Wees alert op Russische propaganda in het Westen. Denk zelf na!

BpDND_uIIAADkPj.jpg-large

Of het overzicht van Ruslands propaganda-machine in het Westen nou volledig is en klopt, kan ik niet nagaan. Want de propaganda van Rusland wordt beantwoord met tegenpropaganda van Oekraïne. Dus elke bewering moet aan twee kanten gewogen worden. Maar de laatste is bescheidener van omvang en minder ‘vermanteld’ (=verhuld) in het medialandschap. Simpelweg omdat Rusland haar propaganda in jaren heeft kunnen opbouwen, er meer financiële middelen voor beschikbaar kan stellen en meer politiek macht heeft. Niet alleen op het slagveld is Oekraïne een dwerg die het op moet nemen tegen de regionale grootmacht Rusland.

De Oekraïnse televisiejournalist Dmytro Tuzov maakt een prikkelende vergelijking in een artikel voor Euromaidanpress: ‘With all due respect, TV in Russia teaches to hate Ukraine so passionately, until the dying breath and loss of common sense. This technology has become absolute. This is the way Hitler taught to hate Jews once. For everyone. For the very fact that they existed in the world. Of course, enlightenment will come to the Russians sooner or later. Putin and his regime are not eternal. The only question is how many more people will suffer in this undeclared war of the empire for influence and resources in the east of Ukraine.’

Dat zegt iets over de werking van de Russische propaganda die de inwoners van de Russische Federatie elk tegengeluid ontneemt door het de richting van patriottisme en exceptionalisme op te duwen. Opvallend analoog met hoe exceptioneel de VS zichzelf zien. Beide landen zijn verre van exceptioneel, alleen in hun zelfbeeld, zelfbedrog en gebrek aan relativeringsvermogen van eigen kwaliteiten tamelijk bijzonder. Waar de VS vanuit sterkte lijken te opereren en zelfverzekerd genoeg lijken om tegengeluiden niet te blokkeren, zet Rusland de propaganda vanuit zwakte in. Het overdondert, overschreeuwt en laat geen enkel tegengeluid toe.

Propaganda van RT of Voice of Russia is duidelijk herkenbaar. Lastiger is het de minder opzichtige variant te herkennen. Een commentator die het goede beoogt, kan door de context voor het tegendeel worden gebruikt. Pas samenhang geeft betekenis. Twijfelaars worden het best overtuigd door propaganda die niet als zodanig herkenbaar is. Met deze overwegingen in het achterhoofd moeten we media-uitingen beoordelen. Feit dat een opinieleider een harde lijn niet expliciet onderstreept, maar evenmin bekritiseert kan duiden op propaganda. Tussen die twee posities vindt propaganda plaats. Daarmee is het echter nog lang niet altijd propaganda. Daar is die samenhang voor nodig. Voorzichtigheid is geboden om iets tot propaganda te bestempelen. Omgekeerd moeten we evenmin naïef zijn om te denken dat propaganda niet op onvermoede plekken opduikt. Om dat te duiden helpt een schema dat de Russsiche propaganda-machine in het Westen in kaart brengt. Wees alert.

Foto: Deel van een schema van de Russische propaganda in het Westen door het pro-Oekraïense ‘East of Brussels’.

9 gedachten over “Wees alert op Russische propaganda in het Westen. Denk zelf na!

 1. Een voorbeeld van de misleiding door Russische propaganda dat Ukraine@War probeert te duiden. Om door bekendmaking levens te redden. Als de krijgsgevangenen al niet zijn gedood. Door de video op het YouTube-kanaal Anti-Maidan wordt een toneelstukje in scene gezet. Oekraïners zouden pro-Russische separatisten gevangen hebben genomen en mishandelen. Maar de waarheid lijkt omgekeerd. Russen kleden Oekraïners aan als Russen en doen zichzelf voor als Oekraïners. Russen proberen zo Oekraïners in een slecht daglicht te stellen, maar bereiken het omgekeerde. In dit complexe rollenspel van de militaire misleiding en de strijd om de gunst van de publieke opinie.
  http://ukraineatwar.blogspot.nl/2014/08/evidence-of-pow-torture-and-trying-to.html

  Like

 2. Wees alert op Russische propaganda in het Westen. Denk zelf na!
  ======================
  Nee George,
  Wees alert op alles wat geschreven wordt over politiek e.d. en inderdaad ” Denk zelf na “.
  Roberto

  Like

 3. Beste Gk,
  Dat zou mooi zijn. Het begint inderdaad met zelf nadenken.
  Ik heb een maand geleden een relatie’organogram’ gemaakt van groot project met 5 hoofdpartijen en 11 andere meewerkende partijen maar qua grootte niks vergeleken met propaganda machines van welk land dan ook. Het project had 1 gezamenlijke doelstelling en vele activiteiten waarop partners samenwerkten. Het organogram zag er zeker 2 keer zo ingewikkeld uit als het door jou geplaatste. Ik heb het uiteindelijk niet in mijn boek gebruikt omdat het duidelijker was gewoon in een paar woorden te vertellen dat de verschillende partijen verschillende rollen hadden en er per partner verschillende mensen ingezet werden om de activiteiten uit te voeren. Het diagram leverde alleen maar een grote chaos van pijlen en blokjes op.

  Ik denk dat als ik het lobby-netwerk van (Kiev gezinde) Oekraïners in de noordoostelijke staten van de VS en van Canada in kaart breng, dat dat al minstens zo ingewikkeld is. Laat staan van de Oekraïne als geheel; laat staan van het veel grotere en machtige Rusland. Maar het huidige Kiev heeft het westen meegekregen of omgekeerd. En de propaganda machine van bv. Amerika gericht op Rusland is vele malen groter dan zo’n simpel diagrammetje en ook de contra-propaganda gericht op het onschadelijk maken van Russische propaganda.
  En zo is het diagram dat jij aanhaalt ook bedoeld. Het ziet er ingewikkeld uit maar is het in feite niet, maar het wordt netjes door jou en anderen geconsumeerd om vervolgens de discutabele media in kwestie niet meer serieus te nemen, maar tegelijkertijd andere even discutabele media (die tegelijkertijd aangehaald wordt) wel. Kortom de westerse propaganda werkt relatief beter bij jou dan de Russische. Tot zover niets nieuws sinds herfst 2013.

  In feite werkt de Russische propaganda alleen in eigen land en eerder averechts erbuiten. Als ‘Kiev’ iets probeert te ontzenuwen, ben ik dus juist bezorgd. Idem omgekeerd bij de Russen.
  Het filmpje dat jij aanhaalt zou fake kunnen zijn, of niet. Maar de argumentatie in de aangehaalde propagandistische analyse is twijfelachtig maar wordt wel door de westerse jan en alleman aangehaald. Als je de analyse zelf over doet, dan zul je ook zien dat er verschillen zijn in de gezichten, die niet zomaar in een paar weken ontstaan. Met name de rimpels die als vergelijkbaar worden benoemd, zijn juist nogal verschillend, onder andere naast de mond. Wat mij betreft lijken de personen op elkaar maar zijn ze zeer waarschijnlijk niet hetzelfde, tenzij iemand mij dat veel wetenschappelijker onderbouwt, dan wat jij voldoende lijkt te vinden uit een verdachte hoek.
  Jij hebt afgelopen periode al vaker een foto laten zien die en wat ik tenenkrommend onnadenkend vond, en ik zie je nooit eens iets rectificeren over wat jij uit de fuzzy mist haalt.

  Je laatste onderstreepte zin is naar mijn hart. Dus ja: denk zelf na, maar liefst voordat je schrijft.

  Like

 4. @Milly
  In al je aannames en suggesties kan ik me niet vinden. Ik vind ze zelfs klinkklare onzin. Zelfs onbegrijpelijk onaardig. Je poetst m’n nuances weg.

  Like

 5. Het filmpje ziet er voor mij gevoelsmatig fake uit. In dat geval is het zaak om uit te zoeken waar het filmpje vandaan komt. Kan uit het Russische kamp komen, maar ook uit het Oekraïense/CIA-kamp (filmpje maken plus direct weerleggen, ouwe truc).

  Anyway, ik kan me goed vinden in je verhaal, Milly.

  Eindelijk weer een artikel van Willy van Damme over Oekraïne, over de propaganda bij onze zuid-zuiderburen http://willyvandamme.wordpress.com/2014/08/22/oekranele-figaro-brengt-verfijnde-propaganda/

  Like

 6. Huh nu snap ik je toch niet. Jij suggereert door het diagram over te nemen dat deze propaganda groot en vergaand doorgevoerd is. Ik probeer aannemelijk te maken dat dit helemaal niet zo complex is en dat de werkelijke propaganda aan alle zijden veel groter en complexer is. Ik suggereer dat het bedoeling is van het diagram geen werkelijk inzicht te willen geven maar deel is van de contrapropaganda. Tot zover de eerste helft van zelf nadenken.
  Jij haalt een filmpje en analyse aan waarbij men laat zien dat twee gezichten voor 80% of zo overeenkomen. Ik geef aan dat 20% niet overeenkomt dus dat het waarschijnlijk niet dezelfde persoon is, en dat dus de analyse onvoldoende dan wel aanvulling behoeft. Tot zover tweede helft van zelf nadenken.
  Wat onaardig lijkt zijn twee zinnen over ..sinds herfst 2013 en rectificeren .. : die bedoel ik absoluut niet onaardig. Het verbaast me en het is een serieuze ‘vraag’ (debat zou ik zeggen) waarom jij niet reflecteert op genoemde. Bijv waarom schrijft na Sochski niemand meer over Russische homo’s. Was het echt niet een ingezette actie vanuit Amerika ??? Worden wij allen echt niet misbruikt. Ik weet het niet. Idem voor als jij foto’s uit de oorlogsmist gebruikt. Die moeten toch af en toe fout zijn. Liefst vooraf nadenken maar dat gaat niet altijd. Maar dan verwacht ik af en toe iets waarbij je van mening verandert dan wel rectificeert. Ik verander in ieder geval wel regelmatig van mening op basis van nieuwe feiten. Jij zet mij nu voor de derde maal als onbegrijpelijk neer zonder door te vragen. Niet goed voor debat, snoert normaal gesproken mijn mond. Nu niet omdat ik er toch al een halve dag vakantie voor over had.

  Like

 7. @Pjotr
  Ja, fake, dus uitzoeken wat de achtergrond is. Ik denk dat we uiterst kritisch moeten zijn op de ontwikkelingen in Oekraïne. Voor mij was het een teken aan de wand dat de getrouwen van het eerste uur van de Maidan-revolutie uit Kiev werden verjaagd. Of je het met die revolutie nou wel of niet eens bent, die ’normalisatie’ probeert de oude belangen te verdedigen. En de corruptie van het oude regime in nieuwe vormen voort te zetten. Waarvoor zijn al die honderden Oekraïense militairen dan gestorven? Zoals Franko vorige week. Twee weken geleden schreef ik:
  ‘Franko’ en z’n maten vechten niet zozeer tegen de separatisten, maar tegen de corruptie. Dus de oligarchen en de huidige politieke klasse. En zelfs tegen het eigen militaire establishment dat de oorlog tegen de Russen en pro-Russische separatisten op onprofessionele manier voert.

  De teleurstelling zit ingebakken. Het zal ‘Franko’ en z’n maten door hun motivatie -en ondanks gebrek aan materiaal en coördinatie- wel lukken de oorlog tegen de Russen te winnen, maar wat dan? Op de Maidan in Kiev wordt deze dagen de revolutie opgeruimd. Waarvan het lastig uit te maken valt wie deze revolutionairen nog zijn en waar ze voor en tegen zijn. Maar het begin van de Oekraïense restauratie is in de maak. Waarom eet elke revolutie de eigen kinderen op? Onheilspellend is dat het Oekraïense leger maar niet aan wil sterken. Wordt de opbouw bewust getraineerd door Kiev? Complotten zijn onlosmakelijk verbonden aan de oorlog.
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2014/08/09/oekrainers-vechten-eerder-tegen-corruptie-dan-tegen-separatisten/

  @Milly
  Ik geef dat diagram met een korrel zout. Daarom zeg ik: of het ‘nou volledig is en klopt, kan ik niet nagaan.’ Ik geef het weer als een wolk en ga er verder niet gedetailleerd op in. Met de plaatsing ervan wil ik zeggen dat we op moeten letten. Vaak denken sommigen hier te kunnen volstaan met verwijzingen naar Global Research als een bewijs voor een bewering. Mij maakt het juist alert om uiterst kritisch op die bewering te worden. Kortom, als we beter beseffen dat het gekleurde informatie is, dan worden we aan het denken gezet.

  Uiteraard is het diagram een deel van de tegenpropaganda. Wat dacht je anders? Als er een diagram van de Oekraïense propaganda komt dan plaats ik het met hetzelfde gemak. Deze heeft minder middelen, maar is vermoedelijk diverser. Vlak de elkaar bestrijdende partijen binnen Oekraïne niet uit. Dat is vanuit Rusland eenduidiger, hoewel daar ook het spectrum loopt van neo-nazi’s tot religieuze fascisten tot bolsjewisten.

  Maar dat die Russische propaganda die op het Westen is gericht met mantelorganisaties en vertakkingen bestaat is een feit. Dat deze propaganda uitermate professioneel en vaardig door de Russen wordt gemaakt staat als een paal boven water. Dat geven de Russen ook zelf toe. Dus als jij zegt: ‘In feite werkt de Russische propaganda alleen in eigen land en eerder averechts erbuiten’ dan breekt m’n klomp. Dan ben je me kwijt.

  Het overzicht dat ik geef is een deel van een schema zoals ik bij de ondertiteling beschrijf. Je mag dus aannemen dat de propaganda veel complexer is.

  Like

 8. Daniel McAdams, the executive director of the Ron Paul Institute is a Russian Propagandist. Very likely he must be paid, bribed or who knows what to do this kind of thing.
  My advice: ignore him and block him.

  Whether the Ron Paul Institute itself is a cover up for Russian Propaganda or whether they happen to have the wrong director is something I did not bother to investigate yet. Yet they clearly seem to have a US-criticizing attitude.
  http://ukraineatwar.blogspot.nl/2014/08/rpi-executive-director-daniel-mcadams.html

  Like

 9. Pingback: Russische trollen, mollen, draaitollen en volle wereldbollen | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.