Willem-Alexander symboliseert het secularisme en krijgt kritiek

protestant_zwammerdam_3

Nederland is een sterk geseculariseerd land en daarbij passen een sterk geseculariseerd staatshoofd en regeringsleider. Karin van de Broeke, de voorzitter van de Protestante Kerk in Nederland (PKN) meent dat niet te begrijpen. Ze accepteert in een interview met NRC de seculiere invulling van het koningschap door koning Willem-Alexander, maar vindt tegelijk dat-ie God moet noemen omdat dat die bij hem het laatste woord zou hebben. Zo veronderstelt ze. Zij zoekt in haar belangenbehartiging de ruimte voor het protestante geloof, en dat hoort bij haar functie. Ze is echter tegenstrijdig als ze de concurrentie tussen religies en overtuigingen als ongewenst afwijst, maar wel zou willen zien dat de koning haar God in z’n openbare optredens noemt.

Het ligt anders dan Van den Broek denkt en ook wel weet. Premier Rutte en koning Willem-Alexander moeten in hun functie de keuzevrijheid garanderen door die te noemen, te verdedigen en te symboliseren. Ze kunnen geen partij kiezen voor de een of andere God, religie, gedachtegoed, anarchisme, filosofie of wereldblik. Wat Willem-Alexander doet is niet zozeer het kiezen voor een post-christelijke samenleving, maar het zo neutraal mogelijk proberen in te vullen van het secularisme met volop keuzevrijheid. Die opstelling siert de koning.

Foto: Kerk Zwammerdam.

Advertentie

Een gedachte over “Willem-Alexander symboliseert het secularisme en krijgt kritiek

  1. Een Nederlandse staat houdt zich in zijn Grondwet aan de mensenrechten met zijn vrijheid van humane levensbeschouwing en godsdienst. Een geseculariseerde Nederlandse staat is dus geen ongelovig Nederland, maar een neutraal Nederland met ruimte voor iedereen.. Een koning staat dus ook niet symbool voor een ongelovig Nederland. Met zijn geloof en gewone uiting van dat geloof zet hij zich in voor een Nederland van mensenrecht en verdient terecht kritiek als hij met zijn geloof mensenrechten zou schenden. Dat hij zou moeten “getuigen” met bekeringsdrang lijkt me christelijk wel erg ouderwets. Als hij gewoon gelooft mag hij dat uiten, maar zoekt hij in alle eerlijkheid sowieso zonder bekeringsdrang ook saamhorigheid met het humane Nederland en bijt met dat humane Nederland en als symbool van dat gelovige en humane Nederland, van zich af tegen onmenselijkheid en benedenmaatse menselijkheid als haat, uit elkaar drijven en ondergraven van een maatschappij, dwingerig materialisme en ontspoord consumentisme.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.