Dood en begraven van militairen is in Rusland een probleem

Update 27 mei 2015: Rusland heeft het steeds moeilijker om te ontkennen dat er Russische militairen in Oekraïne opereren. Niet als ‘toeristen’ of vrijwilligers, maar als geïntegreerde onderdelen van het Russische leger. De ontkenning dient drie doelen. Voorkomen van binnenlandse onrust over doden en gewonden, het vermijden dat westerse landen grip krijgen op het Russische beleid en tonen van minachting voor Oekraïne. Morgen verschijnt het rapport ‘Hiding in Plain Sight: Putin’s War in Ukraine’ van The Atlantic Council met nieuwe bewijzen van de Russische militaire betrokkenheid in Oekraïne. Inmiddels heeft het hybride leger van separatisten en Russen bijna zoveel tanks ter beschikking (700) als Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië samen (800). Bloomberg baseert zich op Oekraïense en Amerikaanse bronnen voor het gebruik van mobiele crematoria die nu ook door congresleden naar buiten worden gebracht. Oud nieuws wordt telkens afgestoft. 

Het Russische leger zet naar verluidt zes mobiele crematoria van het bedrijf Turmalin in om zich te ontdoen van lijken van gesneuvelde militairen in Oekraïne. Volgens onbevestigde berichten zijn dat er al zo’n 2000. De repatriëring en begrafenis van de lijken zorgt voor problemen omdat ze volgens het Kremlin niet bestaan. To be or not to be, in Soviet-stijl. Russische staatsmedia kunnen de doden niet langer negeren omdat ze anders de greep op de publiciteit kwijtraken. Nu bevestigen ze wat ze maandenlang ontkenden: Er zijn Russische militairen in Oekraïne. Uitkomst bieden mobiele crematoria waarin Ivan en z’n maten in rook opgaan.

Dit is sneuvelen voor een hoger doel zonder heldenbegrafenis, waardering of staatspensioen. Het rationalisme van de macht calculeert soldatenlevens als middel, niet als burger. Wat afgevaardigde Lev Shlosberg uit Pskov overkwam ondersteunt dit. Hij werd het ziekenhuis ingeslagen omdat hij aandacht voor rechten van militairen vroeg. Dat past niet bij een geheime oorlog die niet zou bestaan. Blijft de vraag wat het nationalisme van Putin betekent als militairen die elders voor het vaderland sterven in het geniep worden begraven of gecremeerd.

ps

Foto: Artikel in Novaya Gazeta met afbeelding van graven van enkele in Oekraïne gesneuvelde militairen uit Pskov waarop Lev Shlosberg de aandacht vestigde.

Advertentie

6 gedachten over “Dood en begraven van militairen is in Rusland een probleem

 1. Volgens onbevestigde berichten zijn dat er al zo’n 2000
  =========================================
  Zeker een bericht uit de Oekrainse Media,
  Maar 2000 doden die vallen niet weg te moffelen bijna elke dode heeft wel ouders en broer of zus, en bovendien is er ook nog internet met facebook in de Russische Federatie?
  klinkt voor mij meer als propaganda en/of een broodje aap verhaal.
  En hoeveel doden zullen het aan Oekrainse kant zijn?
  Roberto

  Like

 2. @Roberto
  Niemand weet het exacte aantal doden aan Russische kant. De Russische legerleiding waarschijnlijk ook niet. Maar of het er nu 500, 1000, 2000 of 3000 zijn is niet de hoofdzaak. Wat een onafhankelijke waarnemer als Lev Shlosberg zegt over het grote aantal doden alleen al in zijn stad Pskov doet vermoeden dat de schatting van 2000 niet zo gek is. Probleem is dat Rusland het aantal doden om politieke redenen onder de pet houdt en de schattingen van Russische mensenrechtenactivisten (soldatenmoeders), een enkele onafhankelijke politicus als Shlosberg of de Oekraïense inlichtingendienst moet komen.

  Het klopt dat er op sociale media vele getuigenissen zijn van vermissingen en doden. Op speciale en individuele FB/VK-pagina’s. Bijvoorbeeld:
  http://www.mamasoldata.org

  Let wel: boven die 2000 Russen -voor wat het waard is- komen nog de huurlingen uit de Russische Federatie en de lokale separatisten. Daar heb ik nog geen schatting van gezien, maar dat zullen er waarschijnlijk in totaal ook vele duizenden zijn. De doden aan Oekraïense kant, dus reguliere leger en vrijwilligersbataljons is naar schatting dik in de 800.

  Like

 3. Wel George,
  Dat wordt het nog ongeloofwaardiger, dit zou betekenen dat de Oekrainse strijdkrachten een grotere slagkracht moeten hebben dan de Russische, ik zag gisteren een interview waarin werd gezegd dat de Oekraine de strijd al zowat had opgegeven, straks wordt er nog gezegd dat het komt omdat de Russen zonder wapens naar het front worden gestuurd.
  George de Russen zijn beter opgeleid dan de Oekrainiers, en hebben betere wapens, en ze zijn gemotiveerder.
  Roberto

  Like

 4. @Roberto
  Nee, het kan wat anders betekenen. Namelijk dat de Russische militairen onvoorbereid en slecht ingelicht de strijd zijn ingestuurd. De getuigenissen van de tien gevangengenomen Russische paratroepers die ‘per ongeluk verdwaald waren in Oekraïne’ wijzen daar ook op. Ze dachten dat ze op oefening in Rusland waren en bevonden zich ineens in een ander land. Als je naar de foto’s van de gedode Russische militairen kijkt valt het ook op dat vaak het niet om gelouterde troepen, maar om rekruten of in elk geval jongen jongens van rond de 20 jaar gaat. Dus met weinig gevechtservaring.

  Maar hoe de cijfers precies liggen weten we dus nog niet. Ik vermoed dat de Oekraïense strijdkrachten in de afgelopen 2 weken honderden militairen hebben verloren door de snelle opmars van de separatisten en de Russische tanks en door de omsingelingen waaruit ze zich met veel verliezen moesten uitvechten.

  Ik weet niet hoe objectief het verslag was wat je zag, maar ik denk niet dat de Oekraïense strijdkrachten de strijd opgeven. Integendeel, ik denk eerder dat ze nog vasthoudender zijn geworden door de inmenging van het Russische leger op hun grondgebied en voor jaren aan haat hebben ontwikkeld om tegen de Russen te vechten.

  Ik betwist dat de Russen gemotiveerder zijn. Oekraïners vechten voor hun eigen land en grondgebied om een indringer te verdrijven. De Russische militairen weten dat ze feitelijk niets te zoeken hebben in een land waarover tot een jaar geleden in de Russische publiciteit nog werd gezegd dat het een broedervolk was. Of de Russische militairen beter opgeleid zijn ligt eraan. Sommigen die met moderne tanks of complexe wapensystemen opereren zullen zeker goed opgeleid zijn. Maar al die jonge zandhazen die zonder instructie en oefening Oekraïne ingestuurd werden zonder dat ze echt begrepen waar ze waren of zelfs dachten dat ze aan een oefening deelnamen dienden als kanonnenvoer voor Oekraïense vliegtuigen of artillerie. De Russische legerleiding en Putin zouden daarvoor terecht moeten staan. Het is mesjogge zo oorlog te voeren.

  @Pjotr
  Off focus, het heeft niks met het onderwerp te maken. Maar ik laat het deze keer maar staan omdat het de tragiek van de oorlog goed weergeeft. De separatist schetst de onverzoenlijkheid van beide kanten, en het feit dat manschappen van beide kanten naar de slachtbank worden geleid. Dat belooft weinig goeds op een echte vrede. Volgende keer graag in focus.

  Like

 5. Russian politician and activist, founder of the group «Load-200″ (killed — ed.) Olena Vasilieva writes about it on her Facebook page, reports Obozrevatel.

  «Load-200 arrived at Murmansk today (Tuesday — ed.). The name of the killed is Sergiy Holodov. His parents were looking for him through us. Found… The humanitarian convoy, which was delivering aid to Ukraine returned to Russia, but for some reason all Kamaz trucks were diverted to Rostov. Earlier I was warned that 52 Kamaz trucks from humanitarian convoy have left Ukraine for Russia on Friday with Load-200 on-board,» — wrote Vasilieva.
  http://en.inforesist.org/52-kamaz-trucks-with-load-200-departed-from-ukraine-to-russia/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.