint, maar politiek minder onaanvaardbaar wordt voor de Russische Federatie.

Een gedachte over “Oekraïense crisis militair beslist. Is dat geheim?

  1. Analyse van Dmitry Tymchuk:
    ‘Personally, I thought and still think that the Donbas problem cannot be solved by peaceful means (theoretically, we can give Donbas ‘freedom,’ and then gradually and quietly tighten the bolts, but Russia will definitely not allow for this to happen). We need a different army for victory, which we have yet to create, but the good strong foundation of which has been laid during the current military action.’
    http://www.kyivpost.com/opinion/op-ed/dmitry-tymchuks-military-blog-donetsk-and-luhansk-peoples-republics-create-united-armed-forces-364913.html

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.