George Knight

Debat tussen links en rechts

Patriarch Kiev verklaart: Putin is in de ban van Satan

with 6 comments

ukr

In de oorlog spannen alle kanten God voor hun karretje. Dat kan zonder probleem, want Hij spreekt niet tegen. Indirect steunt dit de claim dat God een menselijke constructie is. De vraag naar het waarom van deze constructie is de vraag naar het bestaan van de mens. De redenen kunnen veelzijdig zijn. Mensen meten zich de mantel van God aan om een machtspositie te bereiken en anderen onder de duim te houden. Of zich verloren voelend in de kosmos willen mensen zo dolgraag een zin voor het leven buiten het leven vinden dat ze het optuigen tot een verhaal dat dat ondersteunt. Ze smokkelen zo hun eigen oorsprong naar binnen. Vaak tegen beter weten in. Omdat het besef ervan afbreuk doet aan de werking van de constructie is het een dogma van organisaties die God als opperwezen ‘voeren’ de vragen naar het ontstaan van God niet te bediscussiëren.

Maar de oorlog dus. Het is traditie om militairen die de strijd ingestuurd worden te zegenen. Zodat de kans bestaat dat de ene gezegende militair de andere gezegende militair gezegend van de wereld helpt. God moet daar bepaald tureluurs van worden. Omdat de stervenskans in een oorlog aanzienlijk is, lijkt het slim van de legerleiding om militairen te laten zegenen. In het Christendom wordt zo de opoffering van Christus voor de mensheid overgedragen aan de militairen. Met de suggestie dat ook de overwinning van Christus op het leger wordt overgedragen. En voor de ziel een plekje in het hiernamaals als het lichaam het begeeft in de strijd.

In het verlengde hiervan spreken kerkleiders zich tijdens een oorlog soms uit voor een wereldse partij. God wordt dan naar de aarde gehaald om gematerialiseerd te worden in een politieke verklaring. Meestal gebeurt dat op een omfloerste, humanistische manier die de kwetsbaarheid van het menselijk leven benadrukt. Maar soms gaat het verder, zoals het hoofd van Oekraïense Orthodoxe Kerk in Kiev patriarch Filaret in een verklaring van 5 september 2014  doet. Hij windt er geen doekjes om en weet zeker dat president Vladimir Putin in de ban van Satan is en geconfronteerd wordt met eeuwige verdoemenis. Tenzij hij tot berouw komt. Dat is niet niks. Of het werkt is de vraag. Zoals het altijd de vraag is of religie werkt. Ik heb m’n twijfels. Het wachten is op het Moskou Patriarchaat van de Oekraïense Orthodoxe Kerk dat de tegenpartij in de ban doet.

Passage uit de verklaring van patriarch Filaret over president Putin die niet bij naam wordt genoemd maar als nieuwe Kaïn wordt voorgesteld die z’n broer vermoordde. Dus: het Oekraïense broedervolk. Als waarschuwing voor de zonde:

‘Het was op zijn aandringen dat de media in zijn land dag en nacht in vele talen cynische leugens verspreidden over Oekraïne, vijandschap zaaiden tegen het Oekraïense volk, en tegen onze wens om onafhankelijk te zijn en te bouwen aan onze eigen soevereine staat, ze provoceerden bloedvergieten en moord in de Donbass.

Hij verspreidt ronduit flagrante leugens; organiseert en stuurt moordende huurlingen naar ons land, spreekt van “interne conflicten” waarbij hij naar verluidt niet betrokken is; stuurt zijn troepen naar Oekraïne, hij verklaart publiekelijk dat deze krachten daar niet aanwezig zijn. Op het moment dat in de Oekraïne de gesneuvelde soldaten, verdedigers van het vaderland als helden worden begraven, worden de soldaten van zijn land, die in de Donbass stierven, in het geheim begraven, zorgvuldig wordt de waarheid over de omstandigheden van hun dood verborgen.

Deze leider liegt cynisch, zegt dat zijn land geen partij is in het conflict in Oekraïne – hoewel hij er alles aan deed om het conflict aan te wakkeren en te onderhouden.’

russian-priest-belssing-soldier-e1270154750917

Foto 1: Schermafbeelding van een deel van de verklaring van 5 september 2014 van patriarch Filaret over de nieuwe Kaïn.

Foto 2: Russische priester zegent Russische soldaat, 2010.

6 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ach, Putin heeft de Russisch-orthodoxe kerk ingebed in zijn propagandabeleid. Bush jr. vergeleek Sadam Hussein en het toenmalige Irak met Gog en Magog. Mitterand consulteerde vervolgens een Zwitserse hoogleraar om Bush te begrijpen. Europarlementariers verschenen met clerica op het Maidanplein.
  In Nederlandse christelijke godshuizen werden herdenkingsdiensten gehouden voor de slachtoffers van de neergescho´ten Boeiing 777 uit Maleisie.

  King Billy

  8 september 2014 at 16:30

 2. Grappig.

  Arjan Fernhout

  8 september 2014 at 19:10

 3. Nog een geestelijk leider deed afgelopen dagen een duit in het zakje. De Tibetaanse Dalai Lama vergeleek in Welt am Sonntag China en Rusland, en heeft geen goed woord over voor president Putin:
  ‘Heftig kritisierte der Dalai Lama hingegen den russischen Präsidenten Wladimir Putin. “Herr Putin war erst Präsident, dann Premierminister, dann wieder Präsident. Das ist ein bisschen zu viel”, sagte der Dalai Lama der “Welt am Sonntag. “Es zeigt, dass er eine sehr egozentrische Einstellung hat: Ich, ich, ich!” Das ist eigentlich der Ursprung des Problems. “China und Russland seien zwei sehr unterschiedliche Fälle.’

  En:'”Wir hatten uns daran gewöhnt, dass die Berliner Mauer gefallen ist. Jetzt scheint Präsident Putin sie wieder bauen zu wollen. Aber damit schadet er seinem eigenen Land. Isolation ist Selbstmord für Russland.”
  http://www.welt.de/politik/ausland/article131976724/Der-Dalai-Lama-will-keinen-Nachfolger-mehr-haben.html

  George Knight

  8 september 2014 at 21:57

 4. Stuivertje wisselen zussen Putin en Medvedev heeft niet zozeer te maken met “ik,ik,ik”, maar met weloverwogen machtspolitiek, die achter de schermen nog structureel uitgebouwd moest worden m.h.o.op de lange termijn en wettelijke grenzen aan herverkiezingen. Daarbij was de betrekkelijk sympathieke en Westers-vriendelijke overkomende Medvedev voor een belangrijk deel het gezicht naar buiten. Ook internationaal. Mede door hem is de naieve EU op het verkeerde been gezet, terwijl Poetin doorsleutelde aan de opbouw van zijn binnenlandse en internationale machtspositie.
  Putin was en is een doorgewinterde, machtsbeluste, scrupuleuze ex-KGB’er, geobsedeerd door het verlies van macht van de voormalige USSR/Sovjetunie. Hij zet nu in op de Slavische volkeren, die na twee wereldoorlogen, na Stalin’s deportaties en herhuisvestingprogramma’ en de val van de Sovjetunie “ontheemd zijn achtergelaten”.
  Putin heeft geen oog voor staten met grenzen, maar voor ‘ontheemde Slavische volkeren’ op grond, dat doordrenkt is met Slavisch bloed. Religie wordt daarbij ingezet als propagandamiddel. Op straffe van een ‘Godwin’, maar Goebbels en delen van Mein Kampf vertonen verdacht veel overeenkomsten met waar Poetin nu mee bezig is.

  In St. Petersburg met eigen ogen gezien en eigen oren gehoord hoe corrupt de Russisch-orthodoxe Kerk te werk gaat. Arrogante rondschuivende mannen in monnikkenpijen worden bijna met net zoveel ontzag -of angst?-benaderd als de Berkut politie op strategische plekken in straten, op pleinen en in de Metro. Of die zgn. monnikken worden eerbiedig de ruimte gegeven, dan wel met een grote bocht omheen gelopen. Een ding viel opvallend vaak op, peperdure horloges en dikke gouden armbandkettingen bij fotograferende monnikken zijn moeilijk te verbergen. “Die dragen hun kapitaal bij zich, ze bestelen zelfs ekaar”, zei een Duitsprekende Rus , wiens vader legerarts was in Leipzig ten tijde van de DDR en doorliep daar de Lagere School. Nu jurist, die zwart moet bijwerken. Woont achter een fraai gerestaureerde gevel in een totaal verrotte volkcommunnewoning op vijftig meter van Nevsky Prospekt. Deelt woon/slaap/eetkamer van 12m², twee stapelbedden, met twee andere, toegewezen wildvreemden. Keuken van 10m² met douche ingebouwd in een klerenkastje voor 15 personen.

  Wat de isolerende sancties betreft: wederzijdse economische sancties isoleren wederzijds en kan ook voor het ‘politieke project EU’ zelfmoord worden. Daarvoor hoeven noch Putin, noch Yatsenyuk een muur te bouwen. Hoewel dit conflict allang niet meer alleen om Oekraine gaat. Dit reikt vanaf de Zwarte Zee, het Midden-Oosten tot Finland.
  Poetin is scrupuleus, de enige macht die Poetin kan stoppen zonder enorme consequenties is zijn eigen volk, beleidsmakers in het Kremlin en grote industrielen.

  Het EWI (Uni Keulen) publiceerde op 3 augustus een rapport dat er deze winter tijdens een koudeperiode van een week in februari bij een gasboycot een gastekort gaat ontstaan. Tamelijk breed uitgemeten in de Duitse media.
  Berekeningen zijn exclusief de vraag naar gas door Oekraine, dat lijdt onder een gasboycot en gas uit West-Europa krijgt. Wie gaat dát betalen?

  Waar Oettinger begin juni nog zei, dat er deze winter voldoende gas zou zijn, werkt Brussel inmiddels aan een noodplan, omdat -citaat Oettinger, 2 September j.l. in EUobserver. Illustratief voor de onnozelheid in Brussel:

  qte
  “That Putin would use false information, lies and weapons was beyond my imagination,” energy commissioner Guenther Oettinger said in Brussels on Tuesday. (02.09.2014)

  “That’s why I am not ruling out worst case scenarios any more,” he added, referring to Europe’s energy security

  Among the contingency plans being considered is a ban on LNG gas being exported out of Europe, a source familiar with the emergency plans told Reuters.
  unqte

  King Billy

  8 september 2014 at 23:59

 5. Als christen ben ik wat cynisch geworden met dreigen met Satan Dat een Poetin met bezetting van de Krim, met zijn waarschijnlijk militair inrgijpen in Oost Oekraine en met zijn waarschijnlijke BUKbeschieting van het Maleisische burgervliegtuig de volle afkeer van Jezus krijgt, zeker als hij dat schijnheilig loopt te ontkennen, kan ik me ook zonder de patriarch van Kiev maar al te goed voorstellen,… zelfs als niemand anders hem nu rechtdoend zou kunnen bestraffen..

  joost tibosch sr

  9 september 2014 at 15:23

 6. George Knight

  16 september 2014 at 14:39


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: