Rockstar zegt Oekraïense elite de waarheid. Hoe bouwt het land een betere samenleving?

De Oekraïense president Petro Porosjenko kwam op de nu in Kiev gehouden jaarlijkse ‘Yalta European Strategy’ dat gesponsord wordt door oligarch Victor Pinchuk met een waarheid als een koe. Oekraïne zal de Krim niet door militair geweld terugveroveren maar door een betere samenleving dan de Russische te bouwen: ‘We will win a democratic, economic, liberal competition for the minds of the Crimea people’. Brian Bonner doet verslag voor Kyiv Post. Zoals zo vaak wordt zo’n ontmoeting weer een macht in zichzelf waar machtige mensen ingevlogen worden om hun waarheid te verkondigen die in lijn is met een onderliggende waarheid die verkocht moet worden. Totdat er een hofnar komt die als uitzondering de koning de waarheid mag zeggen.

Deze ‘soft power’ op de drempel van de Russische Federatie is tegelijk zwakte en sterkte van Oekraïne. Ermee kan dit land niet op tegen de Russische Federatie dat via militaire expansie landen in haar invloedssfeer probeert te trekken. Samen met de inzet van economische wapens zoals de energiepolitiek. Het antwoord voor de lange termijn is echter een gevaar voor de Russische Federatie als de inwoners ervan gaan inzien en ervaren dat op de drempel van hun land bij broedervolk Oekraïne de opbouw van een rechtsstaat met rechtszekerheid, een democratie met een open politiek bestel en een verzorgingsstaat van een redelijk niveau mogelijk zijn. Dat zal de vraag oproepen waarom dat in de rijkere Russische Federatie niet van de grond komt.

Maar op dezelfde ‘Yalta European Strategy’ wees rockstar Slava Vakarchuk van Okean Elzy op de lange weg die Oekraïne nog te gaan heeft. In een onverbloemde rede wees hij de Oekrainse elite terecht die sinds 1991 23 jaar heeft verknoeid: ‘23 jaar van nietsdoen’ voor het volk. Hij vroeg de elite in de zaal wat het afgelopen 23 jaar gedaan heeft om de situatie te voorkomen waarin Oekraïne nu terecht is gekomen. Ook in de Donbass. Volgens Vakarchuk dragen ‘alle presidenten, alle premiers en rijke mensen grotere verantwoordelijkheid dan anderen voor het lot van de natie’. In een debat sprak hij zijn mening uit dat de Russische propaganda door Oekraïne beter beantwoord moet worden en dat de wereld strengere sancties tegen Rusland dient te nemen.

Een gedachte over “Rockstar zegt Oekraïense elite de waarheid. Hoe bouwt het land een betere samenleving?

  1. Paul Goble ziet een verband tussen Hitlers SA en Russische separatisten die in Oekraïne vochten en nu zouden zitten stoken in de Russische samenleving. Komt er een tweede nationaal-socialistische revolutie die zich verzet tegen het kapitalisme van Putin?

    http://www.interpretermag.com/is-strelkov-the-ernst-rohm-of-putins-russia/

    Igor Strelkov, the former defense minister of the self-proclaimed “Donetsk Peoples Republic” and the ideological hero of many Russian nationalists, has called for the formation of an alliance between the left and the right to oppose a Maidan-style revolution to overthrow Vladimir Putin and promote democracy in the Russian Federation.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.