Oekraïne is op zichzelf aangewezen. Zonder bondgenoten

28UKRAINE-master675-v2

Het zwijgen van Europa over Oekraïne is om mismoedig van te worden. Verergerd door een machtscarrousel waarin baantjes, nationaliteit en prestige belangrijker zijn dan beleid. Die stilte is schadelijk omdat het de escalatie van de strijd bevordert. Europa kan geen streep in het zand trekken. Het maakt als heelmeester stinkende wonden. Kanselier Merkel vraagt president Putin wat Russische militairen op Oekraïense boden doen. Niet alleen beschermen ze niet de grens met Oekraïne, maar trekken deze sinds afgelopen weekend massaal over. Rusland ontkent en noemt het allemaal ‘per ongeluk‘. Volgens sommigen maakt dat president Putin een lafaard en een stiekemerd die niet eens wil toegeven dat-ie Oekraïne militair binnenvalt. Maar hoe het kan dat Russische troepen Novoazorsk veroveren is een vraag die Putin niet wil beantwoorden.

Volgens Paul Goble levert de EU Oekraïne over aan Rusland. Voor de bühne biedt het wat tegenstand, maar dat is minimaal. De EU geeft zich in gebrek aan zelfrespect, angst voor het eigen welzijn en ontbreken van een geloofwaardige buitenlandse politiek over en kruipt voor Rusland. Ontluisterend en veelbetekenend was de verdediging van voormalig Shell-topman Jeroen van der Veer afgelopen zondag bij Buitenhof. Ook hij levert de Europese en Nederlandse waarden -en die van het internationaal recht- in voor opdrachten en een plek aan tafel bij de Russen. Wat heeft Oekraïne nog in de mouw om de EU te dwingen de eigen Europese normen en waarden te volgen? Van de EU moet het niet komen. Zie ook een Facebook-debat hierover met Luc Vancraen.

Foto: ‘Ukrainian soldiers regrouped in a defensive position after coming under heavy shelling in Novoazovsk, a border town near Russia in southeastern Ukraine. Credit Mauricio Lima for The New York Times’

28 gedachten over “Oekraïne is op zichzelf aangewezen. Zonder bondgenoten

 1. Eén les loopt als een rode draad door de tijdlijn van allerlei soorten conflicten. Alle acteuren in een conflict blijven aan hun eigen kant staan en zijn willens derden direct of indirect te betrekken in hun conflicten indien dit hun positie tegenover vijanden versterkt.
  Niet alleen ‘strategische partnerships‘, handelsverdragen, eveneens proxy-oorlogen passen naadloos in deze strategie, maar compliceren vervolgens een proxy-vrede.
  En er is niemand die dit conflict vreedzaam kan oplossen. De EU niet, de VS niet, de VN niet, Oekraine niet. In de Balkan oorlog en in Libie moest de NATO een doorbraak forceren. Oekraine is een brug te ver. Dus blijft het een proxy-oorlog.

  Wat de EU betreft, de Raad van Europa en de Europese Commissie, gespecialiseerd in eindeloze interne compromissen, kunnen zich afvragen of zij dit spel voldoende beheersen en afvragen in hoeverre zij zich voor het karretje van Proxy-war hebben laten spannen. Of bewust aan meewerken omdat ‘we‘ zogenaamd samen sterker staan tegenover een gemeenschappelijke vijand, die om andere opportunistische redenen paradoxalerwijze zomaar weer een partner moet blijven.

  Voor de ambitieuze, maar gehandicapte en overvoerde EU is de wereld eigenlijk te klein. Maar loopt nu met al haar eigen interne problemen met het geforceerde Verdrag van Lissabon en de eurozone als een molensteen om haar nek tegen haar eigen grenzen van mogelijkheden en voornemens aan. Laat staan daarbuiten in de meltint pot Oekraine.

  Over de annexatie van de Krim hoort men niemand meer serieus, behalve wat gemompel en wat verontwaardiging in perscommunique’s. Diplomatiek is de Krim een gelopen zaak en Poetin wil een corridor naar de Krim, zoals eens Berlijn eens was verbonden met :’het Westen‘
  .
  Al met al is het daarom is het niet verwonderlijk dat Merkel in feite de knuppel in het fragiele Brusselse hoenderhok heeft gegooid en Real Politik bedrijft om te redden wat nog te redden valt onder luid protest vanuit de tweede rang in Brussel, mogen we EUobserver en de FAZ geloven

  En met de hoop dat een nieuwe Europese Commissie onder Juncker met een nieuwe Voorzitter van de Raad van Europa niet hun kostbare tijd aan deze proxy-war moeten besteden maar kunnen implementeren. Waarvoor ze feitelijk zijn ingehuurd. Geen Barroso’s meer die in het wilde weg roepen en daarmee olie op vuur gooien, „Het één of het ander“
  Van Merkel mag Oekraine samenwerken met en integreren in Poetin’s Douane Unie met landen waar ook reeds verdragen mee zijn afgesloten en een basis bieden om verder te praten. Want na een proxy-war moet er een proxy-vrede komen. De laatste kunnen de EU en de VS niet forceren, tenzij……
  Maar daar will niemand aan denken..

  Like

 2. @King Billy
  Je vraag of voor de EU niet een tikkeltje te groot (of te klein in vergezichten) is vraag ik me ook af. Ik denk het wel. Zo heeft het de sancties volstrekt verkeerd ingezet. Dat had met een klap gemoeten inclusief de meest voor de hand liggende sector de wapenindustrie, inclusief lopende contracten. Het is merkwaardig dat Frankrijk nog steeds van plan is de Mistral-schepen te leveren. Het geeft een verkeerd signaal af. Door de sancties voorwaardelijk en tijdelijk te maken had Rusland gedwongen kunnen worden af te zien van inmenging in Oekraïne en continue ondermijning van dat land.

  Merkel is de gunstige uitzondering maar heeft een vice-kanselier Gabriel die haar voor de voeten loopt. De tragiek van de situatie is dat Rusland Oekraïne dusdanig heeft verzwakt -en het land was al zo zwak- dat het nauwelijks nog voor zichzelf kan opkomen. Het kiest voor Europa, maar Europa kiest voor Rusland. En daaraan heeft Merkel ook schuld door veel te lang Putin te zijn blijven steunen. Kortom, in de eerste fase toen de EU eensgezind en scherp had moeten handelen om escalatie te voorkomen heeft het Oekraïne overgeleverd aan Rusland.

  Like

 3. @George Knight. Dat voor Poetin mensen- en minderheidsrechten in Oost-Oekraine het allerlaatste zijn waar hij zich druk om maakt, moge duidelijk zijn in deze walgelijke proxywar in de achtertuin van de hoofdkwartieren in Brussel.

  Gedegen, lang, artikel met analyse en vraagtekens achter het beleid van de EU en achter berichtgeving in de Europese media outlets met een hint aan het Nederlandse lezerspubliek om eens wat verder verder over de Nederlandse grens te lezen, teneinde zich een wat afgewogener mening te vormen.

  http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2014/08/24/oekraine-corrupte-journalistiek-en-atlantisch-geloof

  Like

 4. @King Billy
  Dat president Putin niks geeft om mensenrechten lijkt duidelijk. Maar hij lijkt zich evenmin druk te maken over de positie van de Russische Federatie. En dat is eigenlijk verbazingwekkend voor een regeringsleider die aangesteld is om het belang van zijn land te dienen.

  Dat stuk van Karel van Wolferen geeft allerlei signalen af die met elkaar in conflict zijn. Hij laat ook veel ongenoemd dat z’n stuk onbegrijpelijk maakt. Zoals het feit dat Putin en de huidige Russische machthebbers Oekraïne rancuneus blijven nadragen dat het in 1991 de bijl aan de wortel van de Sovjet-Unie zette en het daarom weigeren als natie, volk en autonome entiteit te erkennen. Zelfs om het serieus te nemen als onderhandelingspartner. Dat is toch echt de diepere reden van het huidige conflict. Wat daaruit volgt zoals de oorlogsstokerij in vooral neoconservatieve hoek en de gevestigde westerse pers die de macht volgt is verwerpelijk en betreurenswaardig. Maar door de oorzaak om te draaien en verkeerd te adresseren doet Van Wolferen exact hetzelfde wat hij delen van de westerse media verwijt. Toch interessant door de tour d’horizon.

  Like

 5. Een verdeelde ( Europese ) Unie is geen Unie,

  Hieruit blijkt maar weer dat dit gewoon een stap te ver is, gewoon vergaande samenwerking en het behoud van soevereiniteit .
  In dat Europa had zelfs een plaats kunnen zijn voor de Russen en ook de Oekraine.
  We waren op de goede weg, er was zelfs al sprake van dat de Koude oorlog was afgelopen, de russen hebben zich terug getrokken uit de voormalige Oostbloklanden , in ruil voor?
  Maar de NAVO moest zo nodig de vrij gekomen ruimte gaan in nemen.
  Het Westen had er beter aan gedaan om de NAVO in het westen evenredig te verzwakken tov de Russen,
  Dit had ons dichter bij de vrede gebracht dan nu het geval is.
  Een oorlog zou het westen heel goed uitkomen, (er van uitgaande dat het niet het einde van de wereld betekend),Het zou op langere termijn een enorme impuls geven aan de Europese economie.
  Alleen zou de prijs die de Europese burgers daarvoor moeten gaan betalen enorm hoog zijn.
  Roberto

  Like

 6. @Roberto
  Kritiek op de huidige EU is ook dat het te snel gegroeid is. En zo aan cohesie heeft ingeboet. Daarnaast moeten er te veel belangen gediend worden. En die van Noord-, Zuid- en Centraal-Europa lopen nogal uiteen.

  Zeker is er een plek voor Oekraïne in Europa. Immers een Europees land. Daarvoor heeft het in 2013 zelf gekozen. Rusland is vermoedelijk een te groot land om op te nemen in de EU. Een land met een wankel zelfbeeld dat al eeuwen twijfelt of het zich op Europa of Azië moet richten. Logisch gezien de ligging ervan tussen Oost en West. De ruggengraat (Rusland) ligt weliswaar in Europa, maar de ledematen (Kaukasus, Verre Oosten, Noord-Siberië) in Azië. Zo gek is de constructie van een Euroaziatische Douanunie daarom niet. Wel dwaas is het van het Kremlin om Oekraïne dat een Europeser land is dan de Russische Federatie eenzijdig op te leggen dat het zich niet bij de EU aan mag sluiten. Daarover gaat Rusland niet. Zo krijgt het restaureren door Putin van een voorgoed voorbije Sovjet-Unie pathologische trekken.

  Dat de Sovjet-Unie (niet: Rusland) zich heeft teruggetrokken uit de Oost-Europese landen is logisch omdat de Sovjet-Unie heeft opgehouden te bestaan. Door de val van het ijzeren gordijn werd de afspraken van de geopolitiek herschreven. Dat gebeurde in de jaren na 1991. VS, Rusland en het Verenigd Koninkrijk hebben Oekraïne in ruil voor het inleveren van haar nucleaire wapenarsenaal in het zogenaamde Boedapester Memorandum uit 1994 de garantie gegeven voor territoriale integriteit en politieke onafhankelijkheid. Denk hierbij aan de Krim en de situatie in Oost-Oekraïne van 2014.

  Dat Boedapester Memorandum wordt nu door alle drie de landen op verschillende manieren geschonden. VS en Verenigd Koninkrijk weigeren consequenties te verbinden aan de gegeven garantie. Ze treden niet op om de territoriale integriteit en politieke onafhankelijkheid van Oekraïne te garanderen zoals uit hun handtekening uit 1994 blijkt. Optreden zou geen kwestie van agressie of geopolitieke invloed zijn, maar nakomen van een internationaal verdrag. De Russische Federatie neemt niet alleen politiek en juridisch -zoals VS en VK- maar ook militair en politiek-filosofisch een loopje met de afspraak waaraan het zich gecommitteerd had in het Boedapester Memorandum. Daarmee schoffeert vooral Rusland als actor de internationale rechtsorde.

  Like

 7. Voor wie onweerlegbaar bewijs wil hebben van de Russische inmenging in Oekraïne:

  Ukraine rebel leader says Russian soldiers in their ranks – Russian state TV

  Aug 28 (Reuters) – East Ukrainian pro-Russian separatist leader Alexander Zakharchenko said serving Russian soldiers, on leave from their posts, are fighting Ukrainian troops alongside the rebels, Russian state television reported.

  “Among us are fighting serving soldiers, who would rather take their vacation not on a beach but with us, among brothers, who are fighting for their freedom,” said Zakharchenko in an interview posted on Vesti.ru, the Internet site of a Russian state television station.
  http://www.reuters.com/article/2014/08/28/ukraine-crisis-russia-soldiers-idUSL5N0QY1O520140828

  Wat Alexander Zakharchenko zegt over Russische militairen die als vrijwilliger mee zouden doen aan de strijd in Oekraïne is in tegenspraak met de getuigenissen van gevangen genomen Russische militairen. Het is ook onwaarschijnlijk omdat oorlog te serieus is om eenheden met losse vrijwilligers in de strijd te gooien. De duizenden Russische militairen die Oekraïne zijn binnengedrongen opereren gewoon binnen de commandostructuur van het Russische leger.

  Like

 8. @George Knight. Hoe men het ook draait of keert, Rusland en de VS denken in belangen- en invloedssferen en handelen met een andere snelheid dan de EU, omdat grondstofarme Europeanen noodzakelijkerwijze op een andere manier moeten denken en opereren. In handelsbelangen. Met de politieke paplepel ingegoten sinds de Griekse Oudheid. Of sinds Columbus, omdat de Portugezen destijds al geen kant op konden met de Spanjaarden op hun nek?

  Bovendien hebben Europeanen aan den lijve ondervonden dat ‘Democratie’ niet moet buigen voor politieke (tijds)druk. Het hoge, met veel moeite en strijd verworven goed ‘Democratie‘ is geen hoogfrequente politieke handel. Democratie kan er weliswaar snel bij zijn als het moet, maar dit betekent niet dat beslissingen zo snel ingevoerd moeten worden als derden –én hotheads- verlangen. Of zelfs eisen.

  Actueel voorbeeld is het TTIP, dat zo snel mogelijk doorgedrukt moet worden volgens beleidsmakers die betrekkelijk autonoom kunnen opererenh. Obama wil teruggrijpen op een wet, die het Congres en de Senaat buitenspel zetten. In Brussel werd De Gucht enigzins teruggefloten, maar zoekt nog steeds naar procedurele uitwegen.

  Evenzeer Oekraine, waar een de-escalerende uitweg gezocht moet worden. Men moet er niet aan denken als eind oktober daar de winter toeslaat zonder ook maar iets van tenminste een interim oplossing. En wát daarna?
  De sleutel voor dit conflict ligt uiteindelijk bij Washington en Moskou, maar als Merkel met de financiele motor van de EU en de Eurozone achter haar hand, kans ziet de patstelling te doorbreken door bijvoorbeeld wederzijdse handelsbelangen te integreren in twee politieke Unie’s, verdient ze bij wijze van spreken de Nobelprijs voor de Vrede en de Karel de Grote prijs voor de tweede keer. De EU is daartoe niet meer bij machte, deze is geen volwassen partij maar slechts een afhankelijk geopolitiek instrument in de ogen van Moskou en Washington in deze proxywar.

  Like

 9. Amerikaanse invalshoek van TYT. De commentator heeft het mis dat Oekraïne lid van de NAVO is en begrijpt daardoor artikel 5 van deze organisatie niet die zegt dat een aanval op een een aanval op allen is. De analyse en conclusie zijn plausibel, voor wie kiezen de VS en de EU uiteindelijk? Juist, voor Rusland. Maar in het openbaar willen ze Oekraïne niet laten vallen en ontkennen daarom de feiten dat er sprake van een oorlog tussen Rusland en Oekraïne is. Het zich verschuilen van VS en vooral EU om de invasie door Rusland niet bij de naam te noemen is bevreemdend. Dat is een stealth reactie op een stealth oorlog.

  Like

 10. @King Billy
  Ik heb het hier al eerder uitgeroepen, ‘help’ hoe kan ik deze onmachtige EU verlaten. Een onzinnige uitroep uiteraard, maar een die wel de onmacht van en het onbegrip van Europese burgers samenvat.

  Maar de landen van de EU hoeven helemaal niet onmachtig te zijn. Hun economie is groter dan die van de VS en al helemaal dan die van de Russische Federatie. Hoewel het door de omvangrijke informele economieën van Rusland lastig is om een echte vergelijking te maken. Maar naar schatting is de economie van de EU-landen zeker vijfmaal zo groot dan de Russische. Die ook nog eens erg in verval is.

  Daarbij heeft de EU de veel geroemde ‘soft power’ van kunst en cultuur, democratische rechtsstaat, pluriformiteit, open samenleving, geschiedenis, taal en hoogopgeleide en geïnformeerde burgers die het echte kapitaal van Europa vormen. Alleen, door kanonnen legt ‘soft power’ het af tegen ‘hard power’. Maar vanwege de rechtsonzekerheid in eigen land en het gebrek aan een aanvaardbare civil society stuurt de Russische elite de eigen kinderen wel naar Europese universiteiten, koopt er huizen en stalt er het eigen vermogen. Dus uiteindelijk verkiezen ze zelf de EU boven hun eigen land dat nooit een einddoel kan zijn, maar een overgangsfase blijft.

  De crisis in Oekraïne loopt al sinds 2013, is in november 2013 in een tweede versnelling geraakt, in februari 2014 in een derde versnelling, de afgelopen maanden sluipenderwijs in een vierde versnelling en holt sinds afgelopen week door een klap in de vijfde versnelling af op de afgrond. Dus de spanning heeft zich gedurende lange tijd opgebouwd. Niemand kan daardoor verrast zijn. Ik zie niet in waarom de EU in driekwart jaar van hoogspanning door tijdsdruk geen zinvolle politiek jegens Rusland zou hebben kunnen formuleren. Door goed overleg en planning heeft de EU alle tijd gehad om via de geëigende normale democratische kanalen een buitenlandse politiek tegenover Rusland en Oekraïne te ontwikkelen. Zelfs onder neutralisatie van de proxys (=mollen) die Rusland in de EU heeft geplaatst. Kom nou, als Hongarije, Griekenland, Tsjechië en Bulgarije de buitenlandse politiek van de EU kunnen blokkeren, dan kan Nederland er inderdaad beter uitstappen. En heb ik niet voor niks ‘help’ uitgeroepen.

  Like

 11. Wat zorgen baart is dat het door het Westen geïnstalleerde regime onder aanvoering van Porosjenko Neo Nazi gevechteenheden inzetten in de oorlog tegen de seperatisten. De Donbass brigade, het Azov bataljon worden gefinancieerd door oligarchen, w.o. Ihor Kolomoyskyi, een van de machtigste rijkste en tevens gewetenloze mensen in Oekraine. (“Kolomyski has used Privat’s “quasi-military forces” to enforce hostile takeovers of companies, sending a team of “hired rowdies armed with baseball bats, iron bars, gas and rubber bullet pistols and chainsaws” to forcibly take over a Kremenchuk steel plant in 2006,[22] and has used “a mix of phony court orders (often involving corrupt judges and/or registrars) and strong-arm tactics” to replace directors on the boards of companies he purchases stakes in”)

  Ukraine crisis: the neo-Nazi brigade fighting pro-Russian separatists
  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/ukraine/11025137/Ukraine-crisis-the-neo-Nazi-brigade-fighting-pro-Russian-separatists.html

  Azov commandant Bilezki: “Het is de historische opdracht van onze natie op dit kritieke moment de blanke rassen van de wereld aan te voeren in een definitieve kruistocht om te overleven… een kruistocht tegen de door Semieten aangevoerde ´Untermenschen´.”

  Deze onder het ministerie van binnenlandse zaken opererende eenheden
  beschikken over duizenden manschappen en trekt Neo Nazi’s aan uit Griekenland, Italie en Scandinavische landen die meevechten tegen de seperatisten.

  Like

 12. @Jan
  Laten we bij de feiten blijven. De regering Porosjenko is niet door het Westen geïnstalleerd, maar door een meerderheid van de Oekraïense bevolking gekozen. Een politiek proces dat gezien de oorlogssituatie is versneld en extra onder druk is gezet. Een proces waarvan de bevolking van de Russische Federatie alleen maar kan dromen. in Rusland worden verkiezingsuitslagen bepaald voordat de stemlokalen geopend worden.

  Er vechten aan Oekraïense kant zeker vrijwilligersbataljons met rechtse nationalisten mee. Maar ik schat in dat ze naar verhouding minder omvangrijk en ook politiek minder doorslaggevend zijn dan de rechtse nationalisten in Rusland. Die evenmin als in Oekraïne -tijdens de presidentsverkiezingen scoorden de rechtsradicalen zo’n 2% van de stemmen- tot de hoofdstroom van de politiek behoren. Maar president Putin omarmt ze wel uit opportunisme. Dat doet president Porosjenko uitdrukkelijk niet, hij houdt angstvallig afstand tot de rechts-nationalisten vanwege de publiciteit en de toenadering tot de EU.

  Verder:
  Er komen berichten uit de naaste kring van kanselier Merkel dat haar geduld met Putin nu definitief op is en er een nieuwe ronde van sancties in de maak is. Af te wachten valt of het persoonlijk vermogen van president Putin dat naar verluidt een miljard USD bedraagt, nu eindelijk aangepakt, opgespoord, geblokkeerd en geconfiskeerd gaat worden. Evenals die van de oligarchen uit zijn naaste omgeving. Het zou de logische uitkomst van het aanscherpen van de sancties zijn:
  Another senior CDU lawmaker, deputy parliamentary floor leader Andreas Schockenhoff, also told Reuters that further sanctions against Russia were needed.

  “The conflict has become an undeclared war,” Schockenhoff said. “If the reports about the activities of the Russian military in Ukraine are confirmed, then there must be tougher sanctions against Russia.”
  http://uk.reuters.com/article/2014/08/28/uk-ukraine-crisis-germany-sanctions-idUKKBN0GS1BA20140828

  Like

 13. =De crisis in Oekraïne loopt al sinds 2013=. Nee, begon in feite al ver voor de aanloop naar de ‘Oranje Revolutie’, waar piketpalen reeds op bedenkelijke wijze werden verzet. De mislukte -of de ónder Russische druk geweigerde ondertekening (een andere visie)- van het associatieverdrag is een niet op zichzelf staand feit, maar moet geplaatst worden in tijdlijn met een keten van gebeurtenissen, beslissingen en daden die uiteindelijk hebben geleid tot de huidige, politieke en mensonterende misère.

  Like

 14. @King Billy
  Ik doelde op de recente crisis. Het Kremlin heeft de afgelopen twee jaar in snel tempo afstand van het Westen genomen. Daarin past de Oekraïense crisis van dit moment. Maar je hebt uiteraard gelijk dat er vele andere momenten in de verhouding tussen Rusland en Oekraïne zijn om bij stil te staan. Dat kunnen ook 1991 of 1994, maar ook de Middeleeuwen zijn toen in Kiev het Russisme zich ontwikkelde. En zeker is de Oranje Revolutie een even grandioze mislukking geworden als het presidentschap van oud-president Viktor Janoekovitsj.

  Hoopgevend is dat Porosjenko langzaam de Vaderland-partij van Julia Timosjenko naar de marge van de politiek weet te manoeuvreren. Want revanchisme en afzetten tegen Rusland zijn niet de oplossing, wel het vinden van kracht in de Oekraïense eigenheid. Waar nu overigens de gekste falsificaties van de eigen geschiedenis voor worden uitgevonden. Enfin, tradities worden per definitie uitgevonden.

  Like

 15. De Russische president Vladimir Poetin heeft een wet voorgesteld die kabinetsleden en andere regeringsfunctionarissen verbiedt er buitenlandse bankrekeningen en buitenlandse aandelen op na te houden.
  ====================================================================

  Af te wachten valt of het persoonlijk vermogen van president Putin dat naar verluidt een miljard USD bedraagt, nu eindelijk aangepakt, opgespoord, geblokkeerd en geconfiskeerd gaat worden.
  ———————————————————–

  Is dat niet wat tegenstrijdig met elkaar?

  Als hij geld in het westen had staan, dan had men dit al lang compleet met bewijzen hier in het westen
  gepubliceerd
  Broodje Aap?

  Roberto

  Like

 16. @Roberto
  Maar beste Roberto nu herken ik je niet meer. Je weet toch ook dat politici niet altijd doen wat ze zeggen, en zeggen wat ze doen. President Putin is daarop geen uitzondering. Laten we hem naar niet op z’n mooie woorden geloven.

  Er zijn voldoende aanwijzingen over het vermogen van Putin. Daar heb ik hier herhaaldelijk naar verwezen. Reken maar dat de geheime diensten van westerse landen dat in kaart hebben gebracht. Je twijfel waarom dat dan niet wordt geopenbaard en wordt ingezet bij de sancties deel ik. Waarom niet? Het antwoord daarop is speculatie. Je kunt vermoeden dat leiders elkaar sparen omdat ze allen boter op het hoofd hebben. En reken maar dat de Russische geheime diensten van alles weten over Obama, Merkel, Hollande of Cameron wat niet publiekelijk bekend is. Maar het kan ook dat de aanpak van en het publiceren over het privévermogen van Putin en zijn naaste zakenvrienden achter de hand wordt gehouden als laatste middel om hem af te remmen. Als dat al kan. We zullen het zien. Of toch niet?

  Like

 17. “Er vechten aan Oekraïense kant zeker vrijwilligersbataljons met rechtse nationalisten mee. Maar ik schat in dat ze naar verhouding minder omvangrijk en ook politiek minder doorslaggevend”

  Het Zweedse Fria Tider bericht over Zweedse rechts nationalisten die zich aanmelden bij C14 (Sich) een paramilitaire groep die connecties heeft met Svoboda, en die de taken van de politie overneemt in het huidige Oekraine.

  “Today, C14 is a force to be reckoned with. Together with the so-called Right Sector, C14 patrols the streets of Kiev, fights crime and guards public buildings. Skillt and several other Swedish volunteers participate in the patrols. “”The police force still exists, but isn’t seen much,”” he said. ““Most of the police officers you see on the streets are only traffic police. Maintaining order is primarily being done by C14 and the Right Sector.””

  Als dit klopt, dan kan gesteld worden dat Porosjenko niet ‘angstvallig afstand’ houdt tot dit soort groeperingen, maar toestaat dat rechts nationalisten de orde handhaven in de grote steden. Deze paramilitaire groepen met een sterk rechts nationalistisch karakter en gefinancieeerd door een oligarch worden door hem ingezet in de oorlog tegen de seperatisten. Toch aardig ‘doorslaggevend’ volgens mij.

  Like

 18. @Jan
  Het ultrarechtse Fria Tider vind ik geen betrouwbare bron. Het schept op over de eigen verdiensten en klopt deze op. Kortom, de bron is niet neutraal. Gezien het volume van de groep is het ook ondenkbaar dat de rechts-nationalisten ‘de orde handhaven in de grote steden’. Maar incidenteel zullen rechtse groeperingen daarbij zeker betrokken zijn.

  Maar ik ontkende ook niet dat er vrijwilligersbataljons met lieden van verdachte signatuur in de oorlog meestrijden. Binnen de Oekraïense samenleving en het leger is daarover continu discussie in hoeverre de rechts-nationalisen geïntegreerd moeten worden in het reguliere leger. De tegenstand is groot omdat het om een kleine, maar beeldbepalende groep gaat. Nog gisteren was er een demonstratie in Kiev die steun vroeg voor zo’n door separatisten ingesloten bataljon met rechts-nationalisten dat door de regering in de steek gelaten zou worden. Wat een legerwoordvoerder ontkende. En burgemeester Vitali Klitsjko heeft de harde kern op het Maidan met ook rechts-nationalisten onlangs opzij gezet. Dus de zittende macht doet er alles aan om afstand te houden en de rechts-nationalisten te marginaliseren. Middenpartijen hebben daar ook geen enkel belang bij.

  Ik blijf bij m’n stelling dat Rusland meer para-militaire rechts-nationalistische groeperingen kent -die ook nog eens dichter tegen de macht aanleunen- dan Oekraïne. En hoe langer de oorlog duurt hoe minder rechts-nationalisten er over zullen blijven.

  Like

 19. Ja, de rechtse sector, met http://de.wikipedia.org/wiki/Dmytro_Jarosch als belangrijkste leider, die zich kandidaat sterlde voor het presidentschap en op verzoek van Rusland op de opsporingslijst van Interpol is gezet, is ook Poroschenko een PITA. Een belangrijke reden om het parlement te ontbinden en nieuwe parlementaire verkiezingen uit te schrijven, die door Svoboda werden geblokkeerd.
  De EU heeft een speciale gezant in Kiev gestationeerd om Kiev te assisteren de burgermilities te integreren in het reguliere leger.
  Deze antisemitische, ultra-nationalistische Jarosch, riep onlangs nog op zijn milities terug te trekken van het front voor een mars naar Kiev als de vice-MvD niet vervangen zou worden.
  Als zoiets ter linker en ter rechter zijde tijdens roerige poltieke tijden, al niet eerder was uitgevonden tijdens roerige poltieke tijden, werden schuttersverenigingen daar bedacht.

  Like

 20. @King Billy 28 augustus 2014 at 10:19

  = een hint aan het Nederlandse lezerspubliek om eens wat verder verder over de Nederlandse grens te lezen, teneinde zich een wat afgewogener mening te vormen =

  re: Dat klopt wel, ja. Bij al die nogal schokkende zaken elders (bepaald niet alleen in Oekraïne) heb ik me deze zomer verbijsterd over de manier waarop deze zaken op vele sites verdisconteerd worden in het Nederlandse discours. Ik had het stuk van Karel van Wolferen al eerder in het Engels bij UNZ gelezen en in een discussie bij Joop,nl op 19 aug. als volgt naar verwezen:

  Karel van Wolferen schreef in NRC in 1998 (toen nog een goede krant, zoals KvW recent in het Engels schreef) onder de titel ‘De teloorgang van het gezond verstand’ o.a. het volgende:

  = De Verenigde Staten zijn niet langer geschikt om de wereld te leiden. Het feit dat er geen Europa opdoemt dat de hegemonie kan overnemen mag ons niet blind maken voor dat onvermogen.
  De Amerikaanse wereldpolitiek sinds de Koude Oorlog is de gevangene van provinciale binnenlandse partijpolitiek. Amerikaanse beleidsmakers interesseren zich nauwelijks voor de complexe wereld die ze geacht worden te leiden. Hun motieven dienen kritisch te worden bezien. De Europese media zouden de motieven en de staat van dienst van hun Amerikaanse tegenhangers eens moeten onderzoeken. Het moet duidelijk worden dat hetgeen het Atlantisch Bondgenootschap bijeen hield niet tevens datgene is wat de politieke beschaving bijeen dient te houden.=

  Het had wat mij betreft gisteren geschreven kunnen zijn. Over hoe we in Nederland inmiddels zijn ondergedompeld in Atlanticisme beschrijft KvW recent als volgt:
  = In the Netherlands almost anything that comes from the State Department is taken at face value. America’s history, since the demise of the Soviet Union, of truly breathtaking lies: on Panama, Afghanistan, Iraq, Syria, Venezuela, Libya and North Korea; its record of overthrown governments; its black-op and false flag operations; and its stealthily garrisoning of the planet with some thousand military bases, is conveniently left out of consideration.=

  Dit in: The Ukraine, Corrupted Journalism, and the Atlanticist Faith
  http://www.unz.com/article/the-ukraine-corrupted-journalism-and-the-atlanticist-faith/ =

  Tot zover. Het paginagrote artikel van KvW in NRC van dinsdag 6 oktober 1998 zit in mijn papieren archief, maar is bij NRC voor 29 cent online te koop. Veel van wat hij toen zei, is nog steeds actueel.
  De link naar UNZ geef ik omdat er in de reactiedraad interessante links zitten. Die naar het boek van Carroll Quiqley ‘Tragedy and Hope – A History of the World in our Time’, waarin deze voorspelt dat er na een 4e expansiegolf van beschaving grote conflicten ontstaan met uiteindelijk een ‘core Empire’ en vervolgens het verval van beschaving: Engeland (1420); Frankrijk (1810); Duitsland (1941); VS (?) als niet meer dan een tragische herhaling van de geschiedenis. Tenzij het westen zich reorganiseert. (1966 pdf p.10,11) Die link naar een interview met KvW in de Scott Horton show bij Antiwar Radio met een nadere uitleg over zijn artikel, hoe ook Duitse, Engelse en Franse kranten/zenders klakkeloos mainstream nieuws uit de VS overnemen, waar men hoor en wederhoor bijna vergeten is. En andere links.

  De manier waarop de VS zich in veel zaken buiten hun grenzen mengt wordt steeds indringender. In de EU, in het MO, in Oekraïne, noem maar op. En vaak wetteloos. Veel wordt niet gemeld door msm. Dat b.v. John McCain in april 2013 een geheime illegale ontmoeting met de Syrian Emergency Task Force had, “moderates who can be trusted,” zoals hij een maand later uitlegde, maar keuvelend werd gefotografeerd met nota bene Ibrahim al-Badri, de leider van (IS)IS (wanted for terrorism – $10 million dollar award for arrest; op dat moment) komt niet in het nieuws. Volgens sommige bronnen werd de Syrian Emergency Task Force georganiseerd en geleid door de militante Palestijn Mouaz Moustafa in dienst van AIPAC. Uiteraard raakt geen westerse krant dit nieuws nog niet met een 10 meter lange stok aan. Wel interessant voor Nederland gezien de recente commotie rond Yasmina Haifi.

  Dit laatste uitstapje naar Syrië komt over als ‘off-topic,’ maar in een volgende reactie zal ik aangeven dat dat betrekkelijk is.

  Like

 21. @King Billy
  Laten we het belang van Jarosch niet overdrijven. Hij kreeg bij de presidentsverkiezingen 0,7% van de stemmen. Dat geeft zijn belang aan: nihil. Zoals al die rechts-nationalisten gemarginaliseerd zijn. Ik begrijp dan ook niet dat je aandacht aan hem besteedt. Hij is niet van belang.

  Interpol is een minder onafhankelijke organisatie dan het lijkt. Interpol is akelig gepolitiseerd. Vergeet niet dat Julian Assange een red notice kreeg zonder dat er waar dan ook enige aanklacht tegen hem liep. Of nog steeds loopt. Of de West-Iriaanse vrijheidsstrijder Benny Wenda die hetzelfde overkwam door toedoen van Indonesië. Kortom, Interpol is politiek. Daarom zegt de plaatsing van Jarosch op een lijst van Interpol niets. Evengoed is er voldoende reden om Vladimir Putin als een terrorist te beschouwen en hem weer door andere landen een red notice aan te laten smeren. Wat zegt zo’m niet-criminele, politieke plaatsing? Niets.
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2013/02/12/vrijheidsstrijd-kent-geen-grenzen-benny-wenda-en-julian-assange/

  Like

 22. Hier een paar teksten uit een analyse van Pepe Escobar:

  = As much as Iran, Russia, the US and the EU are involved in a sophisticated nuclear/energy ballet, Syria and Ukraine are also two key power play vectors bound to determine much of what happens next in the New Great Game in Eurasia.

  And both Syria and Ukraine also happen to be energy wars.

  The Obama administration’s Syria master plan was “Assad must go”; regime change would yield a US-supported Muslim Brotherhood entity, and a key plank of Pipelineistan — the $10 billion Iran-Iraq-Syria gas pipeline — would be forever ditched.=

  &

  = In the Ukraine scenario, the “villain” is Russia instead of Iran. And there’s a much wider implication of direct US interests.

  What really matters in eastern Ukraine is to clear off a large area for fracking — via a Grad missile offensive, leading to a mass exodus of refugees. Royal Dutch Shell happens to be the top shale gas explorers/exploiters in eastern Ukraine; a $10 billion deal was signed in January.

  And then there’s the Exxon as well as the Burisma Holdings connection. Dual Israeli-Ukraine citizen and appointed governor of Dnepropetrovsk, shady billionaire Igor Kolomoisky — who also deploys his own private militia — is in bed with no less than VP Biden. Joe Biden’s son was appointed a director of oil and gas concern Burisma Holdings, the largest fracking company in Ukraine. =

  &

  = Once again we’re back to prime Empire of Chaos policy — preventing further energy/economic integration between Russia and the EU. Washington’s short-term priority thus is to sabotage South Stream; no wonder the pipeline is temporarily on hold, with the European Commission (EC) duly obeying His Masters Voice. Yet this also means that for the moment large swathes of the EU remain hostage to Ukraine. =

  En andere zaken, om te eindigen met:

  = So in Ukraine, just like in Syria, we’re back to square one in energy terms. The country is an economic basket case now being hurled inside the hellish disaster capitalism pit. In the end, Gazprom is likely to emerge the winner. Confused by Syria and Ukraine? Don’t worry: just follow the energy wars.=

  http://www.opednews.com/articles/1/Energy-ballet-2-Syria-Uk-by-Pepe-Escobar-Energy_Fracking_Oil_Pipeline-140826-681.html

  Like

 23. Een gevangen genomen Russische soldaat vertelt:

  Soldier: We were brought to Rostov and they told us there would be training. The convoy started up and we then found ourselves by morning in Ukraine.

  Interrogator: When did you realize it wasn’t a training?

  Soldier: When we landed under fire.
  Interrogator: Didn’t you know when they gave you not a training, but a combat kit?

  Soldier: They handed them out on the border.
  http://www.interpretermag.com/ukraine-liveblog-day-192-novoazovsk-occupied-as-yatsenyuk-calls-for-emergency-unsc-meeting/#4009

  Like

 24. Het ‘derde front’ (met of zonder Russen) is, denk ik, ook een reactie op datgene wat Michael Hudson te melden heeft:

  = Now, in the Eastern Ukraine, where the fighting is now, all of the groundwater under Dnieper and the other major water flows flow into Yalta and into the Crimea. They’ve turned off the water, most of the water, to Crimea, trying to starve it. So there’s a diversion of water away from agriculture towards the fracking.=

  How The World Bank & IMF Plan to “Dismantle” Ukrainian Economy
  http://therealnews.com/t2/index.php?option=com_content&task=view&id=31&Itemid=74&jumival=12186

  Like

 25. @Arjan. jij begon over de gas-olie industrie. Had het nog even in de achterzak gehouden.

  Shale gas: „Non-conventional shale gas resources are not recorded yet in the State Inventory being preliminary estimated to some trillions of cubic meters.“ De ondiepe Zee van Azov nog niet ge-exploreerd.

  Informatieve slides:

  Klik om toegang te krijgen tot AIS-OG_MinEcology-Goncharuk_eng.pdf

  Click even door naar Slide 21. Oeps, iets is fout gegaan met mooie plannen! Wie zien we daar met Yanuvchenko op een vrolijke foto tijdens het World Economic Forum in Davos, Jan 2013 tijdens de ondertekeningsceremonie van een 50-jaar lopend Production Sharing Agreement in de Donbass regio voor Shell? Rutte. Ook aanwezig met Schröder bij de ingebruikneming van de Nordstream Pipeline.

  Mooie Bühne, die Tweede Kamer.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.