George Knight

Debat tussen links en rechts

Oekraïne: Onderschat Putin de EU of overschat EU zichzelf?

with 3 comments

Een amateur filmt een konvooi van 122 Russische militaire voertuigen in de buurt van het Oekraïense Krasnodon. Dus op Oekraïens grondgebied. Ukraine@war geeft de geo-locatie. Onduidelijk is waarheen het konvooi op weg is. Donetsk, Mariupol? Maar de vraag is wat het op Oekraïens grondgebied doet zonder toestemming van de centrale regering in Kiev. Hier is sprake van een onrechtmatige invasie door de Russische Federatie van een autonoom en soeverein land. Dat vraagt om een reactie. Maar door wie?

De Russische Federatie komt de laatste tien dagen militair uit de kast. Op een opvallende manier gooit het alle schroom van zich af. Waar het eerst de geheime oorlog verborgen hield door ’s nachts te opereren en vaak achterafweggetjes te kiezen voor de militairen transporten vanuit Rusland geeft het nu sociale media volop gelegenheid de aanwezigheid van legervoertuigen van de Russische Federatie vast te leggen. Verklaring is dat president Putin zich overmoedig en onoverwinnelijk waant en denkt dat Europa, de VS en andere westerse landen hem niks kunnen maken in een Oekraïne dat in meerderheid voor aansluiting bij de EU gekozen heeft.

Minister Frans Timmermans en beoogd eurocommissaris was gisteren duidelijk in de H.J. Schoo-lezing over Europa. President Putin denkt dat-ie Europa kan overbluffen, maar onderschat de kracht van Europa: ‘Europa is allereerst een idee. Europa staat voor een manier van leven die overal ter wereld erkend en herkend kan worden als Europees. Democratie, mensenrechten, vrijheid van godsdienst, individualisme—het zijn waarden die voor het eerst hier—in Europa—opduiken.’ en: ‘De meest extremistische fundamentalisten in het Midden-Oosten, de meest radicale nationalistische politici uit Rusland—ze richten hun woede op ons omdat ze bang zijn dat de Europese manier van leven aantrekkelijk zal blijken voor hun eigen bevolking. De angst van Poetin is niet dat demonstranten met blauwe vlaggen met gele sterren zwaaien op het Maidan-plein—de angst van Poetin is dat ze die blauwe vlaggen met gele sterren laten zwaaien op het Rode plein.

Timmermans dicht de EU kracht toe die het in het Oekraïense conflict nog niet toonde. Of het om meer gaat dan wensdenken van een naar een topfunctie solliciterende politicus is de vraag. In elk geval moet de EU zich vermannen, de onderlinge geschillen opzij zetten en beseffen dat Putin door zijn optreden een antwoord van de EU forceert: ‘Ik moet mij hoeden voor gepsychologiseer, maar het is een ervaringsfeit dat president Poetin een meester is in escalatie die nog niet de schoonheid van de-escalatie heeft ontdekt. Hij verwacht kennelijk dat hij uiteindelijk toch iedereen kan overbluffen. Een grote en voor Rusland uiterst kostbare inschattingsfout. Overigens mogen wij niet de fout maken te denken dat het snel overwaait en dat we ons geen sancties kunnen permitteren. Wat wij ons niet kunnen permitteren is toegeven aan de logica van landjepik als je je zin niet krijgt, van de toelaatbaarheid van militaire activiteiten in een buurland om dat land te destabiliseren en economisch en politiek op de knieën te krijgen. Die logica, eenmaal onweersproken, zal de neiging hebben ook elders op te duiken, de retoriek van president Poetin en de nu al vele maanden aanhoudende extreme, agressieve nationalistische retoriek in de Russische media doen het ergste vermoeden.’ Belofte maakt schuld.

3 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Een website over Russische militairen die in Oekraïne gewond zijn of werden gedood of vermist worden:
  http://www.lostivan.ru

  Waar of onwaar? In the convoy of the ATO Forces, which was cowardly shot at by Russian troops during the passage by the so-called «humanitarian corridor», were dozens of captured Russian paratroopers. Some soldiers were killed during the shelling. An aide of the governor of the Dnipropetrivsk region Boris Filatov wrote about this on his Facebook page.

  «Russians gave a word of the officer that they will let them pass. But started to fire. The point is not even in the word. There were dozens of captured Russian paratroopers in our convoy, some were wounded. They were also killed. Russia, you can continue to be silent,» — he wrote.
  http://en.inforesist.org/russian-paratroopers-were-killed-during-shelling-of-corridor-with-the-ato-soldiers/

  Like

  George Knight

  3 september 2014 at 17:46

 2. Interessant artikel van de Russische econoom en strategisch denker Vladislav Inozemtsev dat NRC in het Nederlands vertaalde. Hij pleit voor een ‘Duits’-model. Dat bestaat eruit dat Oekraïne de betwiste gebieden in het oosten aan Rusland laat en zich terugtrekt in de gebieden die het beheerst om zich daar te versterken. Met een toegevoegde optie in de grondwet om ze weer op te nemen in de eenheidsstaat Oekraïne als dat opportuun is. Zoals de DDR ooit. Met naar hij denkt belangrijke gevolgen: Oekraïne versterkt zich economisch en politiek, zoekt aansluiting bij EU en NATO en zadelt Putin tegen z’n zin op met de verliesgevende Oostelijke regio die Rusland jaarlijks zo’n 20 miljard euro aan subsidie kost en zal leiden tot de implosie van het Rusland van Putin zoals de Sovjet-Unie ook economisch ten onder ging.

  Dit idee valt samen met de hier eerder geformuleerde gedachte dat pappen en nathouden vooral Putin dient, maar grootschalige oorlog of overgave van delen van Oost-Oekraïne aan de Russische Federatie (scenario Inozemtsev) Putin niet kan dragen. Achtergrond: Putin is een briljant tacticus, maar een belabberd strateeg zonder langetermijnvisie voor Rusland. Zijn tegenstaanders moeten daarom niet meegaan in z’n tactische spelletjes, maar dit conflict strategisch benaderen en oplossen. Laat Putin in z’n eigen zwaard lopen, zegt Inozemtsev. De kracht van dit scenario is dat het een grootschalige oorlog vermijdt.
  http://inozemtsev.net/2014/09/on-russian-invasion-in-ukraine/

  Klik om toegang te krijgen tot lowres_page16.pdf

  Like

  George Knight

  4 september 2014 at 11:08

 3. Like

  George Knight

  4 september 2014 at 11:27


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: