Nogmaals gevraagd: onderzoek naar kinderrechten in religieuze organisaties

Children_with_Dr._Samuel_Green,_Ku_Klux_Klan_Grand_Dragon,_July_24,_1948

Naar aanleiding van een kinderprogramma van de Evangelie Gemeente Utrecht vroeg ik afgelopen week in een stukje naar een onderzoek van kinderrechten in religieuze organisaties. Uit het pamperen van baby’s, peuters, kleuters en kinderen van midden/middenbouw zag ik een grens overschreden die zich slecht verhield met kinderrechten. Ik zag daarin een rol voor preventie: ‘Gelovige ouders of een religieuze organisatie mogen kinderen aansporen, maar niet in een dwingend programma binden. Het dienstbaar maken van meisjes vanaf acht jaar gaat verder dan stimuleren en is feitelijk onderwerping. Nodig is een grootschalig wetenschappelijk onderzoek waarin cursussen en programma’s van religieuze organisaties voor kinderen tot 12 jaar doorgelicht worden en bekeken wordt hoe maatschappelijk aanvaardbaar en in lijn met de kinderrechten deze zijn.

Ik stuurde de verwijzing naar het stukje met een begeleidende e-mail naar kamerleden van de commissie Veiligheid en Justitie en krijg tot nu toe slechts reactie van een kamerlid. Opvallend weinig, waar hetzelfde soort berichten over Edward Snowden, Julian Assange of Oekraïne altijd veel meer reacties uitlokken.

De reactie van Michiel van Nispen (SP) gaf aan waar het probleem lag: ‘Het is mij niet geheel duidelijk welke signalen er zouden zijn dat er rechten van kinderen zouden worden geschonden. Ik begrijp ergens uw zorg wel – aan kinderen kan en mag inderdaad niets worden opgedrongen – maar aan deze bijeenkomsten zie ik op het eerste oog niets vreemds.’ Waarop ik antwoordde: ‘ Inderdaad is op het eerste gezicht niet duidelijk dat er binnen religieuze organisaties kinderrechten geschonden worden. Maar dat zetten ze ook niet op hun website. Ik acht het echter niet onaannemelijk dat het gebeurt. Daarom lijkt me een verkennend wetenschappelijk onderzoek zinvol. In elk geval een commissiedebat daarover. Mij baart het zorgen dat kinderen van acht jaar in een cursusprogramma van 30 lessen wordt geleerd ‘om verantwoordelijkheid te dragen, leiderschap en dienstbaarheid’. Hoe stimulerend of hoe dwingend is dat? Heeft de politiek daar eigenlijk wel zicht op? Of de kinderombudsman? Ik begrijp de koudwatervrees van politieke partijen om zich niet te branden aan de vrijheid van godsdienst. Maar is de vrijheid van de kinderen het niet waard om verder te kijken?

Waarop Van Nispen antwoordde: ‘We kunnen echter niet, zonder dat we concrete signalen hebben dat er zaken mis zijn, vragen onderzoek in te stellen. Dat heeft niets met koudwatervrees te maken of het niet belangrijk vinden van de rechten het kind, maar met het feit dat er wel een concrete aanleiding moet zijn om überhaupt ergens onderzoek naar te laten instellen.’ Dit is langs elkaar heen praten, want ik vroeg niet om een concreet onderzoek bij een bepaalde organisatie, maar om een verkennend onderzoek. Liefst door een academische instelling die hierin is gespecialiseerd. Dat kan beginnen als administratief onderzoek dat de op kinderen gerichte programma’s onderzoekt om later in te zoomen op concrete instellingen als daar aanleiding toe is. Dan pas. Uit het gebrek aan reacties -of interesse- van kamerleden concludeer ik toch dat ze er hun vingers niet aan willen branden. Bevreesd om van discriminatie beschuldigd te worden. Preventie loont?

Foto: ‘Two children wearing Ku Klux Klan robes and hoods stand on either side of Dr. Samuel Green, a Ku Klux Klan Grand Dragon, at Stone Mountain, Georgia on July 24, 1948.

Advertentie

5 gedachten over “Nogmaals gevraagd: onderzoek naar kinderrechten in religieuze organisaties

 1. Het is gelovigen en ongelovigen in onze tijd hopelijk duidelijk geworden, dat kinderen met alle volwassem zorg opgevoed en opgeleid dienen te worden in vrijheid van godsdienst en vrijheid van meningsuiting. Heb dat zelf persoonlijk en in mijn lange onderwijspraktijk binnen een RK VWO-HAVO naar vermogen gelukkig al kunnen doen. Dat is hun kinderrecht Bij schending van dat kinderrecht dienen gelovigen en ongelovigen in landen met mensenrecht in hun Grondwet daar niet alleen op aangesproken maar ook op aangepakt te worden Iedere burger, gelovig of niet gelovig kan zich bij schending van dat kinderrecht dan ook melden bij onze rechtstaat.
  PS Het ongelovige nu (te?) actuele vermoeden, dat mn gelovigen dat kinderrecht wel zullen(moeten) schenden, kan dan bevestigd of ontkracht worden.

  Like

 2. @Joost
  Ik beschouw mezelf niet als ongelovige of atheïst, maar als secularist die het geloof-ongeloof voorbij is. Of liever gezegd, de kwestie van geloof interesseert me niet en ik spreek me er niet over uit als het verder gaat dan rechten, overheidsfaciliteiten en de publiciteit daarover.

  We zijn het erover eens dat onrecht aangepakt moet worden. Maar mijn kanttekening is tweeledig. Kinderen kunnen zelf niet voldoende voor hun rechten opkomen. En preventie kan helpen in de bewustwording om uitwassen de pas af te snijden.

  Het kinderprogramma van de Evangelie Gemeente Utrecht is gebaseerd op dat van de Saddleback Church in de VS. Met de geestelijke leidsman van conservatieve snit Rick Warren. Die sociale betrokkenheid verenigt met politieke denkbeelden over homoseksualiteit en abortus. EGU is slecht een voorbeeld, maar wel een dat telt.

  Mijn vraag is wat in een uitgebreid cursusprogramma aan kinderen tot acht jaar aan waarden en denkbeelden wordt overgebracht. Of: is het nodig dat zulke jonge kinderen in een onderwijssituatie worden gebracht parallel aan wat ze op school krijgen? Hoe speels en onschuldig het programma ook is, het heeft wel een doel dat in lijn is met het doel van de kerk. Dat maakt kinderen die de jaren des onderscheids nog niet hebben bereikt in mijn ogen kwetsbaar.

  Is het niet zinvol om in een verkennend wetenschappelijk onderzoek op het snijvlak van pedagogiek, theologie en recht religieuze organisaties door te lichten om te kijken of de gegroeide praktijk in lijn is met de kinderrechten? Geen strafrechtelijk, maar een oriënterend sociologisch onderzoek.

  Like

 3. Pingback: Tweede Kamer ziet nu geen aanleiding voor onderzoek kinderrechten in religieuze organisaties | George Knight

 4. Pingback: Tweede Kamer ziet nu geen aanleiding voor onderzoek kinderrechten in religieuze organisaties | George Knight

 5. Pingback: Kinderen kunnen zich niet ‘zo volledig mogelijk ontplooien’ als ze in de richting van een bepaald geloof gedwongen worden. Dus? | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.