Nieuw bewijs van Russische troepen op Oekraïense bodem. Dus?

Sky News filmt in de buurt van het Zuid-Oekraïense Novoazorsk militairen en hun bewapening die in op alles op reguliere Russiche troepen wijzen. Ze opereren als Russische troepen en zien eruit als Russische troepen. Militaire experts bevestigen hun aanwezigheid. Hoeveel Russische militairen er op Oekraïense bodem zijn is van belang voor het verloop van de strijd, maar niet voor de definitie van agressie. De NATO meent dat Rusland met 3.000 manschappen en honderden tanks en militaire voertuigen op Oekraïense bodem opereert. Net voldoende om de nederlaag van de pro-Russische separatisten af te wenden. De rest staat aan de grens.

Econoom en analist Vladislav Inozemtsev zegt in een prikkelend betoog (vertaald in NRC): ‘Moet het Russische optreden als agressie worden gezien? Zeker: de VN-Veiligheidsraad omschrijft agressie onder meer als het trainen en sturen van huurlingen naar een ander land, en ook de verstrekking van wapens – en dit is in Oost-Oekraïne nu allemaal aan de orde.’ Waarom veroordeelt de VN de agressie van Rusland niet? Oorlog is iets van alle tijden. Veroorzaakt door geniale gekte van dwazen die het zicht op de realiteit zijn kwijtgeraakt. Oekraïne zit er maar mooi mee. Evenals de Russische militairen die zonder oorlogsverklaring onwettig een ander land zijn binnengevallen en straks als oorlogsmisdadigers terecht kunnen staan. Als ze het al overleven.

russians-vcp-104-00053202-1-522x293

Foto: Sky News: ‘The men were filmed travelling in a small convoy

24 gedachten over “Nieuw bewijs van Russische troepen op Oekraïense bodem. Dus?

 1. Weer een interessant onderwerp van een Rupert Murdoch zender. 100% betrouwbaar nieuws 🙂

  Like

 2. Waarom veroordeelt de VN de agressie van Rusland niet?
  ===============================
  Omdat de VN niet met 2 maten wil meten?
  Je kan als land nu eenmaal niet gaan beslissen, wie er in een ander land de scepter zwaait, ook niet als je Rusland of Amerika heet. Als een land in de persoon zich opstelt als een agressor, dan is er ook nog een VN die dit moet behandelen.
  Roberto

  Like

 3. @Pjotr
  Kun je aangeven wat er feitelijk niet klopt -of niet betrouwbaar is- in de berichtgeving van Katie Stallard voor Sky News?

  ‘Sky News operates under the requirements of United Kingdom broadcasting regulations that require neutrality and impartial, unbiased coverage. It is viewed by some in the media establishment as an impartial and unbiased provider of news.’
  http://en.wikipedia.org/wiki/Sky_News

  @Roberto
  Ik begrijp niet wat je bedoelt. De VN treedt toch in allerlei conflicten op? Waarom zou dat hier niet kunnen? Nog los van de positie die de VS en de Russische Federatie in de Veiligheidsraad innemen? Zou je het wel wenselijk vinden als de VN zou bemiddelen?

  Like

 4. Sky News, opgericht in 1989, is een Britse 24 uurs nieuwszender, onderdeel van British Sky Broadcasting, dat weer voor 39.14% in handen is van 21st Century Fox.

  21century Fox is dan weer Rupert Murdoch. Ik zou daar mijn nieuws niet vandaan willen halen.

  Je ziet hier verschillende shots waar we dan weer van moeten aannemen dat deze shots allemaal in hetzelfde gebied zijn gemaakt. En dat het Russen zijn op Oekraïens grondgebied. Even later is ze aan de andere kant bij het Oekraïense leger. Ik moet er dan maar van uit gaan dat dat een kilometer verder op is. En dan komt er wat beweging.
  Een hoop plak- en knipwerk waar ik dus niets van kan maken. En zeker niet zou gebruiken om iets te bewijzen.

  Like

 5. Zou je het wel wenselijk vinden als de VN zou bemiddelen?
  ===================
  Ja natuurlijk, daar zijn ze toch voor in het leven geroepen.
  Maar bemiddelen? ik zou nog wel een stap verder willen gaan.
  En ja, ze bemiddelen in veel conflicten, maar toestanden als zo’n 10 jaar geleden in Irak mag ook niet meer gebeuren

  Roberto

  Like

 6. @Pjotr
  Wat je beweert ontgaat me. Nieuwsverslagen bestaan altijd uit verschillende shots. Waarom zouden ze niet in hetzelfde gebied zijn gemaakt? In welk gebied zouden ze dan wel zijn gemaakt? De reporter schetst de omstandigheden en geeft aan dat er sterke aanwijzingen zijn dat het om Russische militairen gaat die zich hier op Oekraïens gebied bevinden. Dat ondersteunt Sky News met ondersteunend bewijs van militaire deskundigen. Ik begrijp dat je er niets van kan -of wil- maken. Een kwestie van perspectief.

  Interessant artikel over de werving en uitzending van Russen naar Oekraïne. Door een Russische soldaat anoniem verteld tegen oppositiekrant Novaya Gazeta:
  http://euromaidanpress.com/2014/09/04/russias-recruiting-for-fighting-in-ukraine-as-told-by-volunteer-its-a-total-mess/

  @Roberto
  Een stap verder dan bemiddelen? De VN die uitrukt met brandweerauto’s met Ban aan het stuur?

  Like

 7. Het ultieme cynisme van de Europese machthebbers: Op hetzelfde moment dat separatisten en Russische militairen Mariupol bestoken dat door delen van het Oekraïense leger wordt verlaten bijten ze zich vast in een zogenaamd staakt-het-vuren dat zoals alle keren daarvoor slechts zeer tijdelijk zal zijn. Of ze het begrijpen, net doen of ze het begrijpen of het volstrekt niet begrijpen wat Rusland doet is de vraag. Het komt de Europese leiders prima uit om net te doen alsof ze het begrijpen en voort te modderen.

  Ze bedienen daarmee president Putin op zijn wenken, want wijzen oorlog en Russische verantwoordelijkheid af. Ok, grootschalige oorlog is onverstandig, Europa ziet de noodzaak van vechten niet in, maar zadel Rusland dan op z’n minst optimaal met de lasten van de oorlog op die het in Oekraïne voert.

  Like

 8. George,
  De VN heeft ik geloof 192 leden, er zijn er geloof ik 5 die de dienst uitmaken, de rest is stemvee.
  Dat moet anders, landen behoren zich te schikken naar de VN.
  Roberto

  Like

 9. Must read van Tim Judah voor allen die nog twijfelen aan de betrokkenheid van het Russische leger in Oekraïne:
  ‘Then, in the last two weeks of August, everything changed again. The Ukrainians said that regular Russian troops were crossing the border, a contention supported by western intelligence reports. More and more stories are being written in the Russian press too about soldiers killed in action in Ukraine, though the Russian government flatly denies that any regular soldiers—as opposed to volunteers who have come on their own—have crossed the frontier. However not only is there mounting evidence of the presence of regular Russian soldiers but the fact that the military situation has changed so rapidly also suggests the rebels have acquired new strength.’
  http://www.nybooks.com/blogs/nyrblog/2014/sep/05/ukraine-catastrophic-defeat/

  Like

 10. Commentaar op FB-pagina Robert van Voren:
  ‘EU is the real problem. Not Putin who will vanish one day. Within three years? EU has fear for the fear itself. Is it naivety, calculation or lack of imagination of the European leaders? They want to rationalize and rationalize till the bitter end in playing Risk with a lunatic. Point is they still walk and talk with Putin in his Potemkin-village and praise his façade. While Putin knows his village is fake. Russia in which corruption, fraud, violations of human rights, no free press, violations of law and a party state with a Führer are the standard. Hollande, Cameron or Merkel behave as if Russia is Belgium or Holland. A country open to negotiation. However, they know perfectly well that it is not so. Keeping up appearances is their main goal. Who are they trying to fool? Especially themselves?’

  Like

 11. Reactie op een stuk van de SP’ers Emile Roemer en Harry van Bommel:
  http://harryvanbommel.sp.nl/weblog/2014/09/04/geen-navo-lidmaatschap-voor-oekraine/#comment-1100964
  Helemaal mee eens, als het om een conflict tussen rationele landen zou gaan. Maar dat is niet zo, dus het uitgangspunt van dit stuk is verkeerd. Het Rusland van Putin handelt niet rationeel. Want de-escalatie moet wel van twee kanten komen. Hoe wil de SP dat aan Putin opleggen?
  In de laatste alinea neemt Van Bommel het standpunt van kanselier Merkel over: decentralisatie maar geen federalisering (waarover ze vice-kanselier Gabriel terugfloot). Verstandig, maar ook Merkel ontbreken de middelen om Putin van militair geweld in Oekraïne af te laten zien en tot overleg te bewegen.
  Of sowieso Oekraïne als identiteit te respecteren. Dat doet Putin en de macht in het Kremlin niet. Het pappen en nathouden van de Europese elite dat verdwaasd rondloopt in het Potemkin-dorp van Putin maakt het er nog erger op. Zei Putin vorige week niet dat Kazachstan nooit een land is geweest, met de suggestie dat het de volgende prooi wordt voor de Russische agressie?
  Kortom, ook Van Bommel vergeet een streep in het zand te zetten om Putin te stoppen. Mooie vergezichten en overwegingen met een hoog enerzijds/anderzijds gehalte veranderen daar niks aan. Ook Van Bommel staat machteloos.
  Een politiek-filosofische kwestie van zelfbeschikking schuift Van Bommel onder het tapijt ten koste van zijn focus op geopolitiek. Oekraïne is immers een autonoom land en geen afgeleide van andere landen of machtsblokken. Uiteindelijk moet het zelf kunnen beslissen over de koers die het wil inslaan. Zelfs als het ervoor kiest om niet langer een vazalstaat van de Russische Federatie (tot februari 2014), maar van de VS te zijn. Des te meer omdat het Boedapester Memorandum van 1994 met de handtekening van Rusland, VS en UK aan Oekraïne onafhankelijkheid en bestaande grenzen garandeert. Waarom noemt Van Bommel dat niet?

  Like

 12. Volgens onbevestigde berichten zijn er tot nu toe zo’n 2000 militairen van het Russische leger in Oekraïne om het leven gekomen. De repatriëring en begrafenis van de lijken zorgt voor problemen omdat ze volgens het Kremlin niet bestaan. Russische staatsmedia kunnen dat niet langer negeren omdat ze anders de greep op de publiciteit verliezen. Nu bevestigen ze wat ze maandenlang ontkenden.
  http://www.tagesspiegel.de/politik/der-krieg-zwischen-russland-und-der-ukraine-nato-beschliesst-schnelle-eingreiftruppe/10658612.html
  ‘Nach wiederholten Dementis des Kremls haben Moskaus Staatsmedien erstmals ausführlich über russische Soldaten in Reihen der Separatisten in der Ukraine berichtet. Mehrere Fernsehkanäle strahlten fast gleichzeitig Sendungen über „Freiwillige“ aus, die im Kampf gegen die ukrainische Armee als „Helden“ ihr Leben ließen. Die Berichte gelten als Reaktion auf zunehmende Fragen der russischen Öffentlichkeit und auf Enthüllungen regierungskritischer Medien. Diese dokumentieren seit Wochen geheime Beerdigungen von Soldaten. Die Ukraine und der Westen werfen Russland vor, auch reguläre Truppen in das Kampfgebiet entsendet zu haben.’

  Zie ook:
  http://khpg.org/index.php?id=1409690121
  http://khpg.org/index.php?id=1409873975

  Like

 13. ‘It’s completely different now – the battles are denied, the losses are denied, the very fact of Russian soldiers being outside Russia is denied. The scale of lies has grown by several orders of magnitude in 14 years. Back then it was bureaucratic lies fed by the officials’ fear for their posts, but now it’s global political lies. The people who organized this mess realize: everything the Russian troops do in Ukraine is legally a crime.’ Aldus de Russische afgevaardigde van Pskov Lev Shlosberg in Novaya Gazeta.
  http://euromaidanpress.com/2014/09/05/pskov-councilman-tells-about-russian-soldiers-killed-in-ukraine-they-werent-just-deceived-they-were-humiliated/

  Like

 14. Een oud verhaal dat opnieuw opgepoetst wordt en aan snelheid wint. Juist op het moment dat de expansie van Rusland een halt toegeroepen moet worden. De theorie die al langere tijd op internet circuleert is dat niet de separatisten, maar de Russen zelf de MH17 hebben neergeschoten. Het is niet onmogelijk en verklaart bijvoorbeeld waarom de separatisten in de dag na het ongeval de schuld op zich namen door onnodige uitingen. Om een rookgordijn te leggen voor het handelen van de Russen? Panorama van de BBC brengt het groot: er zouden drie getuigen zijn:
  http://www.bbc.com/news/world-europe-29109398
  https://bellingcat.com/news/uk-and-europe/2014/09/08/images-show-the-buk-that-downed-flight-mh17-inside-russia-controlled-by-russian-troops/

  Like

 15. In Moscow, Amnesty International said it had documented evidence of war crimes by both sides and also repeated criticism of Russia’s role in the conflict. “Amnesty International has called the conflict in Ukraine an international conflict and Russia a party to that conflict,” the group’s secretary general, Salil Shetty, told a news conference.’
  http://www.theguardian.com/world/2014/sep/10/ukraine-russia-troops-border-east-poroshenko

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.