Kremlin verklaart: invasie van Oekraïne gebeurt per ongeluk

De strijd in Oekraïne vertoont absurde trekken. Tien Russische paratroepers die volgens de mededeling van de Oekraïense veiligheidsdiensten zo’n 20 kilometer van de Oekraïens-Russische grens gevangen genomen zijn zouden volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken per ongeluk de grens zijn overgestoken. Het geeft te denken over de vaardigheden en het professionalisme van het Russische leger als manschappen 15 kilometer uit koers raken zonder te weten wat ze doen en waar ze zijn. Ondanks herhaalde getuigenissen van journalisten die materiaal en manschappen Oekraïne zien binnenrijden ontkent het Kremlin dat het Russische leger ingezet wordt bij de strijd in Oost-Oekraïne. De gevangen genomen paratroepers verklaren volgens Kiev dat ze via de grensregio Rostov naar Oekraïne zijn gestuurd en dat dit hun strijd niet is. Rusland vertoont trekken van absurd theater, gruwelijk achter de façade die het in de lucht probeert te houden.

Detained-russian-troops-ukraine.jpg

Foto: In Oekraïne gevangen genomen Russische militair: ‘We were told that we were making a 70-kilometer march and nothing else,” a man, who identified himself as Ivan Melchakov,19, said on camera.

18 gedachten over “Kremlin verklaart: invasie van Oekraïne gebeurt per ongeluk

 1. Waarom probeert men hier in het westen de Russen over te laten komen als een stelletje randdebielen

  Lees ook eens :

  Oekraïne, corrupte journalistiek en Atlantisch geloof

  Geplaatst op 25 augustus 2014 door Lusd op OBA

  Dit staat bij mijn gevoel dichter bij de feiten.
  Roberto

  Like

 2. @Roberto
  Ik neem niet aan dat je de getuigenissen van deze Russische militairen betwijfelt. Daarom vind ik je opmerking over de feiten misplaatst. Probeer aan de hand van de feiten die feiten te verklaren.

  Ik heb het niet over randdebielen maar over absurdisme. Hoe kan het in een tijd waarin elke serieuze lange afstandswandelaar gebruik maakt van GPS om de exacte positie te weten dat het Russische leger patrouilles op pad zou sturen die niet weten waar ze zijn? En 20 kilometer uit koers raken in een politiek gevoelig gebied. Dat brengt me tot de opmerking hoe vaardig en professioneel het Russische leger eigenlijk is.

  Des te meer roept de uitleg van het Kremlin vragen op omdat het Russische leger over zeer modern materiaal beschikt. Waarom worden deze Russische manschappen op een missie gestuurd die ze zelf niet kennen en die ze achteraf desgevraagd niet eens zeggen te steunen? Wat zegt dat over het Russische leger?

  Is het niet interessanter om daar een verklaring voor proberen te vinden dan mee te gaan in de misleiding? Hoewel ik begrijp dat dat ook een mentale kwestie is die enige tijd nodig heeft om tot vol besef te komen.

  Like

 3. Buiten bezetting van Oekraiense Krim en alle russisch gedoe in Oost-Oekraine om …terwijl heel de wereld duidelijk ziet dat hun gebivakte separatisten met gevangengenomen Oekraieners in een scheldparade de Conventie van Genéve overtreden, zegt het Kremlin met zijn grootrussische soep in de ogen doodleuk dat ze niets gezien hebben. Misschien valt er wel te praten met gewone humane Russen, tegen dit soort verblinde Grootrussen kun je je alleen maar verdedigen..zoals toen tegen die befaamde Grootgermaanse jongens met hun Dritte Reich!

  Like

 4. Hoe lager in rang, hoe eerlijker.
  Die jongens mogen blij zijn dat ze nog leven, want het lijkt er op dat ze moedwillig zijn opgeofferd om weer ergens een aanleiding voor te hebben.
  1 Punt voor Oekraïne, in de propagandaoorlog.

  Like

 5. George,
  je schrijft over feiten, maar in deze propagandaoorlog is het moeilijk om over feiten te spreken ,
  ik neem dit alles als kennisgeving aan, en probeer uit al die feiten de waarheid te ontdekken.
  wat wel een vaststaand feit is ,dat is dat de Krim altijd tot Rusland heeft behoord tot Rusland het in 1954
  overdroeg aan de Oekraine.
  Maar ik neem aan dat je ook andere reacties leest,en je niet beperkt blijft tot de Westerse media (Amerikaanse kranten).
  Het stuk wat Just schreef, komt aardig overeen met wat ik er van weet.
  Roberto

  Like

 6. @Pjotr
  Al is het een man. Of vrouw. Maar de Russische regering ontkent. Enfin, de Russische paratroepers spreken. Als deel van een patroon van invasie.

  @Roberto
  Ok, maar het is onzinnig om getuigenissen weg te moffelen. De feiten moet je wel boven water proberen te halen, en als dat gebeurt moet je ze als feit erkennen. Niet ondergeschikt maken aan een mening die op oude of verkeerd voorgestelde feiten gebaseerd is.

  Wat de Krim hiermee te maken heeft ontgaat me. Maar inderdaad na 1954 was de Krim Oekraïens. De historische relatie tussen Rusland, Oekraïne en de Sovjet-Unie is inmiddels ook onderdeel van de informatie-oorlog geworden. En nogmaals, zo gek is het niet om de Krim aan de nieuw gevestigde Russische Federatie te geven als erfgenaam van het oude Rusland van voor 1917. Maar de beschaafde weg is om dat via onderhandelingen te doen -voorbeelden Schotland of Catalonië- en niet via geweld, intimidatie en misleiding zoals het Rusland van Putin deed.

  Ik lees naargelang het onderwerp vele nieuwsmedia uit allerlei landen. Beperking daarbij is mijn talenkennis. Ik kom niet verder dan Nederlands, Engels, Duits, Frans en Spaans.

  Like

 7. Member of the Council under the Russian President on the development of civil society and human rights and the Chairman of the «Soldiers’ Mothers of St. Petersburg» Ella Poliakova found out that a large number of wounded Russian servicemen arrived in St. Petersburg. Reports channel «Dojd»

  «An aircraft arrived at the Military Medical Academy with very large number of wounded,» — she said. It is Kirov’s Military Medical Academy in St. Petersburg.

  According to her, there were about hundred wounded servicemen. Where and how they were wounded is not known. She is verifying this information.

  Earlier it was reported that Poliakova and another member of the Council Serhiy Krivenko sent a request to the Investigation Committee to conduct an investigation into the death of contractors of the 18th Motorised Brigade (military base 27777), natives of Dagestan. According to the official version they died on site in the Rostov region on the 9th and 11th of August.

  As explained Poliakova to Dojd, the delay with the request was caused by necessity to verify the information.
  http://en.inforesist.org/100-wounded-russian-servicemen-arrived-on-an-airplane-to-st-petersburg/

  Like

 8. Colonne met opnieuw T-72 tanks die het Oekraïense leger niet heeft of heeft gehad passeert het Oekraïense Sverdlovsk in Loehansk Oblast. Opnieuw bewijs van Russische betrokkenheid in Oekraïne. Zie ook:
  http://www.interpretermag.com/ukraine-liveblog-day-190-russian-paratroopers-captured-in-ukraine/

  Op de sociale media zijn allerlei van dit soort filmpjes met geo-locatie en opsommingen van militair materiaal te vinden. De conclusie kan niet anders zijn dan dat de Russische invasie van Oekraïne in een hogere versnelling komt. Vraag is hoe westerse landen op deze overtuigende bewijzen van directe Russische betrokkenheid in Oekraïne reageren. Stoppen ze hun kop in het zand en hebben ze zich al neergelegd bij de Russische claims op Oekraïne? Of weet Oekraïne ze te dwingen om te reageren? De westerse landen kunnen de feiten niet meer negeren, maar niet reageren (diplomatiek, economisch) kan wel.

  Like

 9. @Pjotr
  Oekraïne heeft geen T-72, dus de verklaring dat het door de separatisten op het Oekraïense leger buitgemaakt zou zijn gaat niet op. Ook het Wikipedia-artikel waarnaar je verwijst zegt dat, dus wat je ermee wil zeggen is schimmig.

  Er was geen periode van rust. Waar baseer je dat op? De uitspraken van minister Lavrov over de afhandeling van de ramp met MH17 zijn beledigend voor Nederland. Alsof Rusland waarvan sterke aanwijzingen zijn dat het de raketten heeft geleverd waarmee het vliegtuig neergeschoten werd zich meer zorgen zou maken dan Nederland dat het onderzoek coördineert. In het gewone leven heet dat lompheid. Rusland stelt zich onnodig lomp op tegenover ons land. Waarschijnlijk uit onmacht? Nederland dat ook zelf een strafrechtelijk onderzoek begonnen is naar de oorzaak van de ramp. Dat weet Rusland, dus deze misleiding zal hopelijk weinig helpen als er duidelijke uitkomsten zijn. Zoals Putin voor het Internationaal Strafhof als terrorist. Wie weet.

  Like

 10. Paul Goble ziet dat de EU Oekraïne overlevert aan Rusland. Voor de bühne biedt het wat tegenweer, maar minimaal. Hij stelt vijf vragen. Ik ben het met hem eens. De EU geeft zich in gebrek aan zelfrespect, angst voor het eigen welzijn en ontbreken van een geloofwaardige buitenlandse politiek over. Tenenkrommend in dit verband was de verdediging van voormalig Shell-topman afgelopen zondag bij Buitenhof. Ook hij levert de Europese en Nederlandse waarden -en die van het internationaal recht- in voor opdrachten en een plek aan tafel. Wat kan Oekraïne nog doen om de EU te dwingen de Europese normen en waarden te volgen?
  http://windowoneurasia2.blogspot.nl/2014/08/window-on-eurasia-five-questions.html
  ‘Unless Western leaders can come up with good answers to these questions – and doing so is likely to be impossible – they shouldn’t be rushing to help Russia with a solution to the crisis in Ukraine that doesn’t help Ukraine in any fundamental way.’

  Like

 11. @Pjotr
  Ik had het over het Oekraïense leger. Dat heeft nu geen T-72 in gebruik. De berichten waarnaar je verwijst weerspreken dat niet. Het kan best dat er voor 1991 toen Oekraïne nog onderdeel was van de Sovjet-Unie T-72 op Oekraïense bodem in gebruik waren bij het Rode Leger of geproduceerd werden. Of zelfs in de jaren daarna. Maar da’s wat anders. Het gaat om het operationeel zijn van T-72’s in het leger, niet om de wapenindustrie. Het kan ook best dat de in Oekraïne gesignaleerde T-72’s uit Algerije, Angola, Armenië, India, Kenia, Marokko, Mongolië of Sierra Leone komen, maar Rusland is logischer. De exacte herkomst (garnizoen, voorraad, type) is voer voor militaire experts.

  Like

 12. Er is aanvullend bewijs dat de in Sverdlovsk gefilmde T-72BM tanks alleen uit Rusland konden komen:
  http://www.interpretermag.com/ukraine-liveblog-day-192-novoazovsk-occupied-as-yatsenyuk-calls-for-emergency-unsc-meeting/

  The BBC reports:

  Mr Dempsey notes that “the Soviet-era tanks operated by the separatists have until now represented those that could have been potentially acquired internally within Ukraine, providing a degree of plausible deniability to any suspected third-party supplier.”

  The most recent separatist MBT variant observed, however, is assessed to have been operated only by the Russian Army,” he adds.

  The IISS analysis underscores the shaky foundations of Russia’s constant insistence that it is not involved in the fighting.

  This taken together with Nato satellite imagery and the recent interviews with Russian servicemen captured inside Ukraine suggests a very different reality from that presented by Moscow.

  Like

 13. Het is wel erg vervelend dat bij duidelijke bezetting van de Oekraiense Krim noch bij minder duidelijke invasie in Oost-Oekraine en zelfs bij waarschijnlijke beschieting door Ruslands BUK van een persoonsvliegtuig geen enkele instantie Rusland, bij haar gebruikelijke gestage ontkenning daarvan, rechtdoend kan bestraffen. Het enige wat resteert is duidelijk luid blijven zeggen dat Rusland met name ook met dit vliegtuig onvoorstelbaar grof mensenrechten overschreed! En dan maar hopen dat het ooit nog eens tot een veroordeling van minstens Poetin kan komen volgens internationaal recht.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.